Βρετανία: Οι Τόριδες βουλευτές πλουτίζουν από τις δεύτερες δουλειές τους – Στην κορυφή της λίστας η Τερέζα Μέι

Βρετανία: Οι Τόριδες βουλευτές πλουτίζουν από τις δεύτερες δουλειές τους – Στην κορυφή της λίστας η Τερέζα Μέι

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι βρετανοί βουλευτές έχουν προσθέσει στα εισοδήματά τους πέραν του επίσημου μισθού τους πάνω από £17 εκατομμύρια (€19,3 εκατομμύρια) από το 2019, με περίπου τα δύο τρίτα του ποσού να κατευθύνονται σε 20 βουλευτές. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η πρώην πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με 2,5 εκατ. λίρες, ενώ οι Τόριδες βουλευτές κυριαρχούν, με το 85% των καλύτερα αμειβόμενων βουλευτών από δεύτερες δουλειές να προέρχεται από το Συντηρητικό κόμμα. Μετά το σκάνδαλο λόμπινγκ στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Τόρις πρώην βουλευτής Όουεν Πάτερσον, το φθινόπωρο του 2021, οι δεύτερες δουλειές των βρετανών βουλευτών έχουν επανέλθει στο μικροσκόπιο του Τύπου.

Δείτε επίσης: Βρετανία – Σουνάκ: Η μάχη του πληθωρισμού θα απαιτήσει δημοσιονομική πειθαρχία

Κυρίαρχοι στις «δεύτερες δουλειές»

Το project του Sky News σε συνεργασία με την Tortoise Media, με τον εύγλωττο τίτλο «Westminster Accounts» (οι Λογαριασμοί του Γουέστιμινστερ), σκοπό έχει να αναδείξει το ρόλο και τις ροές του χρήματος στην πολιτική, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο στο βρετανικό ιστότοπο. Από την έρευνα αυτή, προέκυψε ότι οι Τόριδες είναι «πρωταθλητές» στις δεύτερες δουλειές, αφού συνολικά –από το 2019- έχουν αποκομίσει £15,2 εκατομμύρια, σε σχέση με βουλευτές του Εργατικού κόμματος, που έχουν βγάλει £1,2 εκατ. Μάλιστα, από τους 20 πιο υψηλά αμειβόμενους για τις υπηρεσίες τους εκτός Κοινοβουλίου, οι 17 είναι από το Συντηρητικό κόμμα, 2 είναι από το Εργατικό και ένας από το Sinn Féin.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έλαβε τα περισσότερα στη λίστα, κερδίζοντας £2,5  από την έναρξη των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων το Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι ήταν στην κορυφή της λίστας του κόμματός του με πρόσθετα κέρδη 202.599 λιρών. Όλοι οι βουλευτές αμείβονται με βασικό μισθό £84.144.

Η συζήτηση για τις δεύτερες δουλειές  ξεκίνησε και κυριάρχησε το φθινόπωρο 2021 όταν ο πρώην βουλευτής των Τόρις, Όουεν Πάτερσον, ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο λόμπι που τελικά οδήγησε στην παραίτησή του.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου είχαν για χρόνια δεύτερες δουλειές, από τις οποίες αποκόμιζαν οικονομικά οφέλη, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Αυτό άλλαξε πέρυσι, μέσα στην φρενίτιδα πολιτικού τέλματος που χαρακτήρισε την ανερμάτιστη πολιτεία του Μπόρις Τζόνσον. Μια από τις –μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού- υπηρεσίες που παρείχε ο Τζόνσον στο βρετανικό λαό είναι ότι επανέφερε στο δημόσιο διάλογο τις δεύτερες δουλειές των βουλευτών, όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί τον βουλευτή Όουεν Πάτερσον, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες για το λόμπινγκ που είχε θέσει η Βουλή. Μάλιστα, ο Τζόνσον αντί να απομακρύνει τον βουλευτή, προσπάθησε να κάνει ένα μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, επιχειρώντας να αντικαταστήσει τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής δεοντολογίας που εξέταζε την περίπτωση του Πάτερσον. Εν τέλει, μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και ο βουλευτής να παραιτηθεί.

Το σκάνδαλο Όουεν Πάτερσον

Στις 26 Οκτωβρίου 2021, ο κοινοβουλευτικός επίτροπος προτύπων έκρινε ότι ο πρώην γραμματέας της Βόρειας Ιρλανδίας Όουεν Πάτερσον είχε παραβιάσει επανειλημμένα τους κανόνες λόμπι για πληρωμένη προώθηση και συνέστησε 30 ημέρες αναστολή της ιδιότητάς του ως μέλους της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο Συντηρητικός βουλευτής του Βόρειου Σρόπσιρ είχε πληρωθεί για συμβουλευτική εργασία για λογαριασμό της εταιρείας κλινικών διαγνωστικών ελέγχων Randox από το 2015 και στην εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων Lynn’s Country Foods από το 2016.

Ο επίτροπος είπε ότι ο Πάτερσον «χρησιμοποίησε επανειλημμένα την προνομιακή του θέση» για να κάνει πολλαπλές προσεγγίσεις σε κυβερνητικά τμήματα και υπουργούς εκ μέρους των εταιρειών.

Ευσεβείς πόθοι

Τα οικονομικά σκάνδαλα στο Γουέστμινστερ δεν είναι μια καινούρια ιστορία. Το 2010, ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είχε πει ότι «η πολιτική στο Γουέστμινστερ είναι διεφθαρμένη», έπειτα από ένα άλλο σκάνδαλο που αποκάλυπτε τις οικονομικές ατασθαλίες των βουλευτών, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια το 2009. Έφτασε μάλιστα να καταγγείλει το λόμπινγκ και να καταδικάσει τον «καπιταλισμό των ημετέρων» (crony capitalism). Από τότε, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει: η Ανεξάρτητη Αρχή Κοινοβουλευτικών Προτύπων δημοσιεύει τώρα όλες τις αξιώσεις δαπανών των βουλευτών, έχει δημιουργηθεί ένα μητρώο συμβούλων για λόμπι και υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των μεμονωμένων δηλώσεων συμφερόντων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι προβλέψεις αυτές για περισσότερο έλεγχο, η Βουλή και η κυβέρνηση δεν έχουν εφαρμόσει στο ακέραιο τις συστάσεις των ανεξάρτητων αρχών ελέγχου των οικονομικών συναλλαγών των βουλευτών.

Η σύσταση που δεν εισακούσθηκε

Το 2018, ο τότε επικεφαλής της Επιτροπής Προτύπων, Λόρδος Μπιού, παραπονέθηκε σε επιστολή του στην τότε πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ότι οι συστάσεις που έκανε πριν από εννιά χρόνια (για το σκάνδαλο του 2009) δεν εισακούσθηκαν στο ακέραιο. Μάλιστα έκανε λόγο για «ανεπαρκή διαφάνεια σχετικά με τα εξωτερικά συμφέροντα που έχουν ορισμένοι βουλευτές» ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα συμφέροντα αυτά να επηρεάζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Η βασική σύσταση του Λόρδου Μπιού ήταν η επικαιροποίηση των κανόνων σχετικά με τις δεύτερες δουλειές.

Η σύσταση του Λόρδου, στο κείμενο που είχε φέρει το 2009 στο δημόσιο διάλογο, ανέφερε ότι: «Οι βουλευτές δεν πρέπει να δέχονται καμία αμειβόμενη εργασία για να παρέχουν υπηρεσίες ως κοινοβουλευτικοί υπεύθυνοι στρατηγικής, ή ως σύμβουλοι σχετικά με κοινοβουλευτικές υποθέσεις ή για το πώς να επηρεάζεται το κοινοβούλιο και τα μέλη του».

Κάλεσε το κοινοβούλιο να συζητήσει και να ψηφίσει την πρόταση της επιτροπής εντός εννέα μηνών. Αυτό δεν συνέβη. Όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν την αμοιβή των βουλευτών για παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις εκτός κοινοβουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα καταγράφεται στο μητρώο συμφερόντων τους και δεν θα ασκούν πίεση στην κυβέρνηση απευθείας για λογαριασμό αυτών των επιχειρήσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter