Βρετανία – Σουνάκ: Η μάχη του πληθωρισμού θα απαιτήσει δημοσιονομική πειθαρχία

Βρετανία – Σουνάκ: Η μάχη του πληθωρισμού θα απαιτήσει δημοσιονομική πειθαρχία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αυτή τη χρονιά και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πειθαρχημένη για να διασφαλίσει την πτωτική πορεία του.

“Πρέπει να συνεχίσεις να είσαι (δημοσιονομικά) πειθαρχημένος και να λάβεις τις σωστές και υπεύθυνες αποφάσεις, ώστε να μειώσεις τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Σούνακ στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην τηλεόραση του BBC. “Είναι πραγματικά σημαντικό αυτό που κάνουμε. Δεν είναι κάτι το θεωρητικό. Επηρεάζει ανθρώπους”.

Οικονομική συρρίκνωση αντίστοιχη με της Ρωσίας

Να σημειωθεί ότι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθ3ί σχεδόν όσο και η ρωσική οικονομία, καθώς η κρίση στο κόστος διαβίωσης επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Ειδικότερα, η έκθεση της Goldman Sachs για το 2023 διαβλέπει για τη Βρετανία πολύ χειρότερη επίδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της G7. Ειδικότερα, αναμένει συρρίκνωση 1,2% στο πραγματικό ΑΕΠ της Βρετανίας φέτος και ανάπτυξη 0,9% το 2024.

Με βάση την εκτίμηση αυτή, η βρετανική οικονομία προηγείται μόνον οριακά της ρωσικής, για την οποία αναμένεται συρρίκνωση 1,3% το 2023 λόγω της επίπτωσης των κυρώσεων από τη Δύση και ανάπτυξη 1,8% το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι σημαντικά πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τη μέση εκτίμηση για συρρίκνωση 0,5% το 2023 και ανάπτυξη 1,1,% το 2024. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει επίσης ότι η Βρετανία θα «μείνει πολύ πίσω» σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες τα επόμενα χρόνια.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter