Διχασμένη η ΕΕ για την οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Διχασμένη η ΕΕ για την οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους
AP Photo/Fatima Shbair

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται», υπογράμμισε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο κ. Λέναρσιτς ανέφερε: «Αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Όλιβερ Βαρχέλι, που έλεγε ότι κόβεται κάθε πληρωμή προς τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Όλιβερ Βαρχέλι σημείωνε ότι η Ε.Ε. «ως ο μεγαλύτερος δωρητής των Παλαιστινίων, θέτει υπό επανεξέταση ολόκληρο το αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιό της, συνολικής αξίας 691 εκατ. ευρώ» και πως «τώρα πρέπει να προστατέψουμε τα θεμέλια της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης. Η υποκίνηση μίσους, η βία και η εξύμνηση της τρομοκρατίας έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών. Πρέπει να δράσουμε και μάλιστα τώρα».

Την Τρίτη στο άτυπο και έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27που συγκάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί συνολικά η στάση της ΕΕ στο ζήτημα τής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Μετά τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας που ανακοίνωσε το Ισραήλ, εκτός από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς δημιουργείται ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα για τα 2,3 εκατ. των κατοίκων της περίκλειστης περιοχής.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αλλά δεν συμφωνούν όλα με τη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την αναστολή της οικονομικής βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Η Ιρλανδία ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί».

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ βομβαρδίζει άγρια τη Γάζα (Video & Photos)

Η ΕΕ παγώνει την βοήθεια προς τους Παλαιστινίους

Μέση Ανατολή: Ο Μπορέλ καλεί έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter