Απειλή διάλυσης για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, μετά την νέα αποχώρηση βουλευτή

Απειλή διάλυσης για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, μετά την νέα αποχώρηση βουλευτή

Τριγμούς προκαλεί στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μια ακόμα αποχώρηση εκλεγμένης βουλευτού από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25, η τρίτη κατά σειρά τον τελευταίο χρόνο.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός στον κομματικό μηχανισμό εντείνονται, καθώς η συνέχιση φυγόκεντρων δυνάμεων , μετά την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή Β’ Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, που πλέον έχει έξι βουλευτές!

Διαβάστε επίσης: Ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡΑ25 η Μπακαδήμα – Η απάντηση του κόμματος

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός Βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε 10 ενώ ο αριθμός αυτός περιορίζεται σε 5, αν το Κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας. Ετσι, πέρα από μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει και θέμα κοινοβουλευτικής επιβίωσης για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, στην περίπτωση κι άλλων αποχωρήσεων, με δεδομένη την ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είχε εκλεγεί βουλευτής Β΄Πειραιώς στις εθνικές εκλογές του 2019 και ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλλεγγύης του ΜέΡΑ25. Η ανεξαρτητοποίησή της έρχεται μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου (είχε εκλεγεί το 2019 στην Α΄Αθήνας με το ΜέΡΑ25) την ημέρα της Γυναίκας , στις 8 Μαρτίου 2022, και νωρίτερα της βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία αν και προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως σημειώναμε στο Documentonews.gr πριν από λίγους μήνες, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου, σκιαγραφείται η απαρχή μιας ευρύτερης διαδικασίας διεργασιών που έχουν την αντανάκλασή τους στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, τόσο ενόψει των εκλογών όσο και μέσα στο πλαίσιο των επιπτώσεων στη χώρα μας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Αγγελική Αδαμοπούλου είχε εκτοξέυσει πυρά για καταστάσεις νεποτισμού και οικογενειοκρατίας στο ΜέΡΑ25 και είχε κατηγορήσει τον Γιάνη βαρουφάκη ότι έχει μετατρέψει το κόμμα σε «μια κλειστή λέσχη εκλεκτών». Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλες αποχωρήσεις.

Η νέα ανεξαρτητοποίηση δημιουργεί δυσάρεστο κλίμα στο ΜέΡΑ25

Λίγο μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της Φωτεινής Μπακαδήμα, το μεσημέρι της Δευτέρας (24.10.2022), το ΜέΡΑ25 εξέδωσε λιτή αλλά καυστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει; «Την ώρα που το ΜέΡΑ25 δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των ολιγαρχών, τους οποίους καταγγέλλει ονομαστικά μέσα κι έξω από τη Βουλή, η Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλεύτρια Πειραιά, επέλεξε να απέχει από τις μάχες. Όλες και όλοι κρίνονται».

Ο Γραμματέας του ΜΈΡΑ25 και βουλευτής Γιάνης Βαρουφάκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την περιοδεία του στην Αργολίδα για την Φωτεινή Μπακαδήμα, σημείωσε τα εξής:

«Κατανοώ ότι, τώρα που οι Έλληνες ολιγάρχες εξαπολύουν επιθέσεις, μηνύσεις και προσωπικές απειλές απέναντι στους βουλευτές και τις βουλεύτριες του μοναδικού κόμματος το οποίο τους κατονομάζει και για αυτό τους πειράζει τόσο πολύ, κάποιες-κάποιοι από εμάς, από την κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να μην άντεξαν, να μην αντέξουν. Εμείς συνεχίζουμε, δεν θα κάνουμε πίσω και μας ενισχύει ιδιαίτερα ότι έχουμε νέο κόσμο που εισέρχεται έτοιμος για αυτόν τον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter