Αυτά είναι τα μέλη της νέας Προανακριτικής – Γκρίνια στη ΝΔ, «καρέ» νομικών από ΣΥΡΙΖΑ

Αυτά είναι τα μέλη της νέας Προανακριτικής – Γκρίνια στη ΝΔ, «καρέ» νομικών από ΣΥΡΙΖΑ

Ο κύβος ερρίφθη για τους βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τα κόμματα στην Προανακριτική Επιτροπή αναφορικά με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Νίκου Παππά. Οι ψίθυροι δυσαρέσκειας στη ΝΔ, το κριτήριο επιλογής των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και ο… συνήθης ύποπτος του ΚΙΝΑΛ.

Χωρίς «βαριά» ονόματα η ΝΔ στην Προανακριτική, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Documento (τεύχος 229) περί απροθυμίας «πρωτοκλασάτων» βουλευτών να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Συγκεκριμένα, κάποιοι αρνήθηκαν λόγω της συγκυρίας που δρομολογήθηκε η σύσταση της Επιτροπής και άλλοι απέρριψαν το ενδεχόμενο κάνοντας λόγο για νομικά αβάσιμο εγχείρημα.

Όλο το βάρος αναμένεται να πέσει στους Δημήτρη Μαρκόπουλο και Θάνο Πλεύρη, οι οποίοι -κατά τις πληροφορίες- δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την οριστικοποίηση του «ρόστερ». Οι δυο τους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Προανακριτική κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καταφέρνοντας με νομικές ακροβασίες να εξαιρέσουν τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Πλέον, τα δεδομένα άλλαξαν.

Εκτός των προαναφερθέντων, τη συμπολίτευση θα εκπροσωπήσουν οι Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Άγγελος Τσιγκρής, ενώ πρόεδρος της Προανακριτικής ορίστηκε ο Σταύρος Κελέτσης.

Πολάκης και τέσσερις νομικοί

Η πολιτική ντρίπλα του προέδρου της Βουλής, ο οποίος παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις μείωσε τον αριθμό των μελών της Επιτροπής σε 19 από 24, ήταν η αιτία που οδήγησε σε αναπροσαρμογή των σχεδίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην περίπτωση που ο Κωνσταντίνος Τασούλας δεν είχε προβεί σε αυτόν τον ελιγμό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιούτο να δηλώσει ακόμα δύο μέλη.

Παρά την έντονη φημολογία περί συμμετοχής των Γιάννη Ραγκούση και Δώρας Αυγέρη, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τους Παύλο Πολάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Διονύση Καλαματιανό, Θεοδώρα Τζάκρη και Δημήτρη Χατζηγιαννάκη. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των μελών ήταν η ιδιότητα τους. Πλην του πρώην αν. υπουργού Υγείας, τα υπόλοιπα μέλη είναι νομικοί, χαρακτηριστικό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, επιλέχθηκε ο… συνήθης ύποπτος Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Για την Ελληνική Λύση δηλώθηκε ο Βασίλης Βιλιάρδος, με το ΜΕΡΑ25 να απέχει από τις εργασίες της Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 10:00 και θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter