Brexit: Ο πόλεμος του λουκάνικου ξεκινά

Brexit: Ο πόλεμος του λουκάνικου ξεκινά

Άλλο ένα επεισόδιο προστέθηκε στην μακρά σειρά για το Brexit και το περίφημο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο η ΕΕ και η Βρετανία έχουν υπογράψει. Αυτή την φορά έχει να κάνει με τα κατεψυγμένα κρέατα που θα εξάγονται από την βρετανική ενδοχώρα προς την Ιρλανδία. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, τον Ιανουάριο δόθηκε μια περίοδος χάριτος στην Βρετανία και οι έλεγχοι που απαιτούν οι κοινοτικές οδηγίες για την ασφάλεια τροφίμων που προέρχονται από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ δεν θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να παρατείνει αυτή την περίοδο.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας τέθηκε σε ισχύ ώστε να αποφευχθεί ένα «σκληρό» σύνορο ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Η περίοδος χάριτος δόθηκε για να προετοιμαστεί η Βρετανία τεχνικά για τους έλεγχους ποιότητας που απαιτεί η ΕΕ για τα προϊόντα που εισέρχονται στο έδαφός της.  Πλέον, οι έλεγχοι θα γίνονται στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας. Στο παρελθόν, οι έλεγχοι στα σύνορα ήταν αιτία για πικρές συγκρούσεις ανάμεσα σε βορειο-ιρλανδούς πολίτες που επιθυμούσαν την ένωση με την Βρετανία και σε εκείνους που ήταν υπέρ της ένωση με την Ιρλανδία.

Άκαρπες συνομιλίες

Στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 9 Ιουνίου μεταξύ των δύο μερών, συντελέστηκε μικρή πρόοδος, με την ευρωπαϊκή πλευρά να δηλώνει ότι «τελειώνει η υπομονή της». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς στα βρετανικά προϊόντα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία αποχώρησης. 

Από την άλλη πλευρά, ο βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ κάλεσε την Ένωση να δείξει «κοινή λογική», γράφοντας σε άρθρο του στους Financial Times πριν από την σύσκεψη ότι έχει προτείνει σειρά από πολιτικές σχετικές με το ιρλανδικό ζήτημα.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη κινηθεί νομικά εναντίον του Λονδίνου για την απόφασή του να παρατείνει μονομερώς την αρχική περίοδο χάριτος. Ο Σέφκοβιτς είπε ότι, όπως έχουν τα πράγματα, η υπόθεση θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το φθινόπωρο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter