Άρχισε η «διαβολοβδομάδα» Μητσοτάκη: Η απόπειρα συμψηφισμού, οι «λαγοί» και το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Άρχισε η «διαβολοβδομάδα» Μητσοτάκη: Η απόπειρα συμψηφισμού, οι «λαγοί» και το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Μετά τις παρατεταμένες διακοπές που αποτυπώνονται στο καλοκαιρινό του μαύρισμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να προσγειωθεί βίαια στη σκληρή πραγματικότητα που διαμόρφωσε το επιτελικό παρακράτος. Η εβδομάδα που άρχισε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το τι μέλει γενέσθαι με τη διερεύνηση των… νόμιμων επισυνδέσεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένεται να αναπτύξουν κοινό βηματισμό σε σχέση με το αίτημα συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ η πλειοψηφία καραδοκεί για να λειτουργικοποιήσει τις όποιες αντιφάσεις και ρωγμές που ενδέχεται να προκαλέσουν στελέχη του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, τα οποία είτε «φωτογραφίζονται» ως ωφελημένα από την παρακολούθηση του προέδρου του τρίτου κόμματος είτε εμμένουν στη σκληρή αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή. Πάντως, στην περίπτωση που η ΝΔ ακολουθήσει τη συμψηφιστική τακτική για Εξεταστική Επιτροπή σε βάθος -τουλάχιστον- δεκαετίας, ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Το documentonews.gr επικοινώνησε με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ρυθμιστής η Διάσκεψη

Το μεσημέρι της Δευτέρας θα διεξαχθεί η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα ορίσει τον προγραμματισμό του πυκνού κοινοβουλευτικού έργου. Όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του Κοινοβουλίου, στα μέσα της εβδομάδας (Τρίτη ή Τετάρτη) θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ και πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος ήταν τα μάτια και αυτιά του πρωθυπουργού στο υπουργείο του Νίκου Δένδια.

Κατά την ίδια πηγή, η πολυαναμενόμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας. Ήτοι, Πέμπτη ή Παρασκευή. Οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν στην προαναφερθείσα διάσκεψη, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το βράδυ της Κυριακής στάθμιζε τα δεδομένα.

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για Εξεταστική

Το σκεπτικό της Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με την πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι προσηλωμένο στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, η οποία είναι ταυτόσημη με αυτήν του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη. Το δεδομένο αυτό αποτελεί το «κλειδί» για τη στήριξη της εν λόγω πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μπορεί να έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Δευτέρας για να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη στάση του κόμματος, όμως, η συναίνεση της Κουμουνδούρου στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μοιάζει να έχει κλειδώσει από καιρό.

Παράλληλα, κοινοβουλευτικά στελέχη από την πλευρά του κόμματος του Ν. Ανδρουλάκη διαβεβαίωναν πως θα επανακατατεθεί το αίτημα για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να κληθούν οι πρωταγωνιστές της… νόμιμης επισύνδεσης σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το συγκεκριμένο αίτημα αποσκοπεί αφενός στο να αυξήσει την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και αφετέρου να αξιοποιηθούν όλα τα δυνατά μέσα για να έρθουν το συντομότερο δυνατόν στο φως οι παρακρατικές πρακτικές της υπηρεσίας που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

«Είναι πολύ δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ…»

Στον αντίποδα, «γαλάζιες» κοινοβουλευτικές πηγές επισήμαναν στο documentonews.gr πως η πλειοψηφία αναμένει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ δεν απέκλεισαν το σενάριο κατάθεσης αντίστοιχης πρότασης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Περιμένουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για συγκρότηση Εξεταστικής, όπως επίσης το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε αντίστοιχη πρόταση» είπαν και πρόσθεσαν πως το κρίσιμο για τη στάση της ΝΔ θα είναι η αιτιολογία που θα συνοδεύει την πρόταση ή τις προτάσεις.

Σημείωσαν με βεβαιότητα πως η ΝΔ θα αιτηθεί χρονική διεύρυνση της Εξεταστικής προκειμένου «να διερευνηθούν περισσότερες υποθέσεις, γεγονός που θα οδηγήσει στη νομοθετική βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ». Εντύπωση προκαλεί δε η σιγουριά με την οποία εκφράστηκαν οι πηγές για επικείμενη σύμπλευση με το αίτημα αυτό από στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο γα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να εμμείνει στην πρόταση που αφορά αποκλειστικά και μόνο την παρούσα κυβέρνηση διότι θα κατηγορηθεί ότι έπεσε στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ» εκτίμησαν, ενώ όταν αντιτείναμε πως στο αντίστροφο σενάριο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα κατηγορηθεί για εναγκαλισμό με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση.

«Δεν μπορείς να ξεκινήσεις τον έλεγχο από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Όσον αφορά τα σενάρια για έλεγχο που θα έχει ως αφετηρία την κυβερνητική θητεία του Αντώνη Σαμαρά και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει σε εσωκομματικό επίπεδο, οι ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές αντέτειναν πως «δεν υπάρχει κάτι που μας φοβίζει». Επ΄ αυτού, με αφοπλιστική ειλικρίνεια συμπλήρωσαν πως «δεν μπορείς να ξεκινήσεις τον έλεγχο μόνο από τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης», εννοώντας πως στην περίπτωση αυτή η κριτική περί συμψηφισμού θα είναι αδύνατο να απαντηθεί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter