Στον Βόρειο Πόλο φέτος δεν ήρθε ο χειμώνας

Στον Βόρειο Πόλο φέτος δεν ήρθε ο χειμώνας

Η αύξηση της θερμοκρασίας στον Βόρειο Πόλο πάνω από το κανονικό για τις περιοχές επίπεδο ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες οι οποίοι αναφέρουν ότι πρόκειται για «ραγδαία και πολύ σοβαρή κλιματική αλλαγή»._x000D_
_x000D_
_x000D_

Σύμφωνα με το Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τρίτη 15 Νοεμβρίου πέντε φορές καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεταξύ 0 και 1.2 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα περιοχές της κεντρικής Ρωσίας έχουν θερμοκρασία που αγγίζει τους -40 βαθμούς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Πίτερ Γότχαμς μιλώντας στον Independent υποστηρίζει πως μια τέτοια υπερθέρμανση στην Αρκτική είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.

«Θερμοκρασίες πάνω από το 0 είναι εξαιρετικά σπάνιες για αυτή την περίοδο του χρόνου. Αυτό ίσχυε με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν παλιότερα, όμως τα τελευταία έξι χρόνια αυτό τείνει να γίνει σύνηθες».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό οφείλεται σε μια «ξαφνική αλλαγή» στους δυνατούς ανέμους που πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά και έχουν τεράστια επίδραση στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών.

«Όταν οι πάγοι υποχωρούν από τον Αρκτικό Ωκεανό το καλοκαίρι, δημιουργούνται ζεστά κύματα αέρα στην Αρκτική», λέει ο Γότχαμς και συνεχίζει εξηγώντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία οδηγεί σε γρήγορη άνοδο του θαλάσσιου επιπέδου κάτι το οποίο θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις ακτογραμμές πολύ σύντομα.

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ανησυχούμε ιδιαιτέρως καθώς είναι ένα ραγδαίο φαινόμενο σε αρκετές περιοχές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter