ΕΚΤ: Αυξάνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Φόβοι για νέα κρίση χρέους

ΕΚΤ: Αυξάνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Φόβοι για νέα κρίση χρέους

Παρά τις «αναταράξεις» στις τράπεζες, η ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, εν μέσω των «κλυδωνισμών» από τις δύο καταρρεύσεις τραπεζών, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας πως  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις… Έτσι το βασικό επιτόκιο της τράπεζας (καταθέσεων) διαμορφώνεται πλέον στο 3% και αυτό για τις πράξεις αναχρηματοδότησης στο 3,5%. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δοκίμασε τα «αντανακλαστικά» των Χρηματιστηρίων που, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ξεκινήσει ανοδικά, όπως στην Αθήνα συνέχισαν καθοδικά την πορεία τους.

Η ΕΚΤ, μπροστά στον κίνδυνο να αναπτερωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και οι πληθωριστικές πιέσεις να αποκτήσουν νέα ορμή στην Ευρώπη, επέλεξε τον κίνδυνο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους…

Το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η εργαλειοθήκη πολιτική της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάνρτ θα σχολιάσει τους λόγους που διέπουν αυτές τις αποφάσεις σε συνέντευξη τύπου που θα ξεκινήσει σε λίγο.

‘Οσον αφορά στη απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπαγορεύτηκε κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τυχόν συνέπειες από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,6% το 2023, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν το Δεκέμβριο . Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από προηγούμενες κρίσεις προσφοράς και το άνοιγμα της οικονομίας εξασθενούν καθώς και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Οι βασικές προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 έχουν αναθεωρηθεί έως και 1% κατά μέσο όρο ως αποτέλεσμα τόσο της πτώσης των τιμών της ενέργειας όσο και της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις η ΕΚΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω, στο 1,6%, τόσο το 2024 όσο και το 2025, υποστηριζόμενη από μια ισχυρή αγορά εργασίας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη τόσο το 2024 και το 2025 θα είναι ασθενέστερη από ό,τι προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

 

 

Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:30, διαμορφώνεται στις 1.018,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,69%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.045,78 μονάδες (+2,01%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 88,79 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,83%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Jumbo (+2,03%), της Σαράντης (+1,05%) και της Coca Cola HBC (+0,55%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,31%), της Εθνικής (-3,12%), της Elvalhalcor (-2,63%) και της Alpha Bank (-2,12%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+3,36%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,77%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-2,08%) και των Πρώτων Υλών (-1,40%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 9.177.552 και 6.442.850 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 12,31 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 10,55 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 45 μετοχές, 61 πτωτικά και 22 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Εκδόσεις Λιβάνη +8,33% και ΒΙΣ +6,55%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Τρία ‘Αλφα(κ) -19,33% και Αγροτικός Οίκος Σπύρου -17,73%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter