Μάτι: Η κατάθεση του νυν αρχηγού της Πυροσβεστικής που επιβεβαιώνει τις ευθύνες των αξιωματικών

Μάτι: Η κατάθεση του νυν αρχηγού της Πυροσβεστικής που επιβεβαιώνει τις ευθύνες των αξιωματικών

Το αλαλούμ που επικράτησε στον κρατικό μηχανισμό την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι επιβεβαίωσε ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης κατά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη στις αρχές Μαρτίου του 2021. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από όσα κατέθεσε στον ανακριτή ο κ. Κολοκούρης, ο ίδιος ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης γύρω στις 19:00 με 19:20 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018. Παρά το γεγονός ότι όπως διαπιστώνει ο ανακριτής Μαρνέρης από τις 16:41 ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος γνώριζε ότι η φωτιά είναι σε κατοικημένη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Ανάκριση για το Μάτι: Καταθέτει ο Ματθαιόπουλος εν μέσω αποδοκιμασιών

Σύμφωνα με την κατάθεση Κολοκούρη, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής και αντιπύραρχος το 2018 αρχικά μετέβη στην περιοχή της Κινέττας προκειμένου να αναλάβει δράση στην κατάσβεση φωτιάς που έκαιγε στην περιοχή.

Ο Κολοκούρης ρωτήθηκε από τον ανακριτή Μαρνέρη σχετικά με το κατά πόσο επικοινώνησαν μαζί του μετά τις 16:00 το μεσημέρι προκειμένου να τον ενημερώσουν για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής την περίοδο εκείνη.

Συγκεκριμένα εάν ενημερώθηκε από τον τότε υπαρχηγό και στη συνέχεια αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, τον τότε υποστράτηγο και διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) Ιωάννη Φωστιέρη και τον τότε αρχηγό Σωτήριο Τερζούδη. Ο Κολοκούρης απαντά αρνητικά και υποστηρίζει πως επικοινώνησε μαζί του μόνο ο Ματθαιόπουλος γύρω στις 19:00 με 19:20.

«Μόνο ο κ. Ματθαιόπουλος με πήρε τηλέφωνο για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά και πρέπει να με πήρε μεταξύ 19:00 και 19:20. Επίσης μου είπε να πάρω μία ομάδα πεζοπόρων και να μεταβώ στη Ραφήνα».

Ο ανακριτής Μαρνέρης ρωτά τον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής για την καθυστερημένη ενημέρωση από το Ματθαιόπουλο:

Τον ενημέρωσαν με καθυστέρηση

«Μπορείτε να μου πείτε για ποιο λόγο ο κ. Ματθαιόπουλος σας πήρε τηλέφωνο 19:00 – 19:20 για να συνδράμετε την πυρκαγιά στο Μάτι, δεδομένου ότι ήδη από τις 16:41 και πιο συγκεκριμένα από τις 16:54 ήταν ενήμερος ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή και υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπους»;

Ο Κολοκούρης απαντά:

«Δεν γνωρίζω γιατί με πήρε τηλέφωνο στις 19:00. Υποθέτω όμως ότι με πήρε εκείνη την ώρα τηλέφωνο διότι προφανώς τότε ενημερώθηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης της πυρκαγιάς. Άλλωστε η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη και εξελίσσεται διαρκώς. Εγώ σε κάθε περίπτωση από την ώρα που πήρα την εντολή από τον κ. Ματθαιόπουλο επικοινώνησα άμεσα με τον Αξιωματικό (αναφέρει το όνομά του) ο οποίος και αυτός μου είπε ότι είχε λάβει την ίδια εντολή ώστε να συνεργαστούμε και στη συνέχεια να πάρουμε 10 αυτοκίνητα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και να κατευθυνθούμε προς τα εκεί».

Φτάσαμε στο Μάτι όταν δεν υπήρχε φωτιά

Το εντυπωσιακό έχει να κάνει με όσα καταθέτει ο σημερινός αρχηγός για την ώρα που έφτασε στο Μάτι.

«…Φτάσαμε στη Ραφήνα περίπου 20:50. Εκεί είχα εντολή να συναντήσω τον κ. Λάμπρη και να συνδράμουμε στο έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο όταν έφτασα εκεί δεν βρήκα φωτιά. Στη συνέχεια με τον κ. (αναφέρει όνομα αξιωματικού), ο οποίος δεν μου έδωσε καμία εντολή. Στη συνέχεια με πεζοπόρο τμήμα και πέντε αυτοκίνητα μπήκαμε στο Μάτι έως ένα σημείο γιατί δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Φωτιά δεν υπήρχε πλέον και κατευθύνθηκα προς το Ραμάντα μέσα στο αποπνικτικό περιβάλλον. Εκεί βοήθησα να βγουν κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι προκειμένου να αναπνεύσουν…»

Σημειώνεται ότι ο ανακριτής Μαρνέρης επέβαλλε στον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ για την τραγωδία στο Μάτι.  Ο νυν αρχηγός είναι μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής για τους οποίους ο ανακριτής είχε ζητήσει τη συμπληρωματική τους δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με τρία διαδοχικά αιτήματα, ωστόσο οι εισαγγελείς τα απέρριψαν, ενώ είναι μεταξύ των αξιωματικών που αναβάθμισε ο Μητσοτάκης στις μετέπειτα ετήσιες κρίσεις. Οι εν λόγω αξιωματικοί διώκονται ήδη σε βαθμό πλημμελήματος.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στο Μάτι: Εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ από τον ανακριτή στον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter