ΕΕ: Επιπλέον στήριξη ύψους 5 δισ ευρώ προς την Ουκρανία συμφώνησαν τα κράτη μέλη

ΕΕ: Επιπλέον στήριξη ύψους 5 δισ ευρώ προς την Ουκρανία συμφώνησαν τα κράτη μέλη

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας το 2024, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility).

Αυτό ανακοίνωσε η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο «Χ», λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Coreper : «Έχουμε συμφωνία! Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, για τη στήριξη της Ουκρανίας με προϋπολογισμό, ύψους 5 δισ. ευρώ το 2024. Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να παρέχει συνεχή στήριξη στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι η χώρα λαμβάνει το στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να αμυνθεί»

Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), 6,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται η προμήθεια θανατηφόρου και μη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κιτ πρώτων βοηθειών, καύσιμα, πυρομαχικά και πύραυλοι. Μαζί με τη διμερή στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η στήριξη της ΕΕ στον Ουκρανικό στρατό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 28 δισ. ευρώ.

Η απόφαση για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέσω του EPF ελήφθη έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία πέτυχε να δίνεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία όταν ένα κράτος-μέλος παραγγέλνει όπλα, εκτός και αν η απόκτησή τους εντός εύλογων χρονικών ορίων αποδειχτεί δύσκολη.

Όπως πάντως σχολιάζει το Politico, αλλά και άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια δεν θα είναι υποχρεωτικά με την μορφή ρευστού χρήματος, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούν να «αφαιρούν» από αυτά την αξία των εξοπλισμών που έχουν στείλει ως βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο θα κοστίσει στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν η απαγόρευση του TikTok

Πεσκόφ: Οι δηλώσεις Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο δεν ήταν απειλή – Η Μόσχα εστιάζει στην Αρκτική

Die Welt: Ο Σολτς επιμένει στην άρνηση για αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Πάπας Φραγκίσκος: Ο κομμουνισμός, τα σενάρια για παραίτηση, το παρελθόν με τις γυναίκες – Τι γράφει στην αυτοβιογραφία του

Πράσινο φως από την ισραηλινή Βουλή στον «συμπληρωματικό προϋπολογισμό πολέμου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter