«Υγρό πυρ» το πετρέλαιο θέρμανσης

«Υγρό πυρ» το πετρέλαιο θέρμανσης

Πλέον μετράμε αντίστροφα. Ο χρόνος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τελειώνει. Μέρα με τη μέρα η στιγμή της αλήθειας έρχεται. Οσο κι αν θέλει να κρυφτεί πίσω από την υπερδανεισμένη και φορομπηχτική «επιτυχία» της οικονομίας, έρχεται η τιμή ενός ακόμη βασικού προϊόντος να αφαιμάξει εκ νέου το εισόδημα. Η καταιγίδα Ντάνιελ και όσα δεινά επέφερε στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας τώρα περνά με άμεσο τρόπο και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεσή του ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου. Οι πρώτες παραγγελίες, ακριβώς επειδή η ημερομηνία συμπίπτει με την κυριακάτικη αργία, μπορούν να δοθούν από την ερχόμενη Παρασκευή. Εδώ εισέρχεται ο παράγοντας τιμή. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μοιάζει κλειδωμένη σε πάνω από 1,6 ευρώ το λίτρο. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Οι απαισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για 1,7 ευρώ το λίτρο!

Το προεκλογικό χαρτί της επιδότησης

Ας παραμείνουμε στο αισιόδοξο σενάριο, οπότε μιλάμε για ποσοστιαία αύξηση 11,88% σε σχέση με πέρυσι. Ηταν πάλι 15 Οκτωβρίου πέρυσι όταν είχε ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή με την οποία είχε ανοίξει ήταν 1,41 ευρώ το λίτρο με κρατική επιδότηση στην αντλία και τα διυλιστήρια της χώρας… γαλαντόμα. Πέρυσι μπαίναμε σε προεκλογική περίοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα διυλιστήρια, που εμφάνιζαν αισχρά κέρδη άνω των 350% σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας, ήθελαν να προσφέρουν ένα «δωράκι» στους χειμαζόμενους από την ακρίβεια καταναλωτές. Αλλωστε αυτό έπραξαν, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, και οι «αφέντες» των εθνικών οδών ύστερα από παράκληση του τότε υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή: δεν αύξησαν, όπως μπορούσαν με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης, τα διόδια από 1.1.2023. Τα διυλιστήρια έκαναν έκπτωση 7,5 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εχοντας το πλεονέκτημα της αθρόας κατασπατάλησης κρατικού χρήματος χωρίς ευρωπαϊκή εποπτεία (ρήτρα διαφυγής), η κυβέρνηση επιδότησε το πετρέλαιο θέρμανσης με 25 λεπτά το λίτρο. Κάπως έτσι η τιμή πέρυσι διαμορφώθηκε στο 1,41 ευρώ.

Κατάργησαν τη ρήτρα διαφυγής

Φέτος όλα αυτά δεν μπορούν να ισχύσουν. Κατά πρώτον, καταργήθηκε η ρήτρα διαφυγής και πλέον υφίσταται σκληρή εποπτεία από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες – οφείλουμε να έχουμε πλεονάσματα, που σημαίνει λιτότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ο νυν «τσάρος της οικονομίας» και μέχρι πρότινος… Σούπερμαν της καταστροφής βασικών δημόσιων υποδομών (ΟΣΕ, Ολυμπιακή, ΔΕΗ, συντάξεις κ.λπ.) Κωστής Χατζηδάκης παίζει το χαρτί της σοβαρής κυβέρνησης που δεν ξεφεύγει από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ο δεύτερος λόγος αφορά την καταιγίδα Ντάνιελ. Είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες που καλείται να πληρώσει το σύνολο της κοινωνίας εξαιτίας της ανικανότητας του «επιτελικού κράτους» τού Κυρ. Μητσοτάκη να προστατεύσει τον Κάμπο από τις πλημμύρες.

Ηδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι λόγω του κόστους των ζημιών από την κακοκαιρία Ντάνιελ και της επιστροφής της χώρας στη δημοσιονομική πειθαρχία καταργείται η επιδότηση στην αντλία. Θα δοθεί μόνο το επίδομα θέρμανσης, που δεν το παίρνουν όλοι ή καλύτερα το λαμβάνουν ελάχιστοι.

Επιπλέον επιβάρυνση δημιουργεί η πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγών πετρελαιοειδών από την πλευρά της Ρωσίας.

Θα έχουμε και φέτος «κρύο καλοκαίρι»;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσβλέπουν στον άγνωστο Χ. Πέρυσι στην Ευρώπη είχαμε «κρύο καλοκαίρι» τους χειμωνιάτικους μήνες λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο. Αυτό βοήθησε στην εν μέρει αποσυμφόρηση των τιμών στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο λόγω περιορισμένης κατανάλωσης για θέρμανση. Φέτος η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη για την επίδραση αυτού του συστήματος στον καιρό της Ευρώπης. Αν συνεχιστεί η περυσινή κατάσταση, αυτό γεννά αισιοδοξία. Αλλιώς;

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο θέρμανσης: Υποχωρούν οι τιμές – Πόσο θα κοστίζει το λίτρο από την Παρασκευη

Ακρίβεια: «Μαύρη» πρόβλεψη για 1,60 ευρώ ανά λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης (Video)

Χαριστική βολή από το πετρέλαιο θέρμανσης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter