Ακαμπτοι κανόνες, σκληρή λιτότητα

Ακαμπτοι κανόνες, σκληρή λιτότητα

Στον κουβά κατέληξε η «επένδυση» Μητσοτάκη για δημοσιονομική προσαρμογή με διαπραγμάτευση αλά καρτ

Το κάστρο έπεσε… Μπορεί να είχε χτιστεί με εκατομμύρια ευρώ στα πόδια του συζύγου της προέδρου της Κομισιόν, αλλά αποδείχτηκε χτισμένο στην άμμο. Πλέον βαδίζουμε σε σκληρή λιτότητα αφού έπεσε στο κενό η ελπίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη για «διμερή δημοσιονομικά συμβόλαια» που θα διαπραγματευόταν ο ίδιος με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, επανήλθαν οι ενιαίοι δημοσιονομικοί κανόνες για όλους. Η Γερμανία μαζί με το σκληρό μπλοκ των βόρειων χωρών (Λουξεμβούργο, Αυστρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβενία και Ολλανδία) πέτυχαν να αχρηστεύσουν τον σχεδιασμό της Κομισιόν για ξεχωριστή διαπραγμάτευση των κανόνων που θα αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα με κάθε χώρα… Οι Γερμανοί και οι βόρειοι σύμμαχοί τους ήταν κάθετοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή αλά καρτ ιδιαίτερα για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα.

Λόγια του αέρα η μείωση του χρέους

Είναι προφανές ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης απορρίπτουν το αφήγημα των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη που γιγαντώνουν τα συστημικά ΜΜΕ ότι δήθεν μειώνεται το δημόσιο χρέος ως λόγος προς το ΑΕΠ, αφού σε απόλυτα μεγέθη έχει ήδη φτάσει τα 403 δισ. ευρώ (μες στο 2023 θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει τα 410 δισ. ευρώ) όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέλαβε το 2019 χρέος 356 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά βιώνουμε τον τερματισμό της «υπερδανεισμένης σταθερότητας» με τα pass και τα «καλάθια». Μπορεί να αποδείχθηκε κουτοπόνηρη μέθοδος για την υφαρπαγή ψήφων, όμως τώρα θα πρέπει να πληρωθεί ο λογαριασμός. Βέβαια ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέλαβε εκ νέου την εξουσία και πλέον η κοινωνία καλείται να επιβιώσει με σκληρή λιτότητα συνδυασμένη με ακρίβεια στα τρόφιμα τα επόμενα χρόνια ώστε να υπάρξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πλεονάσματα στην ελληνική οικονομία, αφού το δημόσιο χρέος έχει ξεφύγει.

Τα «διμερή δημοσιονομικά συμβόλαια»

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός είχε «επενδύσει» κρατικά χρήματα στην ξεχωριστή διαπραγμάτευση με την κ. Φον ντερ Λάιεν. Ηταν φθινόπωρο του 2021 όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και το «επιτελικό του κράτος» αποφάσιζαν να κάνουν εξαγωγή τη διαπλοκή. Τον Νοέμβριο του 2021 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία προήδρευε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, αποφάσισε τη χρηματοδότηση με 32 εκατ. ευρώ της εταιρείας TheraCell Laboratories IKE, στην οποία συμμετέχουν η ελληνική TheraCell ΑΕ και η Orgenesis Inc. Επιτελικό στέλεχος της τελευταίας είναι ο Χάικο φον ντερ Λάιεν, σύζυγος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο για τα εμβόλια της Pfizer… Μικρή λεπτομέρεια στην Orgenesis Inc: οι βασικοί μέτοχοί της είναι οι ίδιοι με αυτούς της Pfizer που θησαύρισε από τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Την περασμένη Πέμπτη μπήκε οριστική ταφόπλακα στα σχέδια για ήπια λιτότητα μέσω ξεχωριστών διαπραγματεύσεων με την επικεφαλής και χρηματοδοτούμενη διά του συζύγου της Φον ντερ Λάιεν… Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για σκληρή λιτότητα και η ευθύνη δεν θα βαραίνει τους Γερμανούς που δεν μπορεί να κοροϊδεύει ο πρωθυπουργός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter