Υποβαθμίζει τη μελέτη Τσιόδρα και κατηγορεί τον Τσίπρα για τους νεκρούς η κυβέρνηση

Υποβαθμίζει τη μελέτη Τσιόδρα και κατηγορεί τον Τσίπρα για τους νεκρούς η κυβέρνηση

Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 24 ώρες από την αποκάλυψη πως η κυβέρνηση κρατούσε στα χέρια της έγκριτη μελέτη που αποδεικνύει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, και ο μόνος που εμφανίζεται να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σε επανειλημμένες δηλώσεις του μετακινήθηκε διαδοχικά από την ομολογία της πίεσης του ΕΣΥ στις ευθύνες… του Αλέξη Τσίπρα και της «αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του» για τους αυξημένους θανάτους ασθενών από κορονοϊό.

Από το απόγευμα της Τρίτης που ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας έδωσε στη δημοσιότητα τη μελέτη που υπογράφει μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα που αποκαλύπτει πως ο πρωθυπουργός είπε προ δύο εβδομάδων ψέματα μέσα στη Βουλή έχει περάσει σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα. Όπως αποκαλύφθηκε, η μελέτη βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών από τον περασμένο Μάιο, γεγονός που εκθέτει την κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, παρά την αποκάλυψη και την κατακραυγή που την ακολουθεί, η δημόσια παρουσία της κυβέρνησης προκύπτει τουλάχιστον αμήχανη, εάν όχι ένοχη. Με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να συναντά τον πρόεδρο της Ένωσης πασχόντων Long-Covid, και τον συνήθως λαλίστατο, σκιώδη υπουργό Υγείας, Άκη Σκέρτσο να παραμένει εξαφανισμένος και την κυβέρνηση να καίγεται από την αποκάλυψη, ακόμα και από φιλικά μέσα ενημέρωσης, ο μόνος που εμφανίζεται να πασχίζει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είναι ο Γιάννης Οικονόμου.

Τελευταίο του χτύπημα, η απάντηση στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο έφτασε στο σημείο να κατηγορεί για τους θανάτους, χαρακτηρίζοντάς τους «αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του» Αλέξη Τσίπρα. «Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας πως «προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή», και καταλήγοντας «Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους».

Με δήλωσή του το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «κανιβαλίζει» την επιστημονική μελέτη, μη διστάζοντας να παραχαράξει ο ίδιος τα συμπεράσματά της. «Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το Ε.Σ.Υ., τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες» αναφέρει ο Γι. Οικονόμου, συνεχίζοντας πως «εάν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δε θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή».

«Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου λίγο πριν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί ακόμα τον Αλ. Τσίπρα για τη στάση που τήρησε το κόμμα του στην ψήφιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, στην καταψήφιση των αυστηρών ποινών για τους αντιεμβολιαστές γονείς, για τα πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά, για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών, ενώ τον κατηγορεί ακόμα πως «έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές».

Στη συνέχεια, παρότι παραδέχεται πως η κατάσταση ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι άσχημη, κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα και για απόκρυψη στοιχείων της μελέτης, υποστηρίζοντας πως οι αυξημένοι θάνατοι αφορούν μόνο ένα μικρό μέρος των διασωληνωμένων.

«Όσον αφορά, δε, στην αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι «αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή». Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του» αναφέρει ακόμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιχειρώντας να υποβαθμίσει τα ευρήματά της, πριν καταλήξει στην πιο εξωφρενική κατηγορία προς το πρόσωπο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η Κυβέρνηση του στο Ε.Σ.Υ. και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του» καταλήγει ο Γ. Οικονόμου, σε μία ομολογουμένως νέα ερμηνεία της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ.

Σαν να μην υπάρχει η μελέτη

Ωστόσο, παρότι η μελέτη είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, νωρίτερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε διαδοχικά στην κρατική τηλεόραση και έπειτα στα Παραπολιτικά, δίχως να κάνει τον παραμικρό σχολιασμό για την αποκάλυψη της μελέτης. Μάλιστα, σε σχετικές ερωτήσεις για την κατάσταση στα νοσοκομεία, και στις δύο συνεντεύξεις του ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε τις τετριμένες θέσεις της κυβέρνησης για την ανάγκη εμβολιασμού ως «άμυνα» στη νοσηλεία, συνδυασμένες με ευχολόγια για σύντομη αποκλιμάκωση της πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας.

Τουναντίον, παρά τις ευθύνες που προκύπτουν για την κυβέρνηση από την μη επαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε και στις δύο συνεντεύξεις πως «οι δυνατότητες του ΕΣΥ είναι συγκεκριμένες», σε συνδυασμό με γενικότητες περί ενίσχυσης του συστήματος από την κυβέρνηση.

Αναφορικά δε με τον μεγάλο αριθμό θανάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στην ΕΡΤ πως «η χώρα μας είναι κάτω ή στο μέσο όρο θανάτων στην ΕΕ και πως οι απώλειες το τελευταίο διάστημα ερμηνεύονται από τους ειδικούς σε συνάρτηση με το χρόνο που καταφεύγουν στα νοσοκομεία και στο ότι υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι σε ηλικιακές ομάδες με κίνδυνο για βαριά νόσηση».

Στη δε συνέντευξη των Παραπολιτικών, για το ίδιο θέμα έδειξε ως «ενόχους» τους ασθενείς, σημειώνοντας πως «για τον αριθμό των θανάτων έχουν κατατεθεί και έχουν συζητηθεί διάφορες απόψεις, κατά καιρούς, που αφορούν στο χρόνο με τον οποίο κανείς πηγαίνει στο νοσοκομείο, όταν κάποιος νοσεί με Covid και ανήκει σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες, με υποκείμενα ή μη νοσήματα. Αφορούν κυρίως, δυστυχώς, ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι, ανθρώπους που χάνουν τη μάχη και θα μπορούσαν, αν είχαν κάνει το εμβόλιο, να έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να μην καταλήξουν».

Διαβάστε επίσης: 

Πολάκης-Κορονοϊός: Συνειδητός ψεύτης ο Μητσοτάκης – Η έκθεση Τσιόδρα λέει πόσοι ασθενείς θα είχαν σωθεί (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter