Φασίστες αλωνίζουν και απειλούν ανενόχλητοι στη Λέσβο

Φασίστες αλωνίζουν  και απειλούν  ανενόχλητοι στη Λέσβο

Μια_x000D_
άνευ προηγουμένου επιχείρηση διασποράς fake news με στόχο την έκρηξη_x000D_
μίσους και ρατσισμού των κατοίκων εναντίον προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται_x000D_
σε πλήρη εξέλιξη από ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες στη Λέσβο. 

Γνωστοί άγνωστοι στις τοπικές αρχές εκμεταλλεύονται την έκρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί λόγω της συμφόρησης στο hotspot στη Μόρια, σπέρνοντας καθημερινώς ψευδείς ειδήσεις, στοχοποιώντας συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά και δημοσιογράφους. Ολα αυτά κάτω από το βλέμμα μιας Δικαιοσύνης που φαίνεται να δρα επιδερμικά, μιας αστυνομίας εγκλωβισμένης στα ίδια της τα χέρια αλλά και μιας ΝΔ που καταδικάζει τη βία επικροτώντας τους φασίστες. Αλλωστε οι εκλογές πλησιάζουν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου μια είδηση από την ευρύτερη περιοχή της Γέρας τάραξε τα νερά της κοινωνίας. Ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε σε κορίτσι του νησιού που φορούσε μαντίλι στο κεφάλι επειδή το πέρασαν για προσφυγόπουλο. Η Ανθή Παζιάνου που υπέγραψε το ρεπορτάζ μπήκε στη «μαύρη λίστα» των φασιστικών ομάδων, οι οποίες, όπως δηλώνει στο Documento η δημοσιογράφος, κινούνται πλέον στα φανερά και δρουν ανεξέλεγκτες. «Από το 2015 έχουμε συνεχώς διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Γράφουν συκοφαντίες για τους δημοσιογράφους» αναφέρει. Επίθεση έχει δεχτεί και ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας καθώς και η πλειονότητα των ανταποκριτών στο νησί σε μια ευρύτερη προσπάθεια «φίμωσής» τους από τις εν λόγω ομάδες. Η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) κατήγγειλε με ανακοίνωσή της «το ιδιαίτερα νοσηρό και επικίνδυνο κλίμα που συνεχίζει να καλλιεργείται από ομάδες ακραίων στοιχείων σε βάρος δημοσιογράφων της Λέσβου».

Επικίνδυνη Κρυπτεία και σταυρός-σκιάχτρο

Ενα ακόμη επεισόδιο ασύμμετρης βίας σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η εθνικιστική οργάνωση Κρυπτεία, γνωστή κυρίως από τις ρατσιστικές επιθέσεις βίας κατά του εντεκάχρονου Αμίρ που κληρώθηκε να σηκώσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αλλά δεν το έπραξε, ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή του μνημείου για τους πρόσφυγες που θαλασσοπνίγηκαν στο Αιγαίο. Την απάνθρωπη αυτή ενέργεια διερευνούν αστυνομία και εισαγγελικές αρχές ύστερα και από σχετική αναφορά της γενικής γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία διαβίβασε το θέμα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, αλλά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Θεωρώ απαράδεκτη μια τέτοια πράξη σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου από τα αρχαία χρόνια ο σεβασμός στους νεκρούς αποτελεί “ιερή” υποχρέωση των ζώντων και αναδεικνύεται ήδη από την “Αντιγόνη” στα χρόνια του Σοφοκλή. Δυστυχώς, τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα. Συνεχείς είναι οι αναφορές για περιστατικά ρατσιστικής βίας στο νησί, καθώς είναι προφανές πως εκεί λυμαίνονται –και δεν χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη– την περιοχή ακροδεξιές ομάδες» τονίζει στο Documento η Μ. Γιαννακάκη. Την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου που έστεκε στην άκρη του λιμανιού της Θερμής και είχε βεβηλωθεί τον περασμένο Νοέμβριο ανέλαβε η Ενωμοτία Μυτιλήνης της φασιστικής Κρυπτείας. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2013, με τη σύλληψη των χρυσαυγιτών, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας αναφορές του Ηλία Κασιδιάρη για τη σκοτεινή και δολοφονική κρυπτεία της αρχαίας Σπάρτης. Ενα είδος μυστικής αστυνομίας, οργανωμένη από την άρχουσα τάξη του σπαρτιατικού κράτους με σκοπό την τρομοκράτηση της κατώτερης τάξης, των ειλώτων, και την πρόληψη και καταστολή εξεγέρσεων.

Φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή Απελλή, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ακροδεξιοί ύψωσαν τσιμεντένιο σταυρό με σκοπό να τρομοκρατήσουν και να διώξουν όσους πρόσφυγες πήγαιναν για μπάνιο στην παραλία. Απ’ αυτό «πιάστηκαν» οι γνωστοί άγνωστοι και με fake news μετέδιδαν ότι αλληλέγγυα οργάνωση επιθυμούσε το γκρέμισμα όλων των σταυρών στο νησί επειδή «ενοχλούνται οι πρόσφυγες». Είπαν ακόμη ότι ο σταυρός προϋπήρχε. Με επιστολή της στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τον λιμενάρχη Μυτιλήνης, η πρόεδρος του ΔΣ της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας για το Αιγαίο Ηβα Βουγιούκα-Φράγκου τους ενημέρωνε για το «στήσιμο» του σταυρού, καλώντας τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

«Αυτοί που το έκαναν θεώρησαν ότι με αυτό τον τρόπο θα διώξουν τους πρόσφυγες που έκαναν μπάνιο. Είχαν προηγηθεί επεισόδια και διαπληκτισμοί με ντόπιους και πρόσφυγες πριν από εβδομάδες γι’ αυτόν το λόγο» δηλώνει στο Documento η Ηβ. Βουγιούκα-Φράγκου. «Διάφοροι πήραν την ανακοίνωσή μας και τη διαστρέβλωσαν λέγοντας ότι θέλαμε να κατεβούν όλοι οι σταυροί επειδή “ενοχλούν τους λαθρομετανάστες”. Η τεράστια αυτή παραπληροφόρηση προκάλεσε μεγάλο κύμα θυμού στην κοινωνία. Δέχτηκα απειλητικά τηλεφωνήματα απ’ όλη την Ελλάδα. Τηλεφώνησαν ακόμη και στον πατέρα μου». Οι επιθέσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Εγιναν προκλητικότερες και πιο σοβαρές, όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΔΣ της Συνύπαρξης. Μέσω social media κάποιοι έφτασαν στο σημείο να προτρέψουν ακόμη και στην εξόντωσή της.

Πώς οργώνονται οι φασιστικές ομάδες

«Οι ακραίες ομάδες στο νησί προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα στην κοινωνία. Πατούν πάνω στην κατάσταση και υπό το κλίμα φόβου θέτουν ζητήματα δημόσιας ασφάλειας σκορπώντας fake news μέσω social media και διαφόρων εκδηλώσεων. Οργανώνονται μέσω κοινωνικών δικτύων, διατηρώντας ομάδες και σελίδες» αναφέρει στο Documento ο δημοσιογράφος και ανθρωπολόγος-ιστορικός Θράσος Αβραάμ. «Φαίνεται να δραστηριοποιούνται κυρίως μέσα από το Facebook. Εχουν ενεργή δράση και στοχευμένη. Πραγματοποιούν συνελεύσεις. Φαίνεται να υπάρχει οργανωτικό σχήμα» επισημαίνει η συντονίστρια Λέσβου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Εριφύλη Χιωτέλλη. Και εκείνη δέχτηκε το καλοκαίρι επίθεση σε γιορτή του σχολείου στο οποίο διδάσκει. Ο λόγος; Στο πλαίσιο θεατρικής παράστασης του έργου «Πλούτος» του Αριστοφάνη αγοράκια ντύθηκαν με κοριτσίστικα ρούχα και αντίθετα.

«Εχει εκτροχιαστεί η κατάσταση. Τα ακροδεξιά και φασιστικά αυτά στοιχεία έχουν ξεφύγει στα social media. Κάθε μέρα σχεδόν κάνουν εκδηλώσεις και ομιλίες πυροδοτώντας μια ήδη έκρυθμη κατάσταση. Στοχοποιούν με τον χειρότερο τρόπο ανθρώπους. Εχουν γράψει ύβρεις και έχουν μεταδώσει ψευδείς ειδήσεις και για μένα και την οικογένειά μου. Λένε ψέματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί ώστε να ξεσηκώσουν όλον τον κόσμο» δηλώνει στο Documento ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός. «Πρόκειται για ομάδες ναζιστικής νοοτροπίας που προκαλούν προβοκάτσιες. Αυτοί που ντρέπονταν να μιλάνε τώρα εμφανίζονται ως παράγοντες του τόπου» προσθέτει. Για το θέμα αυτό κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. «Υπάρχει και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός που προβάλλει τέτοιες φασιστικές απόψεις» αναφέρουν η Ερ. Χιωτέλλη, ο Θρ. Αβραάμ και ο Σπ. Γαληνός.

Οι ομάδες αυτές είναι γνωστές στις τοπικές αρχές, άλλωστε δύο μέλη συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του αυτοφώρου ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους η δημοσιογράφος Αν. Παζιάνου. Αυτοί μαζί με δύο ακόμη εξαπέλυσαν μια άκρως χυδαία, ρατσιστική και σεξιστική επίθεση εναντίον της. Μάλιστα, ομολόγησαν πως έχουν συσταθεί από ακραία στοιχεία «ομάδες περιφρούρησης», όπως τις ονομάζουν, με σκοπό να βρίσκουν και να προπηλακίζουν πρόσφυγες.

Ακόμη ένα «προφίλ» που εξαπολύει επιθέσεις στυγνού ρατσιστικού μίσους και χυδαίας προπαγάνδας είναι η «Αγορά Γέρας». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, το fake news που διέδωσε περί δημιουργίας νέου hotspot στο νησί στην περιοχή της Γέρας. Σε συγκεντρώσεις της ομάδας ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, εκ των ηγετικών στελεχών της Πατριωτικής Κίνησης, όχι μόνο μετέδωσε την ψευδή είδηση αλλά ανακοίνωσε και την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι το ίδιο «γαλάζιο» στέλεχος που μαζί με δηλωμένους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στήριζε ακραίες φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Στην πρώτη γραμμή και ο γνωστός χρυσαυγίτης του νησιού με το χαρακτηριστικό τατουάζ με το Αουσβιτς. Παλαιότερα είχε εμφανιστεί σε φωτογραφίες δίπλα στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το χάιδεμα στους φασίστες από τη ΝΔ

Προβληματισμό προκαλεί η στάση που τηρεί η ΝΔ. Προς άγραν ψήφων οι ντόπιοι «γαλάζιοι», αν και εμφανίζονται να καταδικάζουν τη βία, επικροτούν πρακτικά τους φασίστες. Εμφανίζονται μαζί τους σε συγκεντρώσεις και πυροδοτούν με ανακοινώσεις τους την έκρυθμη κατάσταση. «Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές, κάθε μέρα θα έχουμε πανηγύρια. Δεν είναι κρυφό ότι ακροδεξιά στοιχεία βρίσκουν θαλπωρή σε διάφορα γραφεία» δηλώνει ο Σπ. Γαληνός. «Οι επιθέσεις αυτές θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Κατά την άποψή μου, υπάρχει προσπάθεια από τον χώρο της ΝΔ να στηριχθεί από αυτές τις ομάδες. Παίζουν πολιτικά παιχνίδια εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση» υποστηρίζει η Ερ. Χιωτέλλη.

Δεν έχει περάσει άλλωστε και πολύς καιρός από τότε που ο βουλευτής της ΝΔ στο νησί Χαράλαμπος Αθανασίου χαρακτήριζε απλή «κίνηση πολιτών με σκοπό να προασπιστεί το νησί από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές» τη φασιστική Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης. Η Ερ. Χιωτέλλη εξαπέλυσε πυρά και κατά της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου λόγω της απόφασης να μπει «λουκέτο» στο hotspot της Μόριας. «Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή η κ. Καλογήρου δίνει εξετάσεις στο μάθημα της ακροδεξιάς και θέλει να πάρει καλό βαθμό. Εχει να περιμένει ψήφους από το εν λόγω ακροατήριο. Είναι καθαρά τα πράγματα».

Από απόσταση ο νόμος

Σοβαρό θέμα που χρήζει αντιμετώπισης είναι και η στάση της Δικαιοσύνης και των τοπικών αρχών του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η αστυνομία πολλές φορές, αν και παρούσα σε διάφορα επεισόδια, κάνει τα στραβά μάτια. Με δήλωσή της η γγ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Γιαννακάκη εκφράζει ανησυχία για «την καθυστέρηση στην κινητοποίηση των τοπικών αρχών και της τοπικής εισαγγελίας, αναφορικά με τη διερεύνηση και τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, καθώς για τέτοια περαστικά ρατσιστικής βίας η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη».

«Αποτελεί καθήκον μου, σύμφωνα με την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να απευθυνθώ στην τοπική εσαγγελία, κάτι που έχω κάνει αλλά έως τώρα δεν είχα καμία ενημέρωση. Ο λόγος αυτός με έκανε να απευθυνθώ και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» συνεχίζει η Μ. Γιαννακάκη καταλήγοντας: «Σε κάθε περίπτωση, απέναντι στο ρατσιστικό έγκλημα, όλες οι εξουσίες, η καθεμία στην ανεξάρτητη λειτουργία της και από τη διακριτή θέση της στο κράτος δικαίου, οφείλουν να μάχονται για την προστασία όλων των πολιτών που στοχοποιούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους. Η προστασία κάθε πολίτη από τη ρατσιστική βία και τον ρατσιστικό λόγο δεν αποτελεί μόνο ατομικό δικαίωμά του αλλά και συλλογικό δικαίωμα για τη διαφύλαξη και την προστασία της ειρηνικής συνύπαρξης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter