Στη γραμμή Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας

Στη γραμμή Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας

Στη γραμμή του Αμερικανού προέδρου κινείται και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία δηλώνει έτοιμη να είναι «έτοιμη να συζητήσει» την  άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid.

«Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στην παροχή αποτελεσματικών εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο: Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις ! όσες έχουν παραδοθεί στους Ευρωπαίους. Προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή για να επιτύχουμε τον παγκόσμιο εμβολιασμό. Ταυτόχρονα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη αποτελεσματική και ρεαλιστική λύση. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, καλούμε όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν άμεσα τις εξαγωγές και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού» έγραψε χαρακτηριστικά στo twitter.

 

Η δήλωση αυτή από την πρόεδρο της Κομισιόν, έρχεται αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19. Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση.

Την πρόταση έχει στηρίξει και εδώ στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν». Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνηση για την άρση της πατέντας είχε θέσει και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter