Υπόθεση Βίννικ: Δικαστικό, διακυβερνητικό και διπλωματικό σκάνδαλο καταγγέλλουν οι δικηγόροι του

Υπόθεση Βίννικ: Δικαστικό, διακυβερνητικό και διπλωματικό σκάνδαλο καταγγέλλουν οι δικηγόροι του

Ως «όμηρο ενός πολέμου πληροφοριών» χαρακτήρισε τον Αλεξάντερ Βίννικ, η συνήγορος του Ρώσου ειδικού της αγοράς κρυπτονομισμάτων των τεχνολογιών blockchain Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έγινε στον χώρο εκδηλώσεων του ΔΣΑ την Πέμπτη, 28 Ιουλίου. Παράλληλα, δεν δίστασε να αναφερθεί στον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ενώ προανήγγειλε νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,

Ειδικότερα, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως ο Βίννικ αποτελεί θύμα του πολέμου πληροφοριών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, στο φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επισημαίνοντας: «Τον θέλουν για την τεχνογνωσία του στο blockchain και το bitcoin, δεν υφίσταται καμία νομική βάση για τις κατηγορίες που του αποδίδονται».

Η ίδια συνέχισε σημειώνοντας: «Ο Αλεξάντερ Βίννικ μετά την πανηγυρική αθώωσή του πέρσι στο Παρίσι για όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες, παρέμεινε κρατούμενος σε απομόνωση, με βάση την απόφαση του 2019 του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης! Στις 29 Ιουνίου 2022 εξαντλήθηκε και η δυνατότητα κράτησής του με αυτή τη διαδικασία και παρενέβη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χορηγώντας στον Αλεξάντερ ασφαλιστικά μέτρα. Τότε οι Γάλλοι, με κινητοποίηση των ΗΠΑ, ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει τη συγκατάθεσή του για να κρατηθεί ο Αλεξάντερ έξω από τα όρια της αρχικής απόφασης και του διεθνούς δικαίου της έκδοσης, για να μην τον αφήσουν ελεύθερο».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να αναφερθεί στις ευθύνες της εγχώριας πολιτικής και δικαστικής ηγεσίας επισημαίνοντας:

«Ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε, μαζί με τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης Καμηλάρη να δώσουν την άδεια να κρατηθεί ο Αλεξάντερ κι άλλο «ώστε να διασφαλισθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ».

Ακολούθως μέμφθηκε τον αρμόδιο υπουργό γιατί αποφάσισε να παρακάμψει την αρχή της ειδικότητας και να δώσει το «πράσινο φως» στην εκ νέου έκδοση του Βίννικ στην –φιλικότερη ως φαίνεται στα κελεύσματα της αμερικανικής πλευράς- ελληνική δικαιοσύνη.

Σε αυτό το σημείο η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να αναφερθεί και στον ρόλο που κατά την πλευρά Βίνικ διαδραμάτισε η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε αυτό που η πλευρά του εντολέα της χαρακτηρίζει «πολιτικό και δικαστικό σκάνδαλο». Σε αυτό το πολιτικό και δικαστικό σκάνδαλο, αποφασιστικός ήταν ο ρόλος της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου: ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρενέβη προσωπικά για να αποστερήσει τον Αλεξάντερ Βίννικ από τη δικαστική προστασία που του είχε χορηγήσει το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφαίρεσε την υπόθεση από τους αρμόδιους δικαστές και ενορχήστρωσε μία δίκη-εξπρές για τον Αλεξάντερ, με Πρόεδρο τον εαυτό της, και με στόχο την παράδοση του Αλεξάντερ στη Γαλλία. Ο Αλεξάντερ Βίννικ σήμερα έχει αθωωθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών (19 από τις 20) και επιζητεί, με σοβαρές αξιώσεις, την αθώωσή του και για τη μία και μοναδική, πλημμεληματική κατηγορία για την οποία καταδικάσθηκε.

Μάλιστα η συνήγορος του Αλεξάντερ Βίννικ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου για την ψυχολογική και οικονομική ζημία που έχει υποστεί ο Ρώσος ειδικός, μη αφαιρώντας από το «κάδρο» την ίδια την ΠτΔ αλλά και τους υπουργούς Δικαιοσύνης από το 2017 και έπειτα.

Διαβάστε επίσης: Ο Ρώσος «Mr Bitcoin» σε δίκη κατά της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Να δούμε τι έχει να πει ο κ.Τσιάρας και ακόμη ο κ. Κοντωνής για τα περίφημα πειστήρια που ήταν παρατημένα σε κάποιο συρτάρι και ποτέ δεν μας ενημέρωσαν ώστε να τα αξιοποιήσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σε ερώτηση του documentοnews.gr σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης Βίννικ η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να κάνει λόγο για «μιντιακό τείχος ενάντια στην πληροφόρηση». «Έχω συναντήσει στη ζωή μου δύο φορές αυτού του είδους την αντίσταση από ένα σύστημα συμφερόντων που οργανώνεται γρήγορα και μαζικά για να αποκρύψει ή διαστρεβλώσει μια υπόθεση. Η πρώτη αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, η δεύτερη την υπόθεση του Αλεξάντερ» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και απηύθυνε έκκληση για την δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης.

Η ίδια διευκρίνισε παράλληλα πως ο δικαστικός αγώνα του Βίννικ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την οικογένειά του, διαψεύδοντας φήμες περί δήθεν τεράστιας προσωπικής περιουσίας. «Η οικογένειά του και η μητέρα του χρηματοδοτούν την υπόθεση. Επιπλέον σε ό,τι με αφορά, ποτέ δεν δίστασα προσωπικά να παραμερίσω το οικονομικό κόστος σε υποθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και σε τελική ανάλυση την δικαιοσύνη.

«Τα παιδιά του Αλεξάντερ, ο Πλάτων και ο Λεβ, είναι σήμερα 11 και 8 ετών. Δεν έχουν δει τον πατέρα τους πέντε χρόνια και μεγαλώνουν ορφανά και από μητέρα. Δύο ψυχές για τις οποίες αδιαφόρησε η Ελληνική Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και κατέληξε αναφέροντας:

«Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα να επανεξετάσει την απόφασή του και να αφήσει τον Αλεξάντερ να γυρίσει στην πατρίδα του και στα παιδιά του. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ ίσως να μην επιβιώσει. Και ίσως να μην ξαναδεί ποτέ τα παιδιά του. Ο άνθρωπος αυτός κρατιέται σήμερα ζωντανός μόνο απ´ την ελπίδα να ξαναδεί τα παιδιά του και από την πίστη του στον Θεό. Όσες κι αν είναι οι πιέσεις των ΗΠΑ ή της Γαλλίας, η χώρα μας δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεται σαν προτεκτοράτο. Όσες κι αν είναι οι διεθνείς πιέσεις, υπάρχουν και οι Οικουμενικές Αρχές: της Ανθρωπιάς, της Επιείκειας, του Ελέους».

Αναδρομή στην υπόθεση Βίννικ

Θυμίζουμε ότι ο Βίννικ εκρατείτο στην Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδικασιών έκδοσής του την οποία ζητούσαν ταυτόχρονα τρεις χώρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με απόφασή του είχε προσδιορίσει τη σειρά των χωρών έκδοσης με πρώτη τη Γαλλία, ακολούθως τις ΗΠΑ και τέλος τη Ρωσία (χώρα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, επιθυμούσε να εκδοθεί ο ίδιος).

Έτσι, ζητώντας ακύρωση της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης ο Βίννικ προσέφυγε στο ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου απέρριψε τον Ιανουάριο του 2020 την αίτηση ακύρωσης και ο Mr Bitcoin εκδόθηκε στη Γαλλία, όπου κρατείται προσωρινά ως σήμερα στη Δικαστική Φυλακή La Santé στο Παρίσι.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε εκδώσει επίσης αποφάσεις απορριπτικές σε αιτήσεις για ζητήματα νομιμότητας που είχε υποβάλλει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η συνήγορος του Αλεξάντερ Βίννικ, πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στην αγωγή κακοδικίας που άσκησε ο Βίννικ κεντρικό πρόσωπο είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία Προέδρευσε της λεγόμενης Μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την δικάσιμο της 10/1/2020. Την κατηγορεί ότι παρέλειψε να δηλώσει τους λόγους «επιβεβλημένης αποχής της» από την υπόθεσή του, και απέρριψε κάθε υποβληθέν αίτημά του, ήδη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, «προταθείσης και εκλεγείσης» εν επιδικία της υποθέσεώς του.

Όπως σημειώνεται στην αγωγή κακοδικίας, μολονότι του είχε χορηγηθεί αρχικώς προσωρινή δικαστική προστασία, δια της από 23/12/2019 Προσωρινής Διαταγής της Προέδρου του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μία ημέρα μετά την παροχή αυτής της δικαστικής προστασίας και, ειδικότερα, την 24/12/2019, «σημειώθηκε η κυνική και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα παρέμβαση της πρώτης εναγομένης, τότε Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σκοπό να αρθεί η χορηγηθείσα δικαστική προστασία αυτή» και να παραδοθεί στην εξουσία τρίτης χώρας, της Γαλλίας, χωρίς να εξετασθούν με βάση τις αρχές της δίκαιης δίκης οι προσφυγές και αιτιάσεις του.

Επίσης εγκαλεί τον Αθανάσιο Ράντο , τέως Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και Προεδρεύσαντα Αντιπροέδρο της συνθέσεως της λεγόμενης Μείζονος Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την δικάσιμο της 10/1/2020, μετά την από 15/1/2020 δήλωση αποχής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λόγω αποδοχής της υποψηφιότητάς της ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη συνήγορο του Αλεξάντερ Βίννικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου «πρόκειται για μία πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, με ανάγλυφη την διαπλοκή εξουσιών και την βαριά παραβίαση των δικαστικών καθηκόντων εκείνων που από το Σύνταγμα έχουν ορισθεί ως θεματοφύλακες ενός από τα πιο ιερά δικαιώματα του ανθρώπου, του δικαιώματος στη δικαστική προστασία».

Όπως επισημαίνει η συνήγορος, ο Αλεξάντερ Βίννικ «ήδη έχει πια αθωωθεί για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών για τις οποίες παραδόθηκε στη Γαλλία (απαλλάχθηκε ομόφωνα για 19 από τις 20 κατηγορίες) και εκκρεμεί έφεσή του στη μικρή ποινή που του επιβλήθηκε για 1 μόνον από τα 20 αρχικά αδικήματα».

Τονίζει ότι «υφίσταται ένα ιδιότυπο καθεστώς φυσικής εξόντωσης και ψυχικής εξουθένωσης: κρατούμενος σε απομόνωση, δεν έχει δει εδώ και 4 χρόνια τα μικρά παιδιά του (σήμερα 7 και 10 ετών), ενώ η σύζυγός του, που πάλευε επί 3 χρόνια με καρκίνο στον εγκέφαλο, απεβίωσε πριν από 6 μήνες, σε ηλικία μόλις 34 χρονών, χωρίς να μπορέσει ο Αλεξάντερ να την αποχαιρετήσει και χωρίς να μπορεί να συμπαρασταθεί στα μικρά παιδιά του, που μεγαλώνουν πλέον μόνα τους, χωρίς μητέρα αλλά ούτε και πατέρα».

Κατά την κυρία Κωνσταντοπούλου, «αυτή η ανθρώπινη τραγωδία, όπως αναλυτικά εξηγείται στην αγωγή, προκλήθηκε και επισφραγίσθηκε από τις ηθελημένες πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις των εναγομένων».

Ο «Mr Bitcoin» που είχε συλληφθεί το 2017 στην Ελλάδα, κατηγορήθηκε για υποθέσεις που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο, και οικονομικές παρανομίες (ξέπλυμα) μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Ο Αλεξάντερ Βίννικ δεν αποδέχτηκε εξαρχής τις κατηγορίες, υποστήριζε την αθωότητά του και αρνιόταν οποιαδήποτε σχέση με το ψηφιακό ανταλλακτήριο.

Διαβάστε επίσης:

Αθωώθηκε ο Mr. Bitcoin Αλεξάντερ Βίννικ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter