Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Κυπριακό: Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα -Ερντογάν & παρέμβαση Βερολίνου

Τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου μίας ώρας, είχαν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκλειστικά για το Κυπριακό. «Η επίλυση του ζητήματος δεν είναι μόνο περιφερειακής, αλλά ευρωπαϊκής σημασίας», λέει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διάσκεψη της Γενεύης και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια γι αυτό. Μάλιστα, συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σταθερά σε επαφή και πως, αν δε διαφανεί κάποιο αποτέλεσμα στην Γενεύη, θα μεταβούν οι ίδιοι εκεί.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα (αλλά με διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά, και τούμπαλιν). Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Επίσης ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό (που ήταν και το αποκλειστικό θέμα της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες). Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου (όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές), και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι ο μεν κ. Τσίπρας είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία ενώ η Άγκυρα επικοινωνεί με τον κ. Ακιντζί.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για το κυπριακό με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Παρέμβαση για το Κυπριακό και από το Βερολίνο

Στο μεταξύ, παρέμβαση για το Κυπριακό υπήρξε και από το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει ότι η επίλυση του ζητήματος δεν είναι μόνο περιφερειακής, αλλά ευρωπαϊκής σημασίας. Το ζητούμενο για την επίλυση του Κυπριακού είναι όλες οι πλευρές «να τηρήσουν μια ευνοϊκή στάση και να είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τα μέτρα που είναι αναγκαία», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος, ενώ ζήτησε από Αθήνα και Άγκυρα να σεβαστούν τους συμβιβασμούς στους οποίους θα καταλήξουν οι δύο κοινότητες.

Η εκτίμηση του Βερολίνου πάντως είναι ότι τόσο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι διατεθειμένοι για «δύσκολους και επώδυνους συμβιβασμούς» έτσι ώστε να ξεπεραστεί η «αφόρητη διαίρεση» της νήσου. Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο θα πρέπει να αναμένεται λύση αυτήν εβδομάδα ο εκπρόσωπος απάντησε πως «το μενού είναι έτοιμο, αλλά να δούμε αν θα σερβιριστούν όλα τα πιάτα.»

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε ανακοίνωση του εκτιμούσε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη για την επανένωση βρίσκονται στην «τελική ευθεία». Παράλληλα, εξέφραζε την ελπίδα ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν θα χάσουν το θάρρος τους και θα αναζητήσουν συμβιβασμούς και στα υπόλοιπα διαφιλονικούμενα ζητήματα», ενώ καλούσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να συμβάλουν έτσι ώστε να επιτευχθεί «μια καλή λύση» και να «στεφθεί με επιτυχία η θέληση των Κυπρίων για επανένωση». Εξάλλου «το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι» σύμφωνα με τον Στάινμαϊερ «καλό σημάδι».

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.