Χάρης Καστανίδης: «Πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος κάθε πτυχή της Novartis»

Χάρης Καστανίδης: «Πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος κάθε πτυχή της Novartis»

Την ανάσυρση των δικογραφιών από το αρχείο για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis ζητά με δήλωσή του στο Documento ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, μετά και τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που προσκόμισε στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου ο Κώστας Βαξεβάνης.

«Για πολύ καιρό, στον κύκλο της μεταπολίτευσης, η ελληνική πολιτική ζωή ταλαιπωρήθηκε και συνεχίζει να ταλαιπωρείται από υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα. Η εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών υπήρξε συχνά ατελής, με αποτέλεσμα σκιές να βαραίνουν πάνω στο ήθος και στην ποιότητα της δημόσιας ζωής.

Συχνά, επίσης, η αντιπαράθεση των κομμάτων για ποινικές ευθύνες προσώπων άλλου κόμματος δεν ενείχε το στοιχείο της απροσωπόληπτης κρίσης, αλλά ελάμβανε τα χαρακτηριστικά κομματικής εμπάθειας και αστείρευτης μικρόνοιας, που καταδίκαζαν την αξιοπιστία της πολιτικής. Η ενοχή ή η αθωότητα δεν αναζητούνταν ούτε αναζητούνται στη βάση του νομικού μας πολιτισμού και των δικονομικών εγγυήσεων που παρέχει, αλλά στα όρια της απρέπειας και του κομματικού οφέλους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιχειρήθηκε χειραγώγηση ακόμη και της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση Novartis, στο τέλος της ημέρας, δεν πρέπει να ενταχθεί σε αυτό τον ιστορικό προβληματικό κύκλο. Πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος κάθε πτυχή

της. Κάθε στοιχείο που είναι ήδη γνωστό στην ανακριτική έρευνα, αλλά και κάθε στοιχείο νεότερο που προστίθεται στην καθ’ ημέρα διαδικασία.

Δεν θα αξιολογήσω πραγματικά στοιχεία, ιδιαίτερα όσα προκύπτουν τώρα, ούτε νομικούς συλλογισμούς. Δεν μου το επιτρέπει η πολιτική μου ιδιότητα του βουλευτή και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

Μπορώ, όμως, με ένταση να ζητήσω απ’ όλους –τα κόμματα, τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη– να υπηρετήσουν την αλήθεια, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και να προστατέψουν το κύρος της δημόσιας ζωής. Τίποτε δεν είναι άχρηστο για να μείνει αδιερεύνητο, τίποτε δεν είναι λίγο για να επιτρέψει σε κάποιον να μην επιτελέσει το καθήκον του.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter