Βρετανία: Η απόσυρση Τζόνσον και το ξεκάθαρο φαβορί για τη Ντάουνινγκ Στριτ

Βρετανία: Η απόσυρση Τζόνσον και το ξεκάθαρο φαβορί για τη Ντάουνινγκ Στριτ

«Πυρετώδεις» οι διεργασίες στο κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών, οι οποίοι αναζητούν το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τη Λιζ Τρας, η οποία κατέχει το ρεκόρ της μικρότερης θητείας στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Την παραίτηση της Τρας ακολούθησαν οι φήμες περί επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον, του προσώπου όπου αντικατέστησε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας η 46χρονη Τρας, μόλις για 44 ημέρες. Ωστόσο, ο πρώην ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του. Μία κίνηση που ουσιαστικά… ανοίγει τον δρόμο στον Ρίσι Σούνακ.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε δηλώσει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά είχε πει στους υποστηρικτές ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα, ενώ τουλάχιστον επτά υπουργοί είχαν μιλήσει ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Εκτός μάχης για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

Οι δημοσκοπήσεις καθιστούν τον 42χρονο πολιτικό ως το μεγάλο φαβορί έναντι της Πένι Μόρνταντ, η οποία γνωρίζει ότι δύσκολα θα ανατρέψει την κατάσταση μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (16:00), όπου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Εάν η Μόρνταντ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη των 100+ βουλευτών των Συντηρητικών, τότε ο Σούνακ μπορεί ακόμη και σήμερα να ανακοινωθεί νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Σούνακ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, ωστόσο το BBC σημειώνει ότι η νίκη του μπορεί να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρη, καθώς έχει στο πλευρό του 147 βουλευτές. Η δε συνυποψήφιά του διατηρεί τις όποιες ελπίδες της, καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν «μία ενωμένη και πειθαρχημένη κυβέρνηση στις επόμενες γενικές εκλογές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter