Αυγενάκης: Λευτέρης ο… ντερμπεντέρης

Αυγενάκης: Λευτέρης ο… ντερμπεντέρης

Σκορπάει αλόγιστα δημόσιο χρήμα για δώρα, μπεγλέρια, καφέδες και βουτήματα

Την ώρα που σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για έξι στα δέκα νοικοκυριά το μηνιάτικο εξαντλείται σε μόλις 19 ημέρες, ο Λευτέρης Αυγενάκης μέσω απευθείας αναθέσεων και απευθείας διαπραγματεύσεων προβαίνει σε «γαλαντομίες» με δημόσιο χρήμα. Τα κουβαρνταλίκια του Λευτ. Αυγενάκη από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν «εθιμοτυπικά δώρα» λόγω Χριστουγέννων, παρεμβάσεις στο υπουργικό γραφείο που θυμίζουν τις πρακτικές Πατούλη, καφέδες και βουτήματα. Το πιο προκλητικό είναι πως ο υπουργός που βρίσκεται στο στόχαστρο αγροτών αλλά και «γαλάζιων» βουλευτών της επαρχίας δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη ούτε για ευτελή ποσά για τη διακόσμηση του γραφείου του με λουλούδια.

Τα μπεγλέρια

Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023 περί τις 35.000 ευρώ αποδεσμεύτηκαν για «εθιμοτυπικά δώρα» λόγω εορτών. Τις εντυπώσεις κλέβει η απόφαση που αναρτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου και έχει θέμα «Εγκριση αποτελέσματος με απευθείας διαπραγμάτευση για την προμήθεια εθιμοτυπικών δώρων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων για τις ανάγκες της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ». Τι αφορά η προμήθεια που κόστισε 4.700 ευρώ; Μπεγλέρια!

Συγκεκριμένα, ο υπηρεσιακός γραμματέας του υπουργείου Μανώλης Αναδρανιστάκης υπέγραψε την προμήθεια 200 μπεγλεριών διάφορων ειδών. Τα 140 εξ αυτών ήταν από «φυσικά υλικά» και κόστισαν 20 ευρώ έκαστο, ενώ τα ακριβά γούστα του υπουργού οδήγησαν στην παραγγελία 20 τεμαχίων από έβενο που κοστολογηθήκαν 50 ευρώ το καθένα. Με μια απλή έρευνα αγοράς στην πιο γνωστή πλατφόρμα marketplace το τμήμα Κατάρτισης και Εκτέλεσης Προμηθειών του υπουργείου θα μπορούσε να εντοπίσει μπεγλέρια από το συγκεκριμένο υλικό με μόλις 12 ευρώ έκαστο. Αλλά είπαμε, ο υπουργός έχει ακριβά γούστα!

Μία βδομάδα μετά εγκρίνεται απευθείας ανάθεση «για την προμήθεια δώρων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων» που προσφέρει ο υπουργός σε «Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και Φορείς του Τομέα Κτηνοτροφίας και Γεωργίας στο Εσωτερικό». Το ποσό αγγίζει τις 21.700 ευρώ χωρίς να υπάρχουν λεπτομέρειες για τα δώρα, ενώ στις 27 Νοεμβρίου είχε προηγηθεί ακόμη μία έγκριση δαπάνης ύψους 4.500 ευρώ για «την προσφορά εθιμοτυπικών εορταστικών δώρων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε Ευρωπαίους ομολόγους του και πρέσβεις».

Το υπουργικό γραφείο

Ο υπουργός που χρεώνεται πολιτικά το φιάσκο των κουτσουρεμένων πληρωμών της βασικής ενίσχυσης αγροτών για το 2023 δεν ήταν ικανοποιημένος από την εικόνα του γραφείου του. Ετσι, προχώρησε σε αλλαγές. Για παράδειγμα, στις 31 Οκτωβρίου 2023 αναρτήθηκε απόφαση –έπειτα από απευθείας διαπραγμάτευση– για «την ανάθεση εργασιών επένδυσης εσωτερικών επιφανειών στον 6ο όροφο του κτιρίου επί της Αχαρνών 2 του ΥΠΑΑΤ». Το κόστος για την επένδυση εσωτερικών επιφανειών ανήλθε στις 20.460 ευρώ.

Ομως ο υπουργός δεν ήταν ικανοποιημένος. Στις 19 Ιανουαρίου εγκρίθηκε –μέσω απευθείας ανάθεσης– η «προμήθεια ειδών συντήρησης και επισκευής για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του Γραφείου υπουργού ΥΠΑΑΤ». Το ποσό ανήλθε στις 17.260 ευρώ, με το γραφείο στον έκτο όροφο να προμηθεύεται ένα «κουζινάκι 2,45 μήκος με νεροχύτη» και τρεις πόρτες. Μάλιστα, επειδή η μία εξ αυτών ήταν «security τζαμένια» κόστισε περί τις 6.900 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το κυλικείο

Το… κιμπαριλίκι του Λευτ. Αυγενάκη δεν μπορούσε να αφήσει απέξω το κυλικείο του υπουργείου. Στις 19 Ιανουαρίου ο ίδιος ο υπουργός υπογράφει απόφαση για την κάλυψη δαπανών του κυλικείου που εδρεύει στο κτίριο του ΥΠΑΑΤ. «Εγκρίνουμε το αποτέλεσμα των απευθείας διαπραγματεύσεων για την κάλυψη δαπανών του κυλικείου […] στο συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ». Ως προς τις τιμές που συμφωνήθηκαν, ο γαλλικός καφές κοστολογήθηκε 1,15 ευρώ, ο χυμός 2,66 ευρώ, τα βουτήματα 8,85 ευρώ το κιλό και το σάντουιτς 2,66 ευρώ.

Εννέα μέρες πριν ο Λευτ. Αυγενάκης είχε υπογράψει άλλη μια απόφαση έγκρισης δαπανών ύψους 3.000 ευρώ για «την προσφορά καφέ, νερών, χυμών κ.λ.π., προμήθειες εθιμοτυπικών δώρων, διερμηνείες κ.λ.π., δαπάνες δημοσίων σχέσεων κατά τη διάρκεια συσκέψεων και εθιμοτυπικών επισκέψεων το μήνα Ιανουάριο 2024».

Τα λουλούδια

Ακόμη κι αν για όλες τις προαναφερθείσες δαπάνες θα μπορούσαν να βρεθούν προφάσεις και δικαιολογίες, η άρνηση του Λευτ. Αυγενάκη να βγάλει το πορτοφόλι του ακόμη και για τα λουλούδια στο γραφείο του προκαλεί πολιτική καταφρόνια και αποστροφή. Για ποσά 120 ή 130 ευρώ υπογράφονταν από τον υπηρεσιακό γραμματέα αποφάσεις με θέμα «Αποστολή σύνθεσης και ανθοδέσμη λουλουδιών στο γραφείο υπουργού». Σκοπός ήταν «να διακοσμηθεί το γραφείο του υπουργού» ή «ο όροφος του υπουργού και η αίθουσα συσκέψεων του γραφείου του» στο πλαίσιο «των δημόσιων σχέσεων».

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Έντρομος ο Αυγενάκης καλεί τους αγρότες σε διάλογο

Τελιγιορίδου: «Ο κ. Αυγενάκης συνεχίζει με απύθμενο θράσος το απύθμενο ψέμα»

Εμπαίζει ο Αυγενάκης τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας με στημένη φιέστα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter