Καλά ξεμπερδέματα… στην Προανακριτική και στη Νέα Δημοκρατία

Καλά ξεμπερδέματα… στην Προανακριτική και στη Νέα Δημοκρατία

Σε τραγέλαφο εξελίσσεται η Προανακριτική Επιτροπή, με τη ΝΔ να πέφτει μέσα στον λάκκο που έσκαψε. Και μάλιστα, στη χειρότερη φάση της πανδημίας. Η δεύτερη κατάθεση του πραγματικού διαμεσολαβητή μεταξύ Καλογρίτσα – Χούρι όχι μόνο θρυμμάτισε το αφήγημα περί μεσολάβησης του Νίκου Παππά, αλλά αποσαφήνισε με τον πιο επίσημο τρόπο πού βρίσκονται τα 3 εκατ. ευρώ που δήθεν κατέληξαν στο Documento.

Στην πρόταση σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής η ΝΔ ισχυρίζεται πως τα περιβόητα 3 εκατ. ευρώ της οικογένειας Χούρι αξιοποιήθηκαν -μετά το αποτυχημένο τηλεοπτικό εγχείρημα Καλογρίτσα- για την έκδοση του Documento. Εδώ, υπάρχει πρόβλημα. Διότι είθισται όσα συμβαίνουν στο παρελθόν να είναι οριστικά και αμετάκλητα. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016 ενώ το ποσό αυτό αποδεσμεύτηκε από το Δημόσιο τον Ιανουάριο του 2017, καθώς αποτελούσε την εγγύηση για την αποτυχημένη συμμετοχή του εργολάβου στην διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Άλλωστε, ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, Ιωάννης – Βλαδίμηρος, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια και πρώτος εκδότης του Documento, δήλωσε αφότου κηρύχθηκε έκπτωτος: «Έχασα 3 εκατ. ευρώ».

Εν πάση περιπτώσει, όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος ακόμα κι αν θεωρούν το παρελθόν ευμετάβλητη έννοια. Σήμερα, όμως, με όσα κατέθεσε ο Κυριάκος Τόμπρας -ο οποίος ούτε ΣΥΡΙΖΑ είναι, ούτε δημοσιογράφος του Documento- κανείς δεν μπορεί να επιμείνει σε αυτά τα δόλια επινοήματα . Ο αθυρόστομος μάρτυρας δεν αποσαφήνισε μόνο τα κίνητρα Καλογρίτσα όταν είπε ότι ο εργολάβος «έφυγε από το Documento γιατί ο Κ. Βαξεβάνης “χτυπούσε” τον Γιάννη Στουρνάρα» αλλά και την πορεία του χρήματος.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή, δύο χρόνια μετά το πέρας του διαγωνισμού για τις άδειες, Καλογρίτσας και Χούρι ξανακάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μία λύση και ο άλλοτε αφερέγγυος κατασκευαστής να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ. Ο Κυρ. Τόμπρας κατέθεσε χειρόγραφο με την υπογραφή του εργολάβου και του Λιβανέζου μεγαλοεπιχειρηματία αλλά και το συμφωνητικό με την ένδειξη «εμπιστευτικό» που αποτελούσε τον οδικό χάρτη της νέας συμφωνίας για να γυρίσουν τα λεφτά στους αποδέκτες τους. Το γεγονός αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι ο Χρ. Καλογρίτσας αναγνώρισε το χρέος του το 2018.

Όπως έχει δημοσιεύσει το Πρώτο Θέμα προτού η συμπολίτευση αρχίσει να κυλιέται στα «βοσκοτόπια», το ποσό μεταφέρθηκε στην εφημερίδα πριν ο υιός Καλογρίτσας αποχωρήσει και κατέληξε στην τσέπη της οικογένειας μέσω της μείωσης μετοχικού κεφαλαίου. Μπορεί, λοιπόν, στη ΝΔ να μην διάβασαν το Πρώτο Θέμα και να προβαίνουν σε περίεργες αναγνώσεις του παρελθόντος, αλλά να μην άκουσαν όσα είπε ο Κυρ. Τόμπρας αποκλείεται!

Πλέον, οι βουλευτές της ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσουν πώς γίνεται στην πρόταση συγκρότησης της Προανακριτικής να ισχυρίζονται ότι «το ποσό των 3 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το Documento», αλλά το Πρώτο Θέμα να υποστηρίζει ότι ο Χρ. Καλογρίτσας «τσέπωσε» τα λεφτά και ο Κυρ. Τόμπρας να επιβεβαιώνει την εφημερίδα, αποκαλύπτοντας διαπραγματεύσεις Καλογρίτσα – Χούρι και αναγνώριση της οφειλής του εργολάβου από το 2018. Αν ο Χρ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως «μπροστινός» του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην έκδοση του Documento έπειτα από την ανεπιτυχές τηλεοπτικό εγχείρημα, γιατί παζαρεύει την επιστροφή των χρημάτων στους Χούρι ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρησή του από το Documento; Δεν ήταν κι αυτό μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter