«Από τα Δενδροφόρια στο Γαϊτανάκι» – Τα έθιμα της Αποκριάς

«Από τα Δενδροφόρια στο Γαϊτανάκι» – Τα έθιμα της Αποκριάς

Στο βιβλίο της «Από τα Δενδροφόρια στο Γαϊτανάκι» η Δήμητρα Παρασχαράκη, με τον ενθουσιασμό του περιηγητή ιχνηλατεί τα σημάδια που άφησαν στον χώρο και στον χρόνο ήθη, έθιμα, παραδόσεις και δοξασίες που δημιουργήθηκαν από την ανάγκη του ανθρώπου να συμμετέχει στο συνεχές ξύπνημα της φύσης.

Καταγράφει μια πορεία του ανθρώπου και των θεών του, που χρησιμοποιεί «Κιβωτούς», για να σωθεί το έθιμο και να φτάσει, χιλιάδες χρόνια μετά την γέννησή του, ως Γαϊτανάκι στο 2023. Είναι μία μελέτη που συνδέει, ως άλλος μίτος της Αριάδνης, τις μεταλλάξεις, τις αφομοιώσεις, τα δάνεια και τα αντιδάνεια μιας γιορτινής περιόδου, που σήμερα με μια λέξη ονομάζουμε Αποκριά.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την μαρτυρία ενός ανθρώπου και συνάμα την καταγραφή ενός ταξιδιού αναζήτησης  μέσα από τις πηγές, την παρατήρηση και την ορθολογική σκέψη. Ενός ταξιδιού που έγινε με ενθουσιασμό.

Η συγγραφέας συλλέγει από τα τέσσερα της χρόνια και διασώζει άυλα και υλικά κομμάτια της παράδοσης. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με δεκαέξι σχέδια οχτώ ζωγράφων, που απεικονίζουν αρχέγονες μάσκες, ζωντανεύοντας φωτογραφίες από το προσωπικό της αρχείο.

Η Δήμητρα Παρασχαράκη γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στον τομέα αυτό μέχρι το 2012. Μαζί με τον σύντροφό της ίδρυσε και λειτουργεί το Μουσείο Αλλοτροπίας στην Αντίκυρα Βοιωτίας από το 2014. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής «Όταν υπάρχει λόγος», στο Ράδιο Ένωση από το 2017. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Διοργανώνει φεστιβάλ, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις, εντός και εκτός του Μουσείου Αλλοτροπίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter