«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Καμία χαλάρωση, η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Καμία χαλάρωση, η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να βρίσκεται η κατάσταση στην Αττική την ώρα που οι κυβέρνηση ετοιμάζει χαλάρωση των μέτρων από το Σαββατοκύριακο. Με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως η κορύφωση του τρίτου κύματος δεν έχει έρθει ακόμα αφού το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει πολύ υψηλό.

Ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής απηύθυνε έκκληση, «με 3.073 κρούσματα να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορονοϊό».

Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».

«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες». Για το άνοιγμα πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις, που είναι τα rapid test «γρήγορα τεστ στους χώρους εργασίας» είπε χαρακτηριστικά και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σταθερά υψηλό το ιικό φορτίο στην Αθήνα

Δεν πέφτει το ιικό φορτίο στην Αττική σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη με τα δεδομένα να «δείχνουν» υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα.

«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης. «Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη. «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες….».

Σαρηγιάννης: Κορύφωση μετά το Πάσχα

Την δική του εκτίμηση για τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην χώρα μας για την καταπολέμηση του κορονοϊού, το lockdown και την επανεκκίνηση της Οικονομίας έκανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε το πρωί στο OPEN TV.

Ο καθηγητής προέβλεψε πως αν τα νέα μέτρα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως ακόμα δεν διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας, αφού αυτή θα έρθει μετά το Πάσχα. «Αν φέρουμε όμως πιο κοντά την κορύφωση, θα είναι καλύτερα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε πως πρέπει να στοχεύσουμε στην προστασία από τον κορονοϊό στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. «Μέχρι το τέλος του μήνα θα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται και ακόμα ένα πράγμα που προκαλεί ανησυχία είναι οι μεταλλάξεις. Παραπάνω από το μισό των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύονται είναι μεταλλαγμένα. Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση», σημείωσε ο καθηγητής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter