Επιτελικό μπάχαλο με τη Ρόδο να καίγεται για έκτη ημέρα – Μεγάλες αναζωπυρώσεις

Επιτελικό μπάχαλο με τη Ρόδο να καίγεται για έκτη ημέρα – Μεγάλες αναζωπυρώσεις

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νύκτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται αμείωτη από νωρίς το πρωί από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της μάχης.

Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.

Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια και σήμερα δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.

Η μάχη σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Όπως είναι γνωστό λόγω της εξέλιξης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Η κυβέρνηση επαίρεται για το “ρεκόρ εκκένωσης” καθώς περίπου 20.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές από χωριά, αφήνοντας πίσω τους σπίτια και ξενοδοχεία, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ούτε οργάνωση υπήρξε κατά την εκκένωση, ούτε κρατική αρωγή σε μέσα και προσωπικό. Όλα στηρίχθηκαν κυρίως στους ντόπιους κατοίκους και ό,τι μέσα είχαν οι ίδιοι, γεγονός που αποτυπώθηκε σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες και βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι τα ξημερώματα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα, ενώ την επιχείρηση συντονίζει ένα ακόμη ελικόπτερο.

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα. Στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την απόφαση για «την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Τριτοκοσμικές εικόνες «φιλοξενίας» τουριστών στα κλειστά γυμναστήρια

H απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών από τις εστίες τους με τις φλόγες να πλησιάζουν τα ξενοδοχεία της ανατολικής Ρόδου εξελίχθηκε με απόλυτα άναρχο και ανοργάνωτο τρόπο με παντελή απουσία των αρμόδιων κρατικών αρχών και την συνδρομή τοπικών παραγόντων και κυρίως των κατοίκων του νησιού.

Χιλιάδες τουρίστες μεταφέρθηκαν από τα ξενοδοχεία και κυριολεκτικά στοιβάχθηκαν στα λίγα κλειστά γυμναστήρια του νησιού που πλημμύρισαν από κόσμο και υπό κακές συνθήκες.

Το Παλέ ντε Σπορ της Καλλιθέας, το ”Βενετόκλειο”, το ”Ροδίων Παιδεία” και το κλειστό γυμναστήριο της Ιαλυσού φιλοξενούν δεκάδες τουρίστες που ως «κρεβάτι» χρησιμοποίησαν στην καλύτερη περίπτωση κάποιο στρώμα που προμηθεύτηκαν από τις προσφορές των τοπικών αρχών αλλά οι περισσότεροι σε χαρτόκουτα και πετσέτες.

Διαβάστε περισσότερα: Ρόδος: Τριτοκοσμικές εικόνες «φιλοξενίας» τουριστών στα κλειστά γυμναστήρια (Photo/Video)

Οι πτήσεις προς τη Ρόδο ακυρώθηκαν και οι τουρίστες που περίμεναν να ταξιδέψουν στο νησί για τις διακοπές τους είναι σε αδιέξοδο μετά τις πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν στη Ρόδο και ανάγκασαν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα τo βρετανικό δίκτυο BBC.

Διαβάστε περισσότερα: BBC για Ρόδο: TUI και Jet2 ακυρώνουν πτήσεις, χιλιάδες βρετανοί τουρίστες «στον αέρα»

Ταυτόχρονα, τoν γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τρομαγμένους τουρίστες να απομακρύνονται από τις εστίες των πυρκαγιών στη Ρόδο είτε με τα πόδια και τα καροτσάκια με τα μωρά τους, είτε πάνω σε καρότσες φορτηγών ή να περιμένουν με τις ώρες κάποιο σκάφος να τους απομακρύνει διά θαλάσσης από κάποια παραλία του νησιού, επιβεβαιώνοντας και στο εξωτερικό πως το λεγόμενο επιτελικό κράτος απουσιάζει παντελώς όταν πρόκειται και τις ανάγκες των πολιτών και τις περιουσίες τους.

Ρόδος: «Όπου φύγει – φύγει» – Η μεγάλη εκκένωση από ξένες αεροπορικές εταιρείες (Video)

Προληπτικές εκκενώσεις

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ολοκληρώθηκε η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Αυτή βέβαια η επιχείρηση έγινε με μέσα των κατοίκων τις περισσότερες φορές ή με τα… πόδια, συχνά χωρίς καμιά ενημέρωση ειδικά στους τουρίστες, αποδεικνύοντας και σε αυτό το επίπεδο πόσο οργανωμένο είναι το κράτος για να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια κρίσιμες καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων.

Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Καμένα χωριά

Τουλάχιστον τρεις ξενοδοχειακές μονάδες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε ένα ακόμη ξενοδοχείο. Στο χωριό Λάερμα καίγονταν χθες το βράδυ σπίτια όπως και στο χωριό Κιοτάρι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter