Αννα Διαμαντοπούλου: Αχ, Αννούλα του χιονιά

Αννα Διαμαντοπούλου: Αχ, Αννούλα του χιονιά

Το 1985 ο Ανδρέας τη διόρισε νομάρχη Καστοριάς, σε ηλικία 26 χρόνων, με πρόταση της τότε συζύγου του Μαργαρίτας. Αυτή ήταν η αρχή μιας λαμπρής σταδιοδρομίας στο ΠΑΣΟΚ της αθωότητας, μετά στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, μετά στο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και μετά στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Και σε μια σειρά υπουργικές θέσεις από τις οποίες ξεχωρίζει ο διορισμός της από τον ΓΑΠ στη θέση της υπουργού Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης. Αυτό, η διά βίου μάθηση, έγινε όπως φαίνεται κανόνας της ζωής της. Για να τη δούμε πριν από λίγες μέρες απαστράπτουσα θεσμικά να χαμογελά πλάι στον Μητσοτάκη, στη Σακελλαροπούλου και στον Σημίτη, στην εκδήλωση-αγιογραφία για τον τελευταίο.

Η διά βίου μάθηση ωφελεί τελικά όποιον εγκαίρως την ασπάζεται και προσαρμόζεται αναλόγως. Ο βίος της Αννας το αποδεικνύει. Επίτροπος στην Ευρώπη, με ταλέντο παντός καιρού, μυρίστηκε εγκαίρως τον νεοφιλελεύθερο άνεμο που μας ερχόταν από τον βορρά. Από νεαρή σοσιαλίστρια ενδύθηκε την τουαλέτα της ώριμης ρεαλίστριας και εν συνεχεία τίποτε, τίποτε δεν τη σταματά. Διέπραξε τον γνωστό νόμο που έκανε άνω κάτω τα ΑΕΙ, έθεσε εκποδών το πανεπιστημιακό άσυλο, κυνήγησε τις φοιτητικές παρατάξεις, υποκλίθηκε στα μνημόνια, γύρισε την πλάτη στα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ, μίσησε τον Τσίπρα. Λογικό ήταν να κερδίσει, μετά την αγάπη του Ανδρέα, του Σημίτη και του ΓΑΠ, και την αγάπη του Μητσοτάκη.

Στο αποκορύφωμα αυτής της αποδοτικής διαδρομής από τον πράσινο ήλιο προς το μαύρο φεγγάρι έφτασε προσφάτως και στο πολύ πολύ σκούρο. Να μη γίνει η Ευρώπη διά της βίας σκουρόχρωμη, μας είπε. Σκουρόχρωμη, έτσι ακριβώς. Μας προέτρεψε έτσι να φοβόμαστε τους μετανάστες – όσους τουλάχιστον έχουν χρώμα ύποπτο. Και συντάχθηκε έτσι λευκή ως χιών και κομψή ως αλκυών με τους φαιούς του Κασιδιάρη. Για να αποδειχτεί ότι η διά βίου μάθηση, άμα σε πάρει ο ακροκεντρώος κατήφορος, δεν σταματά πουθενά. Ούτε στον Σημίτη ούτε στον Μητσοτάκη ούτε στον Βορίδη, που λέει ο λόγος. Διότι τέτοια σκουρόχρωμη κουβέντα ούτε οι πιο βαμμένοι ακροδεξιοί δεν τόλμησαν να προφέρουν.

Προσέξτε. Δεν θα γίνει η Ευρώπη μας απλώς σκουρόχρωμη. Αλλά διά της βίας. Κι όταν η Αννούλα προειδοποιεί για τη σκουρόχρωμη βία κλείνει το μάτι στη λευκή βία. Να προκάνουμε να τους αλλάξουμε τον αδόξαστο πριν μας αλλάξουν χρώμα. Μπράβο, κοκόνα μας. Αν και νέα, γυναίκα και ΠΑΣΟΚ, εμείς σας καλωσορίζουμε, της είπε κάποτε ο ηγούμενος μιας μονής που επισκέφτηκε ως νομάρχης. Αν και όχι νέα πια, όχι ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντοτε γυναίκα, την καλωσορίζουν τώρα οι κυνηγοί σκουρόχρωμων κεφαλών. Τη χαλαλίζουν οι Σημιτο-Μητσοτάκηδες, συν η Σακελλαροπούλου. Και τη σιχτιρίζουν όσοι ακόμη επιμένουν. Που από Αννούλα του χιονιά κατάντησε Αννούλα του φονιά…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter