Διεθνής Τύπος: Υπέρ της ψήφου στα 17 έτη ο Στάινμαϊερ – Η Κίνα «ξεφουσκώνει» την ανάπτυξη

Διεθνής Τύπος: Υπέρ της ψήφου στα 17 έτη ο Στάινμαϊερ – Η Κίνα «ξεφουσκώνει» την ανάπτυξη
Φωτογραφία αρχείου

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σταϊνμάιερ τάσσεται υπέρ της μείωσης της ηλικίας ψήφου στα 17». Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος επίσης είναι υπέρ της μεγαλύτερης νομοθετικής περιόδου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Όποιος πτοηθεί πρώτος χάνει». Ο κυβερνητικός συνασπισμός παλεύει εσωτερικά για τον νόμο θέρμανσης του Χάμπεκ. Για τους Πράσινους η διαμάχη θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη μετά την ήττα στις εκλογές στη Βρέμη. Τέλος, η Die Welt: «Ένας στους τέσσερις μαθητές της τέταρτης τάξης δεν μπορεί να διαβάσει σωστά». H υπουργός Παιδείας, Μπετίνα Σταρκ-Βάτζινγκερ (FDP), δηλώνει ότι τα ευρήματα της μελέτης του παιδαγωγικού ινστιτούτου είναι «ανησυχητικά».

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι δουλειές στην Κίνα και τα δεδομένα των δαπανών δείχνουν αποδυνάμωση της ανάκαμψης». Τα αποθαρρυντικά στοιχεία από το Πεκίνο θολώνουν τις ελπίδες για μια ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας που θα έδινε ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Καμιά συμφωνία για το όριο χρέους για τον Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά φαίνονται σημάδια ελπίδας». Ο πρόεδρος αναμένεται να ξανασυναντήσει σύντομα τους επικεφαλής των νομοθετικών σωμάτων μιας και η διορία της 1ης Ιουνίου για τη στάση πληρωμών πλησιάζει γρήγορα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο επικεφαλής του ChatGPT θεωρεί τη χειραγώγηση από την τεχνητή νοημοσύνη στις αμερικανικές εκλογές ως ‘σημαντική’ ανησυχία». Ο Σαμ Άλτμαν ισχυρίζεται ότι η ΤΝ μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στις εκλογές και καλωσορίζει τις ρυθμίσεις, σχολιάζει η εφημερίδα. Τέλος η Washington Post: «Σημάδια για συμφωνία στο όριο χρέους». Οι σύμμαχοι του Μπάιντεν ανησυχούν για τις υποχωρήσεις που θα κάνει στους Ρεπουμπλικάνους. Υπενθυμίζεται ότι πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης για συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους ($31,4 τρις) είναι οι περικοπές δημοσίων δαπανών.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Στάρμερ: θα επιτρέψω περισσότερα σπίτια στην πράσινη ζώνη». Οι Εργατικοί θα είναι το κόμμα της οικοδόμησης σπιτιών, είπε ο επικεφαλής τους. Ο Guardian έχει τίτλο: «Συναγερμός καθώς η κυβέρνηση στοχεύει τα στεγαστικά στάνταρ για να μειώσουν το λογαριασμό από τα ξενοδοχεία ασύλου». Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν προσπαθεί να καταργήσει τους κανόνες στον ιδιωτικό τομέα ιδιοκτησιών. Στον Independent διαβάζουμε: «Ρήγμα στην κυβέρνηση για την προσπάθεια της Μπρέιβερμαν να είναι η επόμενη ηγέτιδα». Η υπουργός Εσωτερικών προτρέπεται να κάνει τη δουλειά της μετά την εμπρηστική ομιλία της. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η ελευθερία λόγου κινδυνεύει στην υπόθεση για τα τρανς άτομα, οι επικεφαλής της Οξφόρδης λένε στους φοιτητές». Οι ακαδημαϊκοί παρεμβαίνουν στις προσπάθειες των φοιτητών να μπλοκάρουν την Καθλίν Στοκ, που ισχυρίζεται ότι «οι τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μάχη για τις μεταρρυθμίσεις: η αυτονομία διχάζει την Ιταλία». Οι τεχνοκράτες της Γερουσίας δημοσιεύουν στο διαδίκτυο ένα φάκελο που πλήττει το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση: ‘Αυξάνεται η ανισότητα στις περιφέρειες’. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μελόνι-Σλάιν, διπλό παιχνίδι». Η κεντροαριστερά θέλει να ανατρέψει τα δεδομένα στον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μακρόν-Μελόνι: ‘ξεπάγωμα’ στο Ρέικιαβικ». Δε θα αφήσουμε μόνη την Ιταλία στο μεταναστευτικό ζήτημα, λέει ο γάλλος πρόεδρος. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ποτάμια σε πλημμύρα: διαφυγή στις στέγες». Εκατοντάδες πολίτες εκτοπισμένοι κι ένας νεκρός στο Φορλί μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες. Τα τρένα σταμάτησαν, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν σε Ρομάνια και Μάρκε. Ο δήμαρχος της Τσεζένα κάνει λόγο για καταστροφή.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πράσινη βιομηχανία: Τα φούμαρα του Μακρόν». Με το βλέμμα στη μεταστροφή της οικονομίας σε πιο οικολογικά μονοπάτια, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη δεν βάζει φρένο στις αρπακτικές διαθέσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Στη Libération διαβάζουμε: «Απαγωγή του Ολιβιέ Ντυμπουά: το παιχνίδι με προβλήματα του γαλλικού στρατού». Η εφημερίδα αποκαλύπτει το ρόλο του στρατού στην απαγωγή του δημοσιογράφου. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η έντονη αγροκαλλιέργεια αποδεκατίζει τα πουλιά». Μέσα σε σαράντα χρόνια, το 60% των πουλιών του αγρού έχει εξαφανιστεί. Τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα φιγουράρουν στην κορυφή των υπαιτίων της μαζικής εξαφάνισης. Τέλος, η Le Figaro: «Το κράτος αντιμέτωπο με τον εισοδισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων». Για τον αγώνα ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ, η κυβέρνηση επιτίθεται στα δίκτυά του και τις πηγές χρηματοδότησης, αναφέρει η κυβέρνηση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι επτά πρώην μαχητές της ΕΤΑ με εγκλήματα αίματος παραιτούνται για να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι». Οι υποψήφιοι του βασκικού κόμματος Bildu αποφασίζουν να μην προσθέσουν πόνο σε όσους έχουν υποφέρει. Η ομάδα προσπαθεί να αρνηθεί ότι ο συνασπισμός έχει τρόπο να νομιμοποιήσει την ETA. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ δεν κάνει ρήξη με το Bildu και αποδέχεται το ξέπλυμα 34 μελών της ETA». Ο πρωθυπουργός αρνείται να πει ότι δεν θα συμφωνεί πλέον με τους «εθνικούς υπηκόους» και τώρα κατηγορεί τον Feijoo για την «υπόθεση Faisan» και την 11-M.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter