Αλλαγή φρουράς στην ΚΝΕ – Νέος γραμματέας ο Θοδωρής Κωτσαντής

Αλλαγή φρουράς στην ΚΝΕ – Νέος γραμματέας ο Θοδωρής Κωτσαντής

Σε μια περίοδο κρίσιμη και ενόψει των επερχόμενων εκλογών, πραγματοποιήθηκε το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, όπου τέθηκε ως μείζονος σημασίας το ζήτημα της ακόμα μεγαλύτερης ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής θωράκισης σε συνδυασμό με τον στόχο να γίνει η οργάνωση ακόμα πιο μαζική. Με την εκλογή νέων συλλογικών οργάνων και την πολιτική απόφαση για τα καθήκοντα και τις δράσεις της επόμενης περιόδου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (10-11-12 Φεβρουαρίου 2023). Νέος γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ εκλέχτηκε ο 30χρονος Θοδωρής Κωτσαντής, πτυχιούχος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου/ΕΜΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, η νεολαία του ΚΚΕ συμπληρώνει 55 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1968. Σήμερα, η ΚΝΕ εντείνει την προσπάθειά της να ενισχύσει την ιδεολογική και πολιτική παρέμβασή της ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες η πρόταση του ΚΚΕ στο πλαίσιο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της προοπτικής του σοσιαλισμού.

Τα νέα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ εκλέχτηκαν από τους συνέδρους και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 13ου Συνεδρίου, το νέο Κεντρικό Συμβούλιο με τη σειρά του, κατά την πρώτη σύνοδό του, εξέλεξε για τη θέση του Γραμματέα της ΚΝΕ, τον Πρεβεζάνο στην καταγωγή Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ από το 2018. Ο Θοδωρής Κωτσαντής οργανώθηκε στην ΚΝΕ σε ηλικία 18 ετών είναι μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ από το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο απερχόμενος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα και θα αξιοποιηθεί σε άλλη σημαντική θέση.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την ΚΝΕ, οι εισηγήσεις του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της και η απόφαση του Συνεδρίου υπερψηφίστηκαν ομόφωνα.

Το σύνθημα του συνεδρίου ήταν “Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών – Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ δυνατή παντού!”».
Στην έναρξη των εργασιών του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ (10 Φεβρουαρίου 2023) παραβρέθηκαν στον Περισσό προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, της διανόησης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του συνδικαλιστικού κινήματος, που είχαν προσκληθεί, ενώ συμμετείχαν 28 Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις από διάφορες χώρες του κόσμου. Μεταξύ άλλων προσκεκλημένοι ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής , ο Οικονομολόγος- καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Μηλιός, οι τραγουδιστές Γιώργος Μαργαρίτης και Γιώργος Μεράντζας, ο σκιτσογράφος Πάνος Ζάχαρης ( υποψήφιος βουλευτής ΚΚΕ – Α’ Αθήνας) , ο Ποδοσφαιριστής- τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος (υποψήφιος βουλευτής ΚΚΕ – Ηλεία), ο φυσικός- κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μάνος Σαριδάκης ( υποψήφιος βουλευτής ΚΚΕ – Νότιος Τομέας), ο τέως Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος (υποψήφιος ΚΚΕ – Βόρειος Τομέας Αθηνών), οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου (υποψηφιος ΚΚΕ- Α΄Αθήνας) και Ελένη Γερασιμίδου (υποψήφια ΚΚΕ- Ανατολική Αττική).

Στην εισήγησή του στο 13ο Συνέδριο, ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος σημείωσε ότι οι νέοι και οι νέες σήμερα ζουν σε συνθήκες «διαρκούς κρίσης», παλιότερα με τα μνημόνια, στη συνέχεια με την πανδημία και τον εγκλεισμό, τώρα με την ακρίβεια, τον πόλεμο, την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον. Κάλεσε τη νεολαία να αναλογιστεί την 4ετία που πέρασε και να «κάνει ταμείο». Την κάλεσε να σκεφτεί πως «όποτε ο λαός και η νέα γενιά κέρδισαν κάτι, το έκαναν στηριγμένοι στη δύναμή τους, σε σύγκρουση με το σύστημα, το κράτος, τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς του, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πάντα μπροστά». Και ο Νίκος Αμπατιέλος συμπλήρωσε: «Αντικειμενικά, λοιπόν, το πολιτικό δίλημμα που προκύπτει είναι: ‘Η δυνατό ΚΚΕ, ή δυνατές αντιλαϊκές κυβερνήσεις και αδύναμος ο λαός».

Σημαντική παρέμβαση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε (11 Φεβρουαρίου 2023) στους αντιπροσώπους και τα στελέχη της ΚΝΕ. Οπως τόνισε ότι σε όλους τους αγώνες του λαού το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, όχι μόνο έδωσαν το “παρών” αλλά αποτέλεσαν «και τον νου, την καρδιά και τον οργανωτή». Ετσι ήρθαν, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και ορισμένες μεγάλες νίκες αυτής της τετραετίας που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο της ΚΝΕ, όπως το γκρέμισμα της ΔΑΠ από την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές για πρώτη φορά ύστερα από 36 χρόνια, με ανάδειξη σε πρώτη δύναμη του ψηφοδελτίου που στηρίζει η ΚΝΕ, της «Πανσπουδαστικής». Μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενος προς τους νέους, τόνισε ότι η ψήφος στις βουλευτικές εκλογές δε φτάνει για να αλλάξουμε τη ζωή μας και τον κόσμο. Εξήγησε , όμως, ότι η ψήφος που μπορεί να δώσει στο ΚΚΕ ένα μεγάλο μέρος αυτής της κρίσιμης μάζας των νέων, «μπορεί να αλλάξει το κλίμα, να νιώσουν και να είναι όντως οι ίδιοι πιο δυνατοί. Αυτοί όλοι που, με ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ, μπορούν να κάνουν και την όποια αυριανή αντιλαϊκή κυβέρνηση να τρέμει. Γι΄ αυτό και σε αυτές τις εκλογές, το σύνθημα είναι πάλι ένα: Μόνοι τους και όλοι μας, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!».
Τα στελέχη της ΚΝΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τον σεισμό ενώ ήδη υλοποιούνται δράσεις στήριξης των σεισμόπληκτων από κοινωνικούς φορείς και συνδικάτα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μάλιστα, ο απερχόμενος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος, κατά την εισηγητική του ομιλία στο 13ο Συνέδριο της οργάνωσης, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσει για την Τουρκία αποστολή αλληλεγγύης, αποτελούμενη από μέλη και στελέχη της ΚΝΕ. Την υλική βοήθεια για τους πληγέντες θα την παραδώσουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, που τα μέλη τους βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter