Βραζιλία: Έτοιμος για όλα ο Μπολσονάρο για την επανεκλογή του

Βραζιλία: Έτοιμος για όλα ο Μπολσονάρο για την επανεκλογή του

Με τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022 να πλησιάζουν, ο βραζιλιάνος ακροδεξιός πρόεδρος ξεκινά την προεκλογική χρονιά με τους χειρότερους οιωνούς. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υπολείπεται κατά πολύ από τον αντίπαλό του Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ξεμπέρδεψε –προς το παρόν- με τις κατηγορίες για δωροληψίες. Ο Μπολσονάρο επιστρατεύει όλα τα όπλα από το τραμπικό επικοινωνιακό οπλοστάσιο καθώς και τη βοήθεια ορισμένων εκ των συμμάχων του πρώην αμερικανού προέδρου.

Διαδηλώσεις υπέρ του Μπολσονάρο

Με αφορμή την ημέρα της ανεξαρτησίας την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, ο φιλικά προσκείμενος στο στρατιωτικό καθεστώς που κατέρρευσε το 1985, Μπολσονάρο, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις των οπαδών του στους δρόμους της πρωτεύουσας, Μπραζίλια. Η βάση των ψηφοφόρων του είναι κυρίως αγρότες και συντηρητικά αστικά στρώματα, γι αυτό και η διαδήλωση που θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα θα τροφοδοτηθεί με κομβόι από τις αγροτικές περιοχές της Βραζιλίας. Η ρητορική υπέρ της ανάπτυξης καθώς και η διάλυση των κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας έχει δημιουργήσει κλίμα υπέρ του στις τάξεις των αγροτών. Οι τραγικές επιδόσεις του όμως  με την αντιεπιστημονική αντιμετώπιση της πανδημίας, με πάνω από 580 χιλιάδες νεκρούς από κορονοϊό καθώς και οι κατηγορίες για διαφθορά του ίδιου του Μπολσονάρο και της οικογένειάς του δε φαίνεται να επηρεάζουν την κρίση των ψηφοφόρων του…

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπολσονάρο φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του ακροδεξιού προέδρου θα δώσουν το έναυσμα για εκτεταμένα επεισόδια με προεκτάσεις που παρομοιάζονται με την εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Τραμπ στις αρχές του έτους. Άλλωστε ο Μπολσονάρο έχει ήδη φροντίσει να δυναμιτίσει το κλίμα με έωλες κατηγορίες περί απάτης του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των ψήφων. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει μεγάλη δημοφιλία ανάμεσα στους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας που φέρουν όπλο, η περίσταση έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Προειδοποίηση από πολιτικούς ηγέτες

Ορισμένοι πρώην αρχηγοί κρατών, υπουργοί και πολιτικοί παράγοντες, όπως ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Τζέρεμυ Κόρμπυν, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους βραζιλιάνους πολιτικούς, κάνουν λόγο ακόμα και για πραξικόπημα του ίδιου του Μπολσονάρο, ο οποίος ρίχνοντας την κυβέρνησή του θα επιδιώξει να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του. Φέτος όπως και πέρυσι δε θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση στην επέτειο της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους (7 Σεπτεμβρίου 1822). Όμως ο Μπολσονάρο φρόντισε στις 10 Αυγούστου να βγάλει τα άρματα στους δρόμους της πρωτεύουσας για… μια παρέλαση, την στιγμή που το κοινοβούλιο περνούσε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Ο ίδιος ο Μπολσονάρο είπε στις 21 Αυγούστου ότι οι παρελάσεις είναι μια απαραίτητη πρόβα για το «αναγκαίο αντιπραξικόπημα» εναντίον του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου. Συνέχισε λέγοντας ότι το «κομμουνιστικό Σύνταγμα» της Βραζιλίας του έχει αποστερήσει κάθε εξουσία και κατηγόρησε «την Αριστερά, το δικαστικό σώμα και ένα ολόκληρο σύστημα κρυφών συμφερόντων» ότι συνωμοτούν εναντίον του. Πιθανώς να εκλαμβάνει ως «συνωμοσία» την έρευνα του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και τις νέες κατηγορίες που βαραίνουν την πρώην σύζυγό του και δύο από τους πολιτικούς γιούς του…

Σύμμαχοι του Τραμπ στο πλευρό του Μπολσονάρο

Το περασμένο σαββατοκύριακο, αρκετοί high profile υποστηρικτές του Τραμπ πήραν μέρος σε συνέδριο στην Μπραζίλια για να υποστηρίξουν τον Μπολσονάρο. Η εκστρατεία του εκλαμβάνεται ως η επόμενη μεγάλη μάχη της «αντι-καθεστωτικής δεξιάς», όρος που χρησιμοποιείται από τους ακροδεξιούς λαϊκιστές ανά την υφήλιο. Ο μεγαλύτερος από τους γιούς  του Τραμπ, Ντον Τζούνιορ, ήταν ο πιο γνωστός από τους ομιλητές. Σε ζωντανή σύνδεση είπε ότι «η Βραζιλία έχει μια μεγάλη απόφαση να κάνει το επόμενο έτος». «Έχετε κάποιον που πιστεύει στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία και την ελεύθερη βούληση», είπε χωρίς να ονομάζει σαφώς τον Μπολσονάρο, προσθέτοντας ότι «έχετε την επιλογή να πάτε προς την αντίθετη κατεύθυνση: προς τον σοσιαλισμό». Άλλοι ομιλητές στο συνέδριο ήταν  ο Στιβ Μπάνον, υπεύθυνος για την επιτυχημένη προεκλογική καμπάνια του Τραμπ το 2016, ο αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Συντηρητικών, Τσάρλι Γκέροου, και ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μαρκ Γκριν. Επίσης, χορηγός του συνεδρίου ήταν το Gettr, ένα μέσο κοινωνική δικτύωσης που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του και το οποίο ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και του οποίου ο εκτελεστικός διευθυντής, Τζέισον Μίλερ, είναι πρώην σύμβουλος του Τραμπ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter