Αμερικανικές εκλογές: Ο Μπάιντεν επικεντρώνει στο δικαίωμα στην άμβλωση – Σιωπή Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές: Ο Μπάιντεν επικεντρώνει στο δικαίωμα στην άμβλωση – Σιωπή Τραμπ

Με την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών να προχωράει με πέντε αναμετρήσεις προγραμματισμένες σε αντίστοιχες πολιτείες για τον Φεβρουάριο, όλοι αναλυτές, αλλά και οι δημοσκόποι εστιάζουν περισσότερο στο σενάριο μιας αναμέτρησης στις εκλογές του Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν.

Από τις 14 μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει –τον τελευταίο μήνα- για αυτήν την πιθανή αναμέτρηση, ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει μόλις σε τέσσερις ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ σε επτά (οι υπόλοιπες είναι ισοπαλία). Με δεδομένο πως είναι εξαιρετικά νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε αξιόπιστη πρόβλεψη, οι αναλυτές προσπαθούν να κάνουν εκτιμήσεις με βάση την ατζέντα που αναμένεται να γίνει κεντρική μέχρι τον Νοέμβριο.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Δύο κυρίες περιμένουν τον Τραμπ στη γωνία

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που – όπως σημειώνει ο ιστότοπος The Conversation- εκτιμούν ότι ήδη οι Δημοκρατικοί ποντάρουν στο θέμα των αμβλώσεων και αυτό θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ως κεντρικό, στην προεκλογική του εκστρατεία, θέτοντας έτσι το συνολικό τόνο και το αφήγημα συνολικά της αναμέτρησης.

Το επιτελείο των Δημοκρατικών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό, είναι ιδιαίτερα «επιβλαβές» για τον Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου του γεγονός ότι ήταν οι δικές του παρεμβάσεις όσο ήταν πρόεδρος στις ισορροπίες εντός του Ανώτατου Δικαστηρίου, που επέτρεψαν την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade, αφαιρώντας από τις Αμερικανίδες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους και την εγκυμοσύνη τους. Η απόφαση στην ουσία δεν αναγνώρισε ότι το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν νομοθεσίες σε πολιτειακό επίπεδο που απαγορεύουν την άμβλωση ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις.

Έκτοτε 14 πολιτείες έχουν ψηφίσει νομοθεσίες για σχεδόν πλήρη απαγόρευση στην άμβλωση, όμως κάποιοι περιορισμοί έχουν καταπέσει στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μια στις τρεις Αμερικανίδες σε αναπαραγωγική ηλικία ζει σε πολιτεία που έχει ψηφίσει περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση και εξαιτίας των απαγορεύσεων έχουν σημειωθεί σε αυτές τις πολιτείες από την μέρα εφαρμογής της απαγόρευσης μέχρι σήμερα 65000 εγκυμοσύνες προερχόμενες από βιασμούς.

Γιατί οι Δημοκρατικοί ποντάρουν στην άμβλωση για τις εκλογές του 2024

Η στήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά με το 69% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του να είναι νόμιμη η άμβλωση το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το 61% των Αμερικανών θεωρεί την ανατροπή του Roe v. Wade κάτι αρνητικό.

Επιπλέον τους τελευταίους μήνες στους εκλογικούς καταλόγους εγγράφονται συνεχώς γυναίκες και νεαρής ηλικίας ψηφοφόροι, ενώ το 21% των καταγεγραμμένων στους καταλόγους θεωρεί ότι η άμβλωση είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, η οργή των ψηφοφόρων απέναντι στην απόφαση για την υπόθεση Dobbs v. Jackson που έφερε την ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο του Roe v. Wade, θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην υλοποιηθεί στις αναμετρήσεις για το Κογκρέσο, αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο, το «κόκκινο κύμα», που προβλεπόταν την ώρα που η δημοφιλία του Μπάιντεν ήταν στο 40%.

Διαβάστε επίσης: Χέιλι κατά Τραμπ: «Προσπαθεί να εξασφαλίσει το χρίσμα εκφοβίζοντας τους Ρεπουμπλικάνους»

Το θέμα της άμβλωσης θεωρείται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο ούτως ώστε οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν τις εκλογές στην πολιτεία της Βιρτζίνια το 2023 και να πάρουν τον έλεγχο της τοπικής Βουλής, ενώ δημοψηφίσματα που έγιναν σε επτά πολιτείες (συμπεριλαμβανομένων ακόμα και ακραία συντηρητικών παραδοσιακά πολιτειών) μετά από την απόφαση Dobbs v. Jackson, όλα κατέληξαν σε νίκη των υποστηρικτών του δικαιώματος της γυναίκας να αποφασίζει μόνη της για το εάν θα τεκνοποιήσει ή όχι.

Στους Ρεπουμπλικάνους η ακροδεξιά πτέρυγα θέτει την ατζέντα

Στην αντίπερα όχθη της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος έχουν αποφύγει να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της άμβλωσης, προφανώς για να μην δώσουν ακόμα πάτημα στο στρατόπεδο Μπάιντεν- Χάρις να τους επιτεθούν, την ατζέντα την θέτουν τα πιο συντηρητικά και σκοταδιστικά κομμάτια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η φράξια που τάσσεται κατά των αμβλώσεων θεωρεί ότι μετά την ανατροπή του Roe v. Wade, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα με στόχο την πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα θέτουν επί τάπητος, μια απαγόρευση της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο από τις 15 εβδομάδες κύησης και μετά, το πέρασμα νομοσχεδίων σε πολιτειακό επίπεδο που θα απαγορεύουν την κυκλοφορία φαρμάκων που προκαλούν αποβολή, αλλά και νόμους που αναγνωρίζουν το έμβρυο ως νομικό πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: «Νέα νίκη Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ – Oρκίζεται να συνεχίσει τον αγώνα η Χέιλι»

Νικητής και στο Νιου Χάμσαϊρ ο Τραμπ – Παραμένει στην κούρσα η Χέιλι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter