Βρετανία: Τι σημαίνει η επιλογή του Τζέρεμι Χαντ ως νέου υπουργού Οικονομικών

Βρετανία: Τι σημαίνει η επιλογή του Τζέρεμι Χαντ ως νέου υπουργού Οικονομικών

Η Λιζ Τρας μετά την απομάκρυνση του Κουάζι Κουαρτένγκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επέλεξε τον Τζέρεμι Χαντ για αντικαταστάτη του. Η επιλογή του συγκεκριμένου πολιτικού έχει διάφορες αναγνώσεις. 

Κατ’ αρχάς, ο Χαντ δεν προέρχεται από την ίδια πολιτική «πτέρυγα» με την Τρας, ενώ ήταν αντίπαλός της στην πρόσφατη κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει, έδωσε τη στήριξή του στον Ρίσι Σούνακ, όχι στη μετέπειτα πρωθυπουργό. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η Τρας μαθαίνει από τα λάθη της, πράγμα που ενδέχεται να εκτιμήσουν οι αγορές, αφού κάνει άνοιγμα στις άλλες πτέρυγες του κόμματος και δεν δείχνει ότι δεν επιθυμεί να στηρίζεται αποκλειστικά από κομματικούς και ιδεολογικούς συμμάχους. Αυτό που ίσως «μυριστούν» οι αγορές είναι η έλλειψη εμπειρίας του Χαντ σε υπουργείο Οικονομικών, που αναμένεται να φανεί αν θα κοστίσει στην κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Χαντ είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ανάμεσα στους οπαδούς του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο κονταροχτυπήθηκε με άσχημο τρόπο το 2019, όταν διαγκωνίζοταν για την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος μετά την κατάρρευση της Τερέζα Μέι. 

Ο Τζέρεμι Χαντ θεωρείται υπέρμαχος των χαμηλότερων φόρων στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, στην προεκλογική καμπάνια του το καλοκαίρι είχε υποστηρίξει ότι ο σχετικός φόρος πρέπει να μειωθεί από 19% σε 15%. Τώρα, μετά την αναμενόμενη «κωλοτούμπα» της Τρας για το πάγωμα της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 25% τον Απρίλιο του 2023, θα κληθεί να διαχειριστεί μια αντίφαση, η οποία δεν θα συμβάλλει στην σταθερότητα της κυβέρνησης, που είναι το ζητούμενο. Επίσης, ο Χαντ είναι υπέρμαχος της αύξησης των αμυντικών δαπανών, θέμα στο οποίο συμβαδίζει με την Τρας, δείχνοντας ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Εκτός κυβέρνησης Τρας ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ

Βρετανία: Πρωθυπουργός σε ξένη χώρα

Bρετανία: Οι Εργατικοί λαμβάνουν διπλάσια ποσοστά από τους Τόρις σε δημοσκοπήσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter