Εγκρίθηκε η αποκατάσταση ενός από τα πιο ιστορικά τζαμιά της Ελλάδας (Video)

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση ενός από τα πιο ιστορικά τζαμιά της Ελλάδας (Video)

Τη χρηματοδότηση τριών μελετών για το Τζαμί Καλούτσανης Ιωαννίνων και την ανάδειξη του ανάδοχου (Γ. Κιτσοπάνου) του έργου της αποκατάστασης του Ι.Ν. Γεννήσεως Θεοτόκου Καλογερικού, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι μελέτες για το Τζαμί,- που έχουν ζητηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία- έχουν συνολικό προϋπολογισμό 12.870 ευρώ και αφορούν: «Παροχή υπηρεσιών για τον προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών δόμησης καθώς και των δυναμικών χαρακτηριστικών», «Παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας σχετικά με την ύπαρξη τοιχογραφιών και τον έλεγχο της κατάστασής τους», «Παροχή υπηρεσιών για την τοποθέτηση ικριωμάτων στο εσωτερικό του Τζαμιού».

«Βρύση αίματος»

Το Τζαμί της Καλούτσιανης βρίσκεται στην οδό 21ης Φεβρουαρίου, στο ύψος της πλατείας της ομώνυμης συνοικίας στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με υπέρθυρη επιγραφή είναι έργο του Χατζή Αχμέτ Πασά (γιου του Ασλάν Πασά), ο οποίος υπήρξε τοποτηρητής στα Ιωάννινα (1720 – 1732). 

Ονομάστηκε έτσι από τη λέξη κανλί-τσιεσμέ που σημαίνει βρύση αίματος και αναφέρεται πιθανόν στις αιματηρές διώξεις των χριστιανών μετά την κατάπνιξη του κινήματος του Διονυσίου του Φιλοσόφου, το 1611. Το Τζαμί κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου του 15ου αι., το οποίο ήταν χώρος προσευχής, χωρίς μιναρέ.

Αποτελείται από μία τετράγωνη αίθουσα η οποία καλύπτεται με τρούλο και περιβάλλεται από κλειστή στοά, όπου σήμερα στεγάζονται αποθήκες και καταστήματα. Το τζαμί σώζεται ολόκληρο εκτός από την πυραμοειδή απόληξη του μιναρέ.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/03/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter