Αιγάλεω: Αντιδράσεις, (μη) παραιτήσεις και… απευθείας αναθέσεις για το ταβάνι σχολικής αίθουσας που έπεσε

Αιγάλεω: Αντιδράσεις, (μη) παραιτήσεις και… απευθείας αναθέσεις για το ταβάνι σχολικής αίθουσας που έπεσε

Άλλη μια φορά η απερχόμενη δημοτική αρχή του Αιγάλεω εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων σε ζητήματα σχολείων. Η τακτική της να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι πλέον δεν αποδίδει διότι έχουν ήδη συσσωρευτεί πολλά: σεισμόπληκτα χωρίς να επισκευαστούν εδώ και πέντε χρόνια, έξωση σχολείου από το κτίριό του, αδιάκοπες συγχωνεύσεις και τώρα κατάρρευση σοβά από το ταβάνι σχολικής αίθουσας στο 19ο Δημοτικό Σχολείο ελάχιστα λεπτά αφότου είχαν αποχωρήσει οι μαθητές και οι μαθήτριες. Η λύση που έδωσε είναι η «γαλάζια» μεθόδευση της απευθείας ανάθεσης της εργολαβίας λίγο προτού αποχωρήσει και αφού το πρόβλημα έφτασε στο απροχώρητο.

Διαβάστε επίσης: Αιγάλεω: Κατέρρευσε ταβάνι στο 19ο δημοτικό σχολείο – Από θαύμα γλίτωσαν μαθητές (Video & Photos)

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το documentonews.gr, την προηγούμενη χρονιά είχε καταρρεύσει πάλι σοβάς από το ταβάνι παρακείμενης σχολικής αίθουσας που τη χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα μουσικής. Ο δήμος επικαλέστηκε –και τότε και τώρα– έλλειψη προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες και απλώς σφράγισε την αίθουσα. Ο τότε διευθυντής του 19ου δημοτικού σχολείου ενόχλησε πολλές φορές τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να βρεθεί λύση και να ανοίξει η αίθουσα. Ακόμη και σήμερα παραμένει σφραγισμένη, ανεκμετάλλευτη, σε ρόλο αποθήκης, δείγμα του επιπέδου συντήρησης των σχολικών μονάδων στο Αιγάλεω.

Συγχώνευση κι εδώ!

Την ίδια λύση έδωσε ο δήμος όταν την περασμένη Τρίτη, (14/11), συνέβη η ίδια κατάρρευση στην αίθουσα της ΣΤ’ τάξης και από τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Η πρόταση των υπηρεσιών και της δημοτικής αρχής ήταν να σφραγιστεί η αίθουσα και εκείνη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν να… στριμωχτούν τα παιδιά στις αίθουσες του πρώτου ορόφου. Άλλη μία περίπτωση συγχωνεύσεων και στοιβάγματος μαθητών σε ασφυκτικές συνθήκες, όπως είναι ο κανόνας της απερχόμενης δημοτικής αρχής Γκίκα και των κρατικών υπηρεσιών.

Οι γονείς έκλεισαν το σχολείο

Στην πλήρη αδιαφορία του δημάρχου οι γονείς απάντησαν χθες, Τετάρτη (15/11), με κλείσιμο του σχολείου ύστερα από γενική συνέλευση που συνεκλήθη την ίδια μέρα που έπεσαν οι σοβάδες. Ξεχειλίζει η οργή αλλά και η αγωνία μήπως τα παιδιά τους βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο μέσα στην τάξη.
Απαιτούν λύσεις και δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα στις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους. «Εσείς τι θα κάνατε αν είχατε τα παιδιά σας;» απαντούν με ερώτηση στην απάντηση πόσο καιρό θα μείνει κλειστό το σχολείο.

Με απόφαση του δημάρχου, από σήμερα, Πέμπτη, και για δύο μέρες το σχολείο θα μείνει κλειστό. Τα συνεργεία θα ξηλώσουν τους σοβάδες από τα ταβάνια και κατόπιν θα δοθεί σε εργολάβο η επισκευή με απευθείας ανάθεση. Βολική λύση θα τη χαρακτήριζαν οι πιο πονηροί. Κι αυτό διότι ήδη την περασμένη χρονιά που υπήρχαν τα σημάδια έγιναν εργασίες μόνωσης στην ταράτσα του κτιρίου, το οποίο είναι από τα πιο σύγχρονα σχολικά κτίρια του Αιγάλεω, καθώς παραδόθηκε το 2002 από τον τότε ΟΣΚ. Οι γονείς όμως σχολιάζουν ότι κι αυτές οι εργασίες θα πρέπει να έγιναν στο πόδι.

Πρόκληση στο δημοτικό συμβούλιο

Την Τετάρτη, (15/11), συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Αιγάλεω παρουσία γονέων και οι τόνοι ανέβηκαν για τη δημοτική αρχή. Κατ’  αρχάς απείχε –προκλητικά, όπως ανέφεραν παριστάμενοι– ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ασημακόπουλος. Το παράδοξο είναι ότι παραιτήθηκε από ευθιξία και ανεξαρτητοποιήθηκε (εξελέγη και στο νέο δημοτικό συμβούλιο) άλλος αντιδήμαρχος της παράταξης Γκίκα, ο πρώην ποδοσφαιριστής Τάκης Μανδραφλής, ο οποίος ήταν πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του 2019 και είχε αποστασιοποιηθεί και στην περίπτωση έξωσης του 9ου δημοτικού σχολείου από το κτίριό του.

«Όταν πέφτει το ταβάνι σε μια αίθουσα, δεν την κλείνουμε. Όταν ένα σχολείο έχει φθορές από σεισμό δεν το κλείνουμε. Φτιάχνουμε και κάτι» είπε απευθυνόμενη στον δήμαρχο η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω Βιργινία Γεωργοπάνου, θέτοντας στη συζήτηση το αυτονόητο, ότι οι αίθουσες είναι για να γίνονται τα μαθήματα και όχι να μένουν κλειστές. Κάτι που φαίνεται ότι λείπει στον δήμο Αιγάλεω. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν αρμόδιοι που ακόμη και στη λήξη της θητείας τους δεν έχουν καταλάβει τη θέση τους, αφήνοντας έτσι αιχμές για την προκλητική απουσία του αντιδημάρχου Παιδείας. Για τα προβλήματα που χρονίζουν και είναι άλυτα είπε στον δήμαρχο: «Πού αλλού έχει γίνει αυτό; Κάθε φορά που οι γονείς έρχονται εδώ έχουν πρόβλημα. Είναι ντροπή να είμαστε στην ίδια κατάσταση και να ερχόμαστε εδώ και να φωνάζουμε. Ζητάμε κάτι παράλογο; Πάρτε μια ευθύνη επιτέλους».

Ο δάσκαλος και δημοτικός σύμβουλος Παντελής Βαϊνάς μίλησε για «ανοχύρωτα σχολεία» σημειώνοντας περιστατικά με πτώσεις τσιμέντων, παραθύρων κ.λπ. και έθεσε ζήτημα για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων σε περίπτωση ισχυρού σεισμού καθώς δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος. Κατέληξε ότι δίνονται ψίχουλα για τα δημόσια κτίρια σχολείων, νοσοκομείων και αυτό είναι μια πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter