Ιταλία: Συμφωνία «α λα τούρκα» για τη Λιβύη

Ιταλία: Συμφωνία «α λα τούρκα» για τη Λιβύη

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώσει τη Λιβύη για να σταματήσει τα μεταναστευτικά σκάφη να εγκαταλείπουν την ακτή της, ανέφερε η εφημερίδα la Repubblica την Τρίτη.

Το σχέδιο, το οποίο η εφημερίδα αναφέρει ότι μπορεί να προταθεί από τον Μάριο Ντράγκι στους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Μαΐου, θα είναι παρόμοιο με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές από τα Βαλκάνια το 2016.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά από μια πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Το ιταλικό νησί Λαμπεντούσα – ένα από τα κύρια σημεία άφιξης για ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη από την Αφρική – έχει δει πάνω από 2.000 αφίξεις από την Κυριακή.

Οι μετανάστες, που έφτασαν σε μικρά και επικίνδυνα σκάφη που κατευθύνονταν από λαθρεμπόρους, έχουν κατακλύσει το κέντρο υποδοχής του μικρού νησιού και τώρα μεταφέρονται αλλού στην Ιταλία.

Η συντριπτική πλειονότητα των Αφρικανών μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη δια θαλάσσης αναχωρούν από τη Λιβύη.

Το 2019, η Ρώμη συμφώνησε ένα σχέδιο με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για την ανακατανομή των μεταναστών μετά την άφιξή τους, αλλά το σχέδιο ήταν εθελοντικό και δεν παρείχε μια σταθερή λύση.

Από τη συμφωνία του 2016, η Τουρκία δικαιούται οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες με αντάλλαγμα τη φιλοξενία προσφύγων – κυρίως από τη Συρία – που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τα Βαλκάνια.

Το ζήτημα της μετανάστευσης διχάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και έχει τροφοδοτήσει την άνοδο των αντιδημοκρατικών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο. Στην Ιταλία, η δεξιά πτέρυγα είναι μέρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ντράγκι και τον πιέζει να αναλάβει δράση.

Περίπου 13.000 μετανάστες αποβιβάστηκαν στις ακτές της Ιταλίας από τις αρχές του 2021 έως τις 10 Μαΐου, από 4.184 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.|

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter