Ζελένσκι: Στις 12:00 η ομιλία του στην ελληνική Βουλή – «Αγνοούνται χιλιάδες άμαχοι» λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

Ζελένσκι: Στις 12:00 η ομιλία του στην ελληνική Βουλή – «Αγνοούνται χιλιάδες άμαχοι» λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

Στην ελληνική βουλή θα μιλήσει στις 12:00 σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ομιλία του αναμένεται να διαρκέσει 10 με 15 λεπτά, ενώ θα τον προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το «παρών», εκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να δώσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στα έδρανα θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Μιχάλης Κατρίνης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. Τα τρία μικρότερα κόμματα δεν θα εκπροσωπηθούν από τους αρχηγούς τους, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αλλά και ο Κυριάκος Βελόπουλος έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για την παρουσία του Ουκρανού Προέδρου στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε διαφωνήσει με την πρόσκληση του κ. Ζελένσκι ξεκαθαρίζοντας ότι θα απέχει από την ειδική συνεδρίαση.

Αγνοούνται «χιλιάδες» άμαχοι

Λίγο πριν την ομιλία του στη Βουλή ο Ζελένσκι με νέες του δηλώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο βραδινό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από ουκρανικές δυνάμεις. Κατ’ αυτόν, τα ρωσικά στρατεύματα φροντίζουν να απομακρύνουν πλέον πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων.

«Νομίζω ότι η Ρωσία φοβάται ότι (αν) στείλουμε με επιτυχία ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, τότε όλος ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εδώ. Η Ρωσία δεν θέλει να φαίνεται τίποτα μέχρι να πάρουν τον έλεγχο της πόλης μέχρι να την καθαρίσουν. Η Μαριούπολη είναι κόλαση αυτή τη στιγμή. Χιλιάδες είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται μέρα με τη μέρα…δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για τον αριθμό αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Προσπαθούν να καλύψουν την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθούν να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα πάντα. Δεν θα μπορέσουν να θάψουν ή να κρύψουν χιλιάδες ανθρώπους. Ο κόσμος έχει δει την πραγματική κατάσταση. Έχει δει τι έχει γίνει σε μια πόλη της Ουκρανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε πως η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ντονμπάς και κάλεσε τους πολίτες που ζουν στο Λουγκάνσκ, στο Ντανιέτσκ και στο Χάρκοβο να φύγουν.

Αν η Ρωσία δεν επιδιώξει την αποκατάσταση της ειρήνης στα σοβαρά, η Ουκρανία θα συνεχίσει να «πολεμά», «δεν θα υποχωρήσει», επέμεινε.

Παράλληλα, τη νύχτα ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση του συγκεκριμένου μέτρου κοστίζει τις ζωές Ουκρανών, ενώ επανέλαβε πως η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter