Υποψήφιος με τη ΝΔ ο υπόδικος Σταμάτης Πουλής με στόχο τη βουλευτική ασυλία

Υποψήφιος με τη ΝΔ ο υπόδικος Σταμάτης Πουλής με στόχο τη βουλευτική ασυλία

Με στόχο τη βουλευτική ασυλία. Η πολυδιαφημισμένη από τον ίδιο υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές είναι πλέον γεγονός. Ο Σταμάτης Πουλής, υπόδικος σε δύο δίκες που αφορούν τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, -πολλές εκ των οποίων έγιναν επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη-, θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στη Δυτική Αττική. Προφανώς ουδόλως ενδιαφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι δικαστικές… εκκρεμότητες του Σταμάτη Πουλή. Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες όταν σε στηρίζει ο Άδωνης Γεωργιάδης και όταν μιλάμε για την κυβέρνηση των «αδιευκρίνιστων».

Άλλωστε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και το σκάνδαλο της Novartis έχουν  ένα κοινό χαρακτηριστικό: αποτελούν «σκευωρία». Τώρα βέβαια, αν κάποιος υποστήριζε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και ο ίδιος ο Σταμάτης Πουλής αγωνίζονται λυσσαλέα εδώ και χρόνια προκειμένου ο τελευταίος να αποκτήσει ασυλία ενόψει των επερχόμενων δικών που αντιμετωπίζει, θα θεωρούνταν κακεντρεχής…

Διαβάστε επίσης: Με Ψαριανό, Πιπίνη και Πουλή τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην εκπρόσωπος εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής είναι μεταξύ των κατηγορούμενων –όπως και η σύζυγός του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, πρώην διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και συνεργάτιδα του νυν υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων-, σε δύο υποθέσεις που αφορούν παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δύο παραπομπές σε δίκη

Και οι δύο αυτές υποθέσεις είχαν αποκαλυφθεί από το Documento. Η πρώτη αφορούσε 22 παράνομες προσλήψεις ημετέρων οι οποίες μάλιστα έγιναν αποκλειστικά επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη, για τον οποίο οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν προφανώς… παραγραφεί. Η δεύτερη υπόθεση για την οποία ο Σταμάτης Πουλής και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου είναι μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να δικαστούν για κακουργήματα που αφορούν 74 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-2014. Οι δύο δίκες έχουν προσδιοριστεί χρονικά για τις 22 Μαΐου 2023 (δηλαδή μια ημέρα μετά τις εκλογές) και για τις 14 Ιουνίου 2023.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Documento, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με τα υπ’ αριθμόν 875 και 876 βουλεύματα που εξέδωσε απέρριψε τις εφέσεις που είχαν ασκηθεί από τους κατηγορούμενους κατά των δύο επίμαχων παραπεμπτικών βουλευμάτων τα οποία είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο οι προσφυγές δεν έγιναν δεκτές. Το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε τις ασκηθείσες Εφέσεις με το σκεπτικό ότι «το εκκαλούμενο βούλευμα εκθέτει με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά από τα οποία συνήγαγε την ύπαρξη ζημίας στα περιουσιακά του ΚΕΕΛΠΝΟ». Επίσης, όπως υπογραμμίζεται «οι προσληφθέντες υπάλληλοι δεν παρείχαν πραγματική εργασία και ότι η όποια παρασχεθείσα εργασία ήταν ανώφελη για τον οργανισμό αφού δεν υπήρχε ανάγκη πρόσληψης νέων υπαλλήλων ενώ οι υπηρεσιακές ανάγκες του ΚΕΕΛΠΝΟ μπορούσαν να καλυφθούν από το υπάρχουν προσωπικό του».

Οι 22 παράνομες προσλήψεις

Για την υπόθεση με τις 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη. Οι προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013 – 2014, και φέρεται να ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 251.629 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση οι παράνομες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά επί υπουργίας του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Οι συγκεκριμένοι εξωτερικοί συνεργάτες «εντάχθηκαν μη νόμιμα στη μισθοδοσία του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον από την 31-10-2013, σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψης ενός εκάστου εξ αυτών και μέχρι και τον Μάιο του έτους 2014».

Οι 74 παράνομες προσλήψεις

Για τις 74 παράνομες προσλήψεις τα αδικήματα που τους αφορούν κατά περίπτωση είναι για τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη. Οι 74 παράνομες προσλήψεις είχαν γίνει περίοδο 2011-14 από τις οποίες ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 1,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για «προσλήψεις – συνεργασίες» διάφορων ειδικοτήτων, είτε διοικητικών υπαλλήλων είτε γιατρών.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές αφήνουν έκθετο τον Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 2019 άλλωστε ο Σταμάτης Πουλής ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ παρά τις εμπλοκές του Δικαιοσύνη καθώς την περίοδο εκείνη ήταν ερευνώμενος για μία σειρά από υποθέσεις.

Κι άλλη δίκη

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως είχε αποκαλύψει το Documento η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, έχει παραπεμφθεί στο Εδώλιο του Ε’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών –η δίκη έχει αναβληθεί για τον Δεκέμβριο του 2023-, προκειμένου να δικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες και απόκρυψη εσόδων «άγνωστης πηγής», όπως επισημαίνεται στο υπ’ αριθμόν 3455/2020 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο επίσης έχει αποκαλύψει το Documento.

Στο επίκεντρο της δίκης αναμένεται να τεθεί, μεταξύ άλλων η τετραώροφη κατοικία που έχτισε η κα Θεοφιλάτου στον Βύρωνα, για την οποία το Δικαστικό Συμβούλιο ότι τα νόμιμα εισοδήματά της δεν επαρκούσαν για την κατασκευή της. Πιο αναλυτικά στις δηλώσεις πόθεν έσχες της η κ. Θεοφιλάτου φέρεται να είχε αποκρύψει τις «δαπάνες ανέγερσης» για την τετραώροφη κατοικία στον Βύρωνα. Συγκεκριμένα το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016 η σύζυγος Πουλή φέρεται να είχε δηλώσει «ανακριβώς» ως συνολικό κόστος απόκτησης του οικοπέδου και ανέγερσης της τετραώροφης κατοικίας μόνο το ποσό των 200.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε μόνο στη δαπάνη αγοράς του οικοπέδου με δάνειο από τη Eurobank, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια απέκρυψε «τις δαπάνες ανέγερσης μέχρι το στάδιο των επιχρισμάτων καθώς και τη νόμιμη προέλευση αυτών».

Δεν έφταναν τα νόμιμα εισοδήματα

Σε ό,τι αφορά την ανέγερση της τετραώροφης κατοικίας το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κ. Θεοφιλάτου όχι μόνο δήλωσε «ανακριβώς» το κόστος κατασκευής της κατοικίας, αλλά και ότι τα νόμιμα εισοδήματά της δεν επαρκούσαν για την κατασκευή της. Οπως αναφέρεται, η σύζυγος Πουλή δήλωσε το 2017 (χρήση 2016) ότι το συνολικό κόστος για την κατασκευή του σπιτιού ανήλθε σε 35.406 ευρώ. Ωστόσο όπως επισημαίνεται το ποσό αυτό «είναι καταφανώς μικρότερο από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ». Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία αυτά το κόστος της ανέγερσης ανέρχεται σε 379.520 ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΤΕΕ σε 419.830 ευρώ.

Το Δικαστικό Συμβούλιο όμως διαπίστωσε και κάτι επιπλέον. Τα εισοδήματα της πρώην υπεύθυνης του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δικαιολογούν την ανέγερση τέτοιου σπιτιού. Συγκεκριμένα τα δηλωθέντα εισοδήματα της ανέρχονται σε 68.532 ευρώ για τα έτη 2002 έως 2016. «…Δηλαδή αντικειμενικά δεν δικαιολογείται η πραγματική δαπάνη ανέγερσης της ως άνω μονοκατοικίας από τα νόμιμα δηλωθέντα εισοδήματά της και τη συνολική αποταμιευτική της δυνατότητα» επισημαίνεται στο βούλευμα.

Ανακριβείς δηλώσεις Πόθεν Έσχες

Επίσης, η κα Θεοφιλάτου παραπέμπεται να δικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2013-2017 (χρήσεις 2012-2016). Ειδικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, η κα Θεοφιλάτου φέρεται να υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2013 (χρήση του 2012), 2014 (χρήση του 2013), 2015 (χρήση 2014), 2016 (χρήση 2015) και 2017 (χρήση του 2016).

Συγκεκριμένα η πρώην υπεύθυνη του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ φέρεται να απέκρυψε εισοδήματα ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, η προέλευση των οποίων χαρακτηρίζεται «αγνώστου πηγής». Κατά το βούλευμα-φωτιά πρόκειται για «καταθέσεις μετρητών από τρίτους και πιστώσεις εισερχομένων εμβασμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε τραπεζικούς της λογαριασμούς συνολικού ποσού 43.166 ευρώ». Από αυτά οι 17.591 ευρώ αφορούν το 2013, οι 7.431 ευρώ το 2015 και οι 18.144 ευρώ το 2016.

Στις εξηγήσεις που έδωσε η κ. Θεοφιλάτου υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν έξοδα τα οποία είχε κάνει αναφορικά με τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από την έρευνα των αρχών και τα αντίγραφα των παραστατικών που κατατέθηκαν, όπως επίσης και από τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο μπατζανάκης με τις φακές το έχτισε

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα για την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του σπιτιού. Πρόκειται για την Ergodrozin OE, της οποίας ως διαχειριστής εμφανίζεται ο Γ. Δρόσης. Είναι ο σύζυγος της αδερφής της κ. Θεοφιλάτου και μπατζανάκης του Στ. Πουλή, ο οποίος μέσω διάφορων εταιρειών του έχει λάβει σειρά από έργα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είχε αποκαλύψει το Documento αλλά και ο έλεγχος των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και των εισαγγελικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, η Ergodrozin είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ για εργασίες που παρείχε κατά τις χρήσεις του 2009 έως και το 2015 το καθαρό ποσό των 380.715 ευρώ. Δεν ήταν όμως αυτά τα μοναδικά κονδύλια. Μέσω της εταιρείας Τεχνοδροκάτ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ για εργασίες που παρείχε την περίοδο 20132016 ποσό πλέον του 1 εκατ. ευρώ.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται μάλιστα αναφορά στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Στ. Πουλής συμμετείχε το 2013 και 2014 σε επιτροπές διαγωνισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ με μειοδότη την «Τεχνοδροκάτ» για έργα συνολικής καθαρής αξίας ύψους 319.850 ευρώ. Κάτι που στο βούλευμα χαρακτηρίζεται «αξιοσημείωτο».

Την περασμένη Πέμπτη ο Άδωνης Γεωργιάδης κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, φωτογραφία όπου εικονίζεται μαζί με τον Σταμάτη Πουλή, γράφοντας: «Προχθές με το φίλο και συνεργάτη μου Σταμάτη Πουλή επισκεφθήκαμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνος για την διάσωση των οποίων δούλεψε και ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του στην Δυτική Αττική με τη Νέα Δημοκρατία. Του εύχομαι καλή επιτυχία διότι από τις θαρραλέες μάχες που έδωσε κατά του Παύλου Πολάκη ξέρω ότι το λέει η καρδιά του».

Εσείς δίνετε τέτοιες μάχες προκειμένου να εκλεγούν οι υπόδικοι φίλοι σας, ή μήπως δεν το λέει η καρδιά σας;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter