Αισχροκέρδεια και funds που περιμένουν να τους κατασπαράξουν καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι (Video)

Αισχροκέρδεια και funds που περιμένουν να τους κατασπαράξουν καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι (Video)
Συλλαλητήριο αγροτών στην πόλη της Λάρισας, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024. Το κόστος παραγωγής, η νέα ΚΑΠ, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και οι καταστροφές που άφησε πίσω η κακοκαιρία «Daniel» αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα που θέτουν οι αγρότες. (EUROKINISSI)

Ιδιαίτερα καταγγελτικός ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος μιλώντας στο Mega όσον αφορά τις τελικές τιμές στα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά ενώ οι επιχειρήσεις μείωσαν τις τιμές αγορά του γάλακτος από τους παραγωγού.

«Κερδοσκοπούν και οι βιομήχανοι και τα σούπερ μάρκετ», ανέφερε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως η φέτα δεν θα μπορούσε να πωλείται πάνω από 11 ευρώ.

Αμέσως μετά από ένα ρεπορτάζ για την αύξηση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων που φτάνει και το 50% ανέφερε πως οι  κτηνοτρόφοι με τις τιμές του γάλακτος που προσφέρουν οι βιομηχανίες πέφτουν έξω παρά τη μεγάλη τελική αύξηση των τιμών.

Όπως είπε, από το 2021 έως τώρα έχει αυξηθεί κατά 100% το κόστος, τόσο λόγω αύξησης της τιμής της ενέργειας όσο και των ζωοτροφών, ενώ η θνησιμότητα –όπως είπε- ιδιαίτερα στα αρνιά βρέθηκε στο 30%, συν τις ζημιές της Θεσσαλίας.

Ο ίδιος αναφέρει τη μείωση των επιδοτήσεων αλλά και το κοκκίνισμα των δανείων  που έφτασε το 80% . Πρόσθεσε μάλιστα πως  ήδη 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμα.

Αποτέλεσμα αυτού και λόγω της πίεσης των βιομηχανιών για αγορά του γάλακτος σε μικρή τιμή (παρά την αύξηση της τιμής στον καταναλωτή) αναγκάζει πολλούς κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και τις επιχειρήσεις τους, ενώ τα fund περιμένουν να κατασπαράξουν όσους έχουν υπερχρεωθεί την τελευταία διετία.

 

«Έχουμε μέσο κόστος παραγωγής 1,64 ευρώ για ένα κιλό πρόβειο γάλα και 1,15 για το γίδινο. Μέχρι τον Οκτώβριο πουλούσαμε το πρόβειο με 1,58-1,6 ευρώ και 1-1,05 ευρώ το γίδινο. Και έρχονται τον Νοέμβριο οι μεταποιητές, βιομηχανίες και βιοτεχνίες και ρίχνουν την τιμή κάτω από το 1,5 στο πρόβειο και κάτω από 1 ευρώ στο γίδινο. Μας καταστρέφουν κυριολεκτικά. Και ποιοι κερδίζουν; Στο ράφι οι τιμές δεν πέφτουν … Η φέτα που είναι τώρα στο ράφι έχει φτιαχτεί πριν τρεις μήνες», είπε ο κ. Πεβερέτος. Μάλιστα, σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «Η φέτα, με τις τιμές που μας δίνουν τώρα, δεν μπορούσε να πωλείται πάνω από 11 ευρώ», ανέφερε ο κ. Πεβερέτος

Δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς στο νομό Μαγνησίας, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023. Στιγμιότυπο από το μέτωπο στην περιοχή Αέρινο – Αγχίαλος. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από τα πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν από αέρος πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Οι επιδοτήσεις που παίρναμε μειώθηκαν 30%-50% στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που εφαρμόζεται από το 2023 μέχρι το 2027», συνέχισε, ενώ επιπρόσθετα «φέτος, είχαμε μεγάλη θνησιμότητα στο ζωϊκό κεφάλαιο, λόγω της κλιματικής κρίσης … Φτάνουμε στο σημείο να μην μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Χάνουμε, όχι μόνο δεν κερδίζουμε αλλά “μπαίνουμε μέσα” … Ιδιαίτερα οι συνάδελφοι που έκαναν επενδύσεις για να προσαρμοστούν στο κοινοτικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, έχουν “κόκκινα” δάνεια, το 80% των κτηνοτρόφων».

Ο ίδιος τόνισε ότι «από το 2021, το κόστος παραγωγής “πέταξε”, πάνω από 100%, στους βασικούς συντελεστές, ζωοτροφές και ενέργεια. Ενέργεια αγοράζαμε με 0,07 ευρώ, πήγε 0,16-0,17 ευρώ (+140%). Στις ζωοτροφές, τριφύλλι, καλαμπόκι, κριθάρι, σανό, διπλάσια τιμή».

Καθώς τα νερά υποχωρούν, αλλά και μέσα στα στάσιμα που σε πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει, τα χιλιάδες νεκρά ζώα που βρίσκονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου, είναι υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

 

Η πρωτογενής παραγωγή της χώρας συρρικνώνεται δραματικά. «Τα προηγούμενα δύο χρόνια αποχώρησαν από το επάγγελμα 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι, ενώ σε αυτούς προστίθενται 300 αγελαδοτρόφοι (έπεσαν κάτω από 2.000 στην Ελλάδα πλέον). Συνολικά η κτηνοτροφία περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό βγήκαμε στο δρόμο μαζί με τους αγρότες, από τους οποίους απορροφούμε το 1/3 της παραγωγής για τις ζωοτροφές μας. Κι αυτοί έχουν πρόβλημα, με το πετρέλαιο “στο θεό”. Είναι η τελευταία ευκαιρία να αμυνθούμε, αλλιώς “φεύγουμε” κι εμείς».

Οι προκλητικές αυξήσεις στα ράφια:

  • Η βαρελίσια φέτα έκανε άλμα πάνω από 40% το 2022 (από 8,5 ευρώ τον Ιανουάριο σε 12 ευρώ) και το 2023 ανατιμήθηκε ακόμη 9% για να φτάσει τώρα τα 12,7 ευρώ. Και αν η ανατίμηση κατά 49,4% σε δύο χρόνια σοκάρει, η αισχροκέρδεια έχει ξεπεράσει κάθε λογική στις συσκευασίες ραφιού, όπου καταγράφεται στα 17,33 ευρώ το κιλό.
  • Η μυζήθρα κατά τα ίδια στοιχεία είχε ξεκινήσει το 2022 από τα 8,5 ευρώ για να ανατιμηθεί πάνω από 35% σε ένα έτος κατά και να φτάσει τα 11,5 ευρώ, ενώ το 2023 η τιμή αυξήθηκε ακόμη 7% στα 12,3% με συνολική ανατίμηση διετίας 44,7%.
  • Το ανθότυρο αντίστοιχα ανατιμήθηκε κατά πάνω από 34% το 2022 (από 5,5 ευρώ τον Ιανουάριο σε 7,8 ευρώ) και το 2023 η τιμή παρέμεινε εκεί μέχρι και σήμερα.
  • Η γραβιέρα είχε ξεκινήσει το 2022 στα 12 ευρώ και 12 μήνες μετά είχε φτάσει τα 16,5 ευρώ με άλμα πάνω από 37%, ενώ το 2023 ανατιμήθηκε σχεδόν 7% επιπλέον, με την τιμή να φτάνει στα 17,6 ευρώ και συνολική ανατίμηση 46,6% στη διετία.
  • Η κεφαλογραβιέρα από τα 11 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 βρέθηκε όταν πέρασε η χρονιά να πωλείται 15,5 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 41% ακριβότερα. Και στη διάρκεια του 2023 «τσίμπησε» ακόμη 2% για να φτάσει τα 15,8 ευρώ ή 43,6% ψηλότερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Αυτό που σοκάρει περισσότερο είναι ότι οι κτηνοτρόφοι-γαλακτοπαραγωγοί την ίδια ώρα υφίστανται από τις μεγάλες εταιρείες προκειμένου να πουλήσουν φτηνότερα το προϊόν τους στις εταιρείες. Εξετάζοντας κανείς τις τιμές πώλησης ανά κιλό γάλα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, βλέπει ότι:

  • το πρόβειο γάλα που πωλείτο 1,58-1,65 ευρώ το κιλό τον Οκτώβριο, σήμερα αγοράζεται από τις εταιρείες 1,4-1,52 ευρώ, δηλαδή περίπου 8%-11,5% χαμηλότερα
  • το κατσικίσιο γάλα αντίστοιχα από τα 1-1,1 ευρώ το κιλό μετά τις πλημμύρες, οι εταιρείες το παίρνουν πλέον στις αρχές του 2024 0,9-0,94 ευρώ, δίνουν δηλαδή 10%-14,5% χαμηλότερα

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Νέo έκτακτο της ΕΜΥ για την πορεία του χιονιά – Τα δεδομένα για την Αττική (LIVE)

Κασσελάκης: Εξοπλιστικά και μισθοί στρατιωτικών στο επίκεντρο της συνάντησης με Δένδια

Άδωνης Γεωργιάδης: Απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με χρέωση των ασφαλισμένων

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter