«Ασκήσεις ύφους» – επανακυκλοφορεί το βιβλίο του Ρεμόν Κενό

«Ασκήσεις ύφους» – επανακυκλοφορεί το βιβλίο του Ρεμόν Κενό

Το βιβλίο «Ασκήσεις ύφους» του Ρεμόν Κενό κυκλοφορεί σε απόδοση του Αχιλλέα Κυριακίδη από τις εκδόσεις Ύψιλον.

«Με πόσους τρόπους μπορεί να περιγραφεί ένα ασήμαντο επεισόδιο, απ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στην καθημερινή μας ζωή; Με 99 (ενενήντα εννέα) απαντά ο Ρεμόν Κενό, και ιδού η απόδειξη: οι Ασκήσεις ύφους, ένα από τα πιο διασκεδαστικά και, ασφαλώς, από τα πιο πρωτότυπα βιβλία στην Ιστορία της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Σ’ ένα παρισινό λεωφορείο, εν ώρα αιχμής, ένας αντιπαθητικός νεαρός ξεκινάει έναν καβγά με τον διπλανό του “δι’ ασήμαντον αφορμήν”. Μ’ έναν ανεξάντλητο καταιγισμό απολαυστικών ευρημάτων, ο Κενό, ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς του εικοστού αιώνα, παρουσιάζει 99 παραλλαγές του επεισοδίου, απ’ τις οποίες σημειώνουμε ενδεικτικά: την παραλλαγή σε Θεατρικό και σε Δεκαπεντασύλλαβο, τη Φιλοσοφική, τη Μάγκικη, την Οσφρητική, την Κρυπτογραφική, τη Σημειολογική, τη Βοτανική, τη Γεωμετρική, τη Χωριάτικη και την (εντελώς) Αναπάντεχη, με την οποία κλείνει αυτό το ξεκαρδιστικό βιβλίο των εκπλήξεων.»

Ο Raymond Queneau γεννήθηκε το 1903, στη Χάβρη της βόρειας Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη και στην École Pratique des Hautes Études. Το 1924 προσχώρησε στο κίνημα του σουρεαλισμού, από το οποίο, όμως, αποχώρησε έξι χρόνια αργότερα. Το 1933 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Le Chiendent. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου επιστρατεύτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα. Εργάστηκε στον εκδοτικό οίκο Gallimard, σε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και η διεύθυνση της σειράς Encyclopédie de la Pléiade. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία και τη μετάφραση. Υπήρξε συνιδρυτής του OuLiPo και μέλος της Ακαδημίας Goncourt, της Μαθηματικής Εταιρείας της Γαλλίας και του Κολεγίου Παταφυσικής. Στο έργο του περιλαμβάνονται μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Πέθανε το 1976, στο Παρίσι.

Τίτλος: Ασκήσεις ύφους

Συγγραφέας: Ρεμόν Κενό

Απόδοση-Επίμετρο: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ευτυχία Λιάπη

Εκδόσεις: ύψιλον / βιβλία

Αρ. Σελίδων: 152

Σχήμα: 14 x 20,5 εκ.

ISBN: 978-960-17-0388-6

Τιμή: 13,50€ (με Φ.Π.Α.)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter