Σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες υποχρεούνται να έχουν POS ως το καλοκαίρι – Σε 3 φάσεις η εγκατάσταση

Σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες υποχρεούνται να έχουν POS ως το καλοκαίρι – Σε 3 φάσεις η εγκατάσταση

Σε τρεις φάσεις θα εφαρμοσθεί η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες στην αγορά, για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων.

Το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Στην πρώτη φάση (έως το τέλος Ιουνίου 2017) θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας. Μεταξύ αυτών είναι τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κά. Στις επόμενες δύο δόσεις θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς. Άλλωστε όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από την διαδικασία αυτή καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μόνο η ΔΕΗ δεν διαθέτει σήμερα POS σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες οι οποίες ήδη τα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, άμεσα και η ΔΕΗ θα προσαρμοσθεί στο νέο καθεστώς. Επισημαίνεται επίσης ότι όλες οι ΔΕΚΟ διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικής εξόφλησης των λογαριασμών τους μέσω τραπεζών. Και οι πληρωμές μέσω e Banking μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου.

Τα ειδοποιητήρια και οι τροποποιητικές για τα αδήλωτα

Σχετικά με την διαδικασία για τις δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων -η οποία ξεκινά μετά την δημοσιοποίηση (χθες) της σχετικής απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων – από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η υποβολή των δικαιολογητικών προέλευσης των εισοδημάτων επιβάλει οι δηλώσεις αυτές να είναι χειρόγραφες.

Πρόκειται για τις τροποποιητικές δηλώσεις αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων που θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση φορολογούμενων με τραπεζικές καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους, όσων περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής καθώς και άλλων υπόπτων για φοροδιαφυγή επαγγελματιών που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου ή πρόκειται να ελεγχθούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter