Διεθνής Τύπος: Το Ισραήλ σχηματίζει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης – Η Γερμανία θέλει να διευκολύνει τις απελάσεις

Διεθνής Τύπος: Το Ισραήλ σχηματίζει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης – Η Γερμανία θέλει να διευκολύνει τις απελάσεις

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ σχηματίζει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να κάνει πόλεμο». Πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνδράμουν τον Νετανιάχου καθώς τα πλήγματα στη Γάζα εντείνονται, με την επίθεση του Ισραήλ στο έδαφος να αναμένεται σύντομα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Ισραήλ σχηματίζει συνασπισμό ενότητας για να διαχειριστεί τον πόλεμο». Ο Νετανιάχου διακηρύττει ότι η «Χαμάς θα εξαφανιστεί». Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Νετανιάχου σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού». Ο πρωθυπουργός βάζει έναν κεντροδεξιό αντίπαλο στην κυβέρνηση, ενώ ο αποκλεισμός της Γάζας σταματά τη λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας. Τέλος η Washington Post: «Κλειστά σύνορα και βόμβες πνίγουν τη Γάζα». Η Λωρίδα μένει στο σκοτάδι, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η Χαμάς, ο μεγαλύτερος εχθρός των Παλαιστινίων». Τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στις σφαγές που έκανε η ισλαμιστική οργάνωση. Αυτή η τελευταία, που είναι στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, ελέγχει αυτό το κομμάτι γης με σιδερένια πυγμή. Στη Libération διαβάζουμε: «Επίθεση στη Γάζα: Το Ισραήλ σε θέση για μάχη». Πέντε μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η δημιουργία μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης προοιωνίζει μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού, που εξακολουθεί να πλήττει τη Γάζα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στο Ισραήλ, η κλίμακα της σφαγής των αμάχων». Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε τις πύλες του Κφαρ Αζά στους δημοσιογράφους, όπου η Χαμάς σκότωσε αμάχους. Τέλος, η Le Figaro: «Κφαρ Αζά, η σφαγή που έφριξε τον κόσμο». Οι σφαγές που έκανε η Χαμάς σε κιμπούτζ στο νότο του Ισραήλ έχουν προκαλέσει ομόθυμη καταδίκη, με ΕΕ και ΗΠΑ να δηλώνουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τις απελάσεις και την πρόσβαση στην εργασία». Σύμπλευση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης ΙΙ. Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ υπογράμμισε ότι θα τηρηθεί η ανθρωπιστική ευθύνη. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τις απελάσεις». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σχέδιο δέκα σημείων. Το σχέδιο είναι οι αιτούντες άσυλο να κρατούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι εγκληματίες να απελαύνονται πιο εύκολα. Τέλος, η Die Welt: «Όταν ο τρόμος εισέβαλε στο μικρό κιμπούτς». Το Re’im ήταν ένας παράδεισος. Τώρα πολλοί κάτοικοι είναι νεκροί. Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από το χώρο. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο συνασπισμός στο Ισραήλ έτοιμος να εισβάλει». Ο Νετανιάχου σχηματίζει νέα κυβέρνηση, ενώ τα στρατεύματα αναμένεται να περάσουν στη Γάζα την επόμενη εβδομάδα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι Ισραηλινοί κρέμονται μεταξύ φόβου, θρήνου και προσμονής». Παράλληλα, οι μαρτυρίες από το κιμπούτς Μπε’έρι κάνουν λόγο για πογκρόμ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η βασιλική οικογένεια καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς σαν τρομοκρατία». Ο βασιλιάς κατηγορεί τη Χαμάς για «βάρβαρες τακτικές» ενώ το BBC δέχεται εκκλήσεις να σταματήσει τη χρήση του όρου «μαχητές».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι φυλακισμένοι της Γάζας». Φρενήρεις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά η μόνη διέξοδος είναι μπλοκαρισμένη και οι πολίτες έχουν παγιδευτεί. Η Λωρίδα είναι στο σκοτάδι, αφού το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος σταμάτησε να λειτουργεί. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η νύχτα της Γάζας». Έκλεισε το κεντρικό εργοστάσιο ηλεκτρικής παραγωγής, η Λωρίδα είναι στο σκοτάδι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η πολιορκία της Γάζας». Το Ισραήλ καλεί 300.000 εφέδρους και δηλώνει ότι είναι «νόμιμοι στόχοι» τα πολιτικά κτίρια. Πλήγματα της Χαμάς στο νοσοκομείο της Ασκελόν, συγκρούσεις στα σύνορα με το Λίβανο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Γάζα, ο αποκλεισμός και το σκοτάδι». Σταμάτησε το τελευταίο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, με τους άμαχους να έχουν εγκλωβιστεί. Παράλληλα, το Ισραήλ κάνει λόγο για επερχόμενη επιχείρηση δίχως προηγούμενο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μια κυβέρνηση συνεργασίας στο Ισραήλ ετοιμάζει τη χερσαία επίθεση». Ο Νετανιάχου ενισχύει την κυβέρνηση με την είσοδο δύο πρώην στρατηγών, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, αρνείται να συμπράξει σε κυβέρνηση με ακροδεξιά στοιχεία. Και η El Mundo: «Το Ισραήλ ενώνεται σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για να απαντήσει στη Χαμάς». Ο κεντρώος Γκαντζ μπαίνει στην κυβέρνηση Νετανιάχου για να εντείνει την επίθεση, ενώ γίνονται συζητήσεις για ενσωμάτωση και της Αριστεράς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter