Αποχωρούν οι ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι συνομιλίες που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ με σκοπό να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο σημαντικότερο όργανο του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέβησαν άκαρπες ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους και η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι αποχωρεί από το φόρουμ της Γενεύης, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν ξανά τη Δευτέρα, δήλωσαν διπλωμάτες και ακτιβιστές.

Πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «επίκειται άμεσα», αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το ζήτημα δεν είναι το αν, αλλά το πότε οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συνέλευση του οποίου θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, ως την 6η Ιουλίου.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος στη Γενεύη είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για μια ενδεχόμενη αποχώρηση κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών.

Η Νίκι Χέιλι, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είχε προειδοποιήσει το Συμβούλιο πριν από έναν χρόνο ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να εγκαταλείψει το όργανο αυτό εάν δεν εξαλειφθεί η «προκατάληψή του εναντίον του Ισραήλ».

Το συγκεκριμένο φόρουμ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2006, έχει πάγια στην ημερήσια του διάταξη τις παραβιάσεις που φέρεται να διαπράττει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που η Ουάσινγκτον θέλει να απαλειφθεί.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Συμβούλιο είναι γεμάτο με εχθρούς του Ισραήλ και απείχε από τις εργασίες του για τρία χρόνια επί των ημερών του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην προεδρία, πριν οι ΗΠΑ επανενταχθούν σε αυτό επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Το 47μελές συμβούλιο ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ της διενέργειας έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για χρήση δυσαναλογης βίας. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν «όχι». Η πρεσβεύτρια του Ισραήλ στη Γενεύη Αβίβα Ραζ Σέχτερ κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι «διασπείρει ψεύδη εναντίον του Ισραήλ».

Σύμφωνα με ακτιβιστές και διπλωμάτες που πήραν μέρος στις συνομιλίες που διεξάγονταν επί μήνες στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη, δεν υπήρξε συμφωνία για μια νέα ατζέντα.

Μολονότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποια απόφαση, η αναστολή της συμμετοχής των ΗΠΑ ή η αποχώρησή τους θα σηματοδοτήσει άλλη μια αθέτηση αμερικανικών δεσμεύσεων σε πολυμερή φόρα και συμφωνίες, μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την απόσυρσή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Διπλωμάτες σημειώνουν πως η κίνηση αυτή θα απομόνωνε ακόμα περισσότερο το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα ενίσχυε τη θέση χωρών όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Κούβα, που προβάλλουν αντίσταση σε αυτές που θεωρούν ότι αποτελούν επεμβάσεις του οργάνου αυτού στα εσωτερικά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή θέση κυρίως διότι το Βέλγιο επέμενε ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει στην ημερήσια διάταξη.

Οι ΗΠΑ εξάλλου αξίωναν να γίνει ευκολότερο να αποπέμπονται μέλη που παραβιάζουν κατά την άποψή τους κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα–η Χέιλι είχε αναφερθεί σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter