Αποκωδικοποιώντας το reader’s digest των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους

Αποκωδικοποιώντας το reader’s digest των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους

Οσον αφορά το αν τα εγκλήµατα της γενετήσιας ελευθερίας παρουσιάζουν σήµερα αυξητική τάση, θα πρέπει να έχουµε υπόψη ότι γενικώς τα εγκλήµατα του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ (κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονοµικής εκµετάλλευσης της γενετήσιας ελευθερίας, από τον βιασµό ως τη µαστροπεία και την πορνογραφία ανηλίκων) έχουν υψηλό σκοτεινό αριθµό (αυτά που καταγγέλλονται είναι στην καλύτερη περίπτωση το 1/10 αυτών που τελούνται, διεθνώς). Στη χώρα µας µε βάση τις επίσηµες στατιστικές της ΕΛΑΣ το 2020 καταγγέλθηκαν 411 κακουργήµατα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (αδιακρίτως κατά ανηλίκων κι ενηλίκων) και 513 πληµµελήµατα. Σύνολο 924 –2,53 (σχεδόν τρία) καταγραφόµενα ανά ηµέρα σε εθνικό επίπεδο–, από τα οποία στο τέλος του έτους παρέµειναν ανεξιχνίαστα τα 659 (ποσοστό 71,32%). Κατά δε το έτος 2021 παρουσιάζεται σαφής αυξητική τάση µε στοιχεία διόγκωσης, καθώς σε ολόκληρη τη χρονιά καταγράφονται 545 κακουργήµατα και 843 πληµµελήµατα (αύξηση 32,6% και 64,32% αντιστοίχως σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά). Σύνολο 1.388 –3,8 (σχεδόν τέσσερα) καταγραφόµενα ανά ηµέρα σε εθνικό επίπεδο–, από τα οποία στο τέλος του έτους παρέµειναν ανεξιχνίαστα τα 968 (ποσοστό 69,74%).

Η παιδοφιλία ανήκει στις παραφιλίες και αποτελεί ψυχική διαταραχή, η οποία περιγράφεται στο ∆ιαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών ∆ιαταραχών (DSM-IV) µε σαφή διαγνωστικά κριτήρια. Ο παιδόφιλος δεν είναι «άρρωστος», ξέρει τι κάνει, απλώς του είναι αδύνατο να καθυποτάξει τη διαταραχή του, προς ικανοποίηση της οποίας αδιαφορεί για το ότι σηµαδεύει ανθρώπινες ζωές για πάντα.

Η παιδοφιλία δεν είναι «ιδιαιτερότητα», είναι νοσηρή συµπεριφορά και τιµωρητέα ως κακούργηµα.

Η µαστροπεία (εν ολίγοις η πορνεία ανηλίκων) διώκεται και τιµωρείται στο αρ. 349 ΠΚ: «Οποιος, για να εξυπηρετήσει την ακολασία άλλων, προάγει ή εξωθεί στην πορνεία ανήλικο ή υποθάλπει ή εξαναγκάζει ή διευκολύνει ή συµµετέχει στην πορνεία ανηλίκων» τιµωρείται µε κάθειρξη πέντε έως δέκα ετών. Αν το έγκληµα τελέστηκε εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών, τιµωρείται µε κάθειρξη πέντε ως 20 ετών (αυτό λέγεται «διακεκριµένη περίπτωση», µία από τις έξι που προβλέπονται).

Η γενετήσια πράξη µε ανήλικο (αρ. 351 Α ΠΚ) που τελείται από ενήλικο µε αµοιβή τιµωρείται, αν ο παθών δεν συµπλήρωσε τα 12 έτη, µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Συνεπώς, ο διεφθαρµένος (ο ενδιαφερόµενος που αναζήτησε και αποδεδειγµένα τέλεσε γενετήσιες πράξεις µε ανήλικο επ’ αµοιβή) έχει αυστηρότερο πλαίσιο ποινής και από τον κατά το κοινώς λεγόµενο «διαφθορέα» (µαστροπό ανηλίκων).

Αν όµως το κακούργηµα αυτό τελέστηκε αφού η ανήλικη συµπλήρωσε τα 12 της χρόνια, το πλαίσιο ποινής για τον επίδοξο επ’ αµοιβή παιδόφιλο είναι… πέντε ως δέκα έτη. Εύλογα µπορεί να αναµένει κανείς ότι µέσω διαρροών θα επιχειρηθεί από εµπλεκόµενους να αναδειχθεί ότι οι περισσότερες ταυτοποιήσεις προσώπων και συνευρέσεις που περιλαµβάνουν γενετήσιες πράξεις έχουν συµβεί αφότου η ανήλικη έκλεισε τα 12 της χρόνια.

Οποιος όµως «απλώς», σύµφωνα µε το αρ. 348 Β του ΠΚ, «µε πρόθεση, µέσω πληροφοριακών συστηµάτων, προτείνει σε ανήλικο που δεν συµπλήρωσε τα 15 έτη, να συναντήσει τον ίδιο ή τρίτο, µε σκοπό τη διάπραξη σε βάρος του ανηλίκου των αδικηµάτων των άρθρων 339 παρ. 1 (σ.σ.: τέλεση γενετήσιων πράξεων) και 2 ή 348Α (σ.σ.: πορνογραφία ανηλίκων), όταν η πρόταση αυτή ακολουθείται από περαιτέρω πράξεις που οδηγούν σε µία τέτοια συνάντηση, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηµατική ποινή». Γι’ αυτό και θα πολλαπλασιάζεται ο αριθµός των αυτοβούλως εµφανιζοµένων που θα επικαλούνται «πλάνη περί των πραγµάτων» (για την ηλικία της ανήλικης), ώστε στη χειρότερη περίπτωση να κατηγορηθούν για πληµµέληµα και να µην κινδυνεύουν να κρατηθούν προσωρινά.

Τέλος, η πράξη του βιασµού διώκεται αυτεπαγγέλτως (αρ. 336 ΠΚ): «Οποιος µε σωµατική βία ή µε απειλή σοβαρού και άµεσου κινδύνου ζωής ή σωµατικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης». Πλέον, από τον Νοέµβριο του 2021, αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη. Για να αποδειχθεί ότι τελέστηκε βιασµός ανηλίκου αρκεί να περιγραφεί από το θύµα η σε βάρος του γενετήσια πράξη, που δεν χρειάζεται να είναι συνουσία, αλλά και οποιαδήποτε «ίσης βαρύτητας» µε τη συνουσία πράξη.

Για τον σκοπό αυτό έχει καίρια σηµασία το πώς θα καταθέσει το ανήλικο θύµα υπό το προστατευτικό πλαίσιο και µε το πρωτόκολλο που ορίζεται στον ν. 4478/2019, ο οποίος ενεργοποιήθηκε µε την υπ’ αριθ. 7320/2019 υπουργική απόφαση.

Κατά τα λοιπά, η αποτελεσµατικότητα του πρώτου κόµβου του συστήµατος ποινικής δικαιοσύνης, της αστυνοµικής έρευνας – εξιχνίασης (εκ του νόµου υπό την εισαγγελική επιστασία), ακόµη επιδέχεται τεράστιας βελτίωσης, µε βάση τα επίσηµα στοιχεία. Ανεξιχνίαστα εγκλήµατα 71% και 69% µε βάση τα καταγγελλόµενα (που εµπειρικά είναι το 1/10 από τα πραγµατικώς τελούµενα) δεν είναι ικανοποιητική απόδοση για κανέναν Ελληνα πολίτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter