Φάμελλος: «Κολοσσιαίες οι ευθύνες Μητσοτάκη» – Ζήτησε ενότητα και μία φωνή στο ΣΥΡΙΖΑ

Φάμελλος: «Κολοσσιαίες οι ευθύνες Μητσοτάκη» – Ζήτησε ενότητα και μία φωνή στο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Τις κολοσσιαίες ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπουργών της κυβέρνησής του και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιφέρειας Θεσσαλίας στηλίτευσε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό για το ρεσιτάλ αντιθεσμικότητας που έδωσε σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την απόφασή του να εμφανιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Με τη Θεσσαλία και τη καταστροφή που έχει συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αλλά και με τα ερωτήματα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής συνέντευξη Τύπου, σηκώνοντας τους τόνους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Σ. Φάμελλος μίλησε για «κολοσσιαίες ευθύνες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την κατάσταση της Θεσσαλίας, αλλά και για άλλες  καταστροφές που η κυβέρνηση αντιμετώπισε ανεπαρκώς, όπως η πυρκαγιά στον Έβρο, βάζοντας τις ευθύνες του πρωθυπουργού πάνω και από του υπουργού Βασίλη Κικίλια.

«Για τις πυρκαγιές δεν μιλήσαμε για παραίτηση Κικίλια, ενός υπουργού 20 ημερών. Ωστόσο, ο κ. Κικίλιας όφειλε να αναδείξει τα ελλείμματα, αν τα είχε εντοπίσει. Όφειλε να πει για τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική πριν από τις πυρκαγιές. Εφόσον δεν αναδεικνύει πολιτικά ελλείμματα έχει ευθύνες. Η πολιτική ευθύνη για τα ελλείμματα ανήκει προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε συγκεκριμένα.

Πάντως, ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, όπως έκανε από την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η απαίτηση παραίτησης είναι με πολιτικούς όρους», αφού εξήγησε πως «πάρχουν σοβαρότατα ελλείμματα στη Θεσσαλία, δεν προχώρησαν σημαντικά έργα που θα περιόριζαν το αποτύπωμα του φαινομένου». Στάθηκε δε στο γεγονός πως υπήρχε έτοιμο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών από το 2018, το οποίο η κυβέρνηση άφησε στα συρτάρια.

«Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πολλές φορές, εκφράσαμε την συμπαράστασή μας και στηρίζουμε με στάσεις και πράξεις αλληλεγγύης, ειδικά εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή και κάνουν την προσπάθεια για την αποκατάσταση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μη ξανασυμβούν. Προς τούτο προχωρήσαμε σε δύο πρωτοβουλίες. Κάναμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον πρωθυπουργό για την αίτηση βοήθειας από την ΕΕ. Δεύτερον, καταθέσαμε αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση για τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών» ανέφερε ενδεικτικά, επιχειρώντας σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μία ισορροπία μεταξύ επαναλαμβανόμενων πυρών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και τεκμηριωμένων προτάσεων.

Σχεδιασμός που στηρίζεται στην επιστήμη

«Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ζητώντας «μία ισχυρή Πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζεται στη επιστήμη». Παραλληλίζοντας την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη με την αποτυχημένη διαχείριση υποθέσεων, τόνισε πως οι κρίσεις δεν ήταν αναπόφευκτες. «Μπορεί η πανδημία να ήταν εξωγενής, αλλά στη χώρα σημειώθηκαν αρνητικά ρεκόρ. Εξωγενής η ενεργειακή κρίση, αλλά η χώρα μας ήταν πρωταθλήτρια στην Ευρώπη. Το ίδιο με την αισχροκέρδεια, το ίδιο με την Κλιματική Κρίση» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, χωρίς να δώσει σαφή απάντηση, καλωσόρισε σχεδόν την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για Εξεταστική Επιτροπή για τη Θεσσαλία, επικροτώντας τη συζήτηση στη Βουλή. Εξάλλου, αίτημα για συζήτηση στη Βουλή έχει υποβάλλει και η αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο κατά την απάντησή του στο documentonews.gr είχε την τιμητική του.

«Αν ο Μητσοτάκης δεν θελήσει γρήγορα τη συζήτηση για τη Θεσσαλία, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία» σήκωσε τους τόνους στη συνέχεια, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Διαβάστε επίσης: Φάμελλος στο Documento: Αν δεν έρθει ο Μητσοτάκης γρήγορα στη Βουλή, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσσαλία

Κριτική για τις φιέστες στην Ευρώπη

Ράπισμα στην κυβέρνηση επεφύλαξε ο Σ. Φάμελλος και για τις υποκριτικές κορώνες περί άμεσης ευρωπαϊκής βοήθειας, αφού στάθηκε στο γεγονός πως τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρήματα προέρχονται από αδιάθετα κονδύλια που προορίζονταν για τη χώρα.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «απλώς πήρε μια υπόσχεση ότι θα αξιοποιήσει πόρους που είχε αφήσει αναξιοποίητους μέχρι τώρα και ότι θα γίνει αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης», και τόνισε πως πρέπει να διεκδικηθεί «ισχυρή χρηματοδότηση», καθώς και ένα νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Φόρος στις τράπεζες, όχι στους πολίτες

Θέση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε και αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής ενός νέου χαρατσιού που προανήγγειλλε ουσιαστικά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας πως εάν αυτός επιβληθεί θα πρέπει να αφορά «τα υπερκέρδη των λίγων στους τομείς της οικονομίας, στις αλυσίδες, στις τράπεζες, στην ενέργεια».

«Δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο πολίτης. Η όποια παρέμβαση να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο» έθεσε ως προϋπόθεση, αφού «είναι αδικία να πληρώσουμε υπέρογκο κόστος αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών γιατί δεν πληρώσαμε ένα πολύ μικρότερο κόστος πρόληψης, αφού το κόστος πρόληψης είναι το ένα δέκατο του κόστους αποκατάστασης».

«Παρών ο Τσίπρας»

Αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε πως «ήταν ένα σοκ, ο Τσίπρας είναι πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν θα είναι στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας. Εϊναι παρών για την επόμενη ημέρα».

Απέκρουσε δε τις αιχμές πως «σας στρίμωξε ο Μητσοτάκης» με την πολιτική επικράτηση των προηγούμενων μηνών, απαντώντας πως «δεν ξέρω αν μας στρίμωξε, η κοινωνία βλέπει πως η χώρα δεν πάει καλά». Υπογράμμισε δε την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει διέξοδο στην κοινωνία, η οποία θα πρέπει να είναι προοδευτική.

Σε ερώτηση για τους στόχους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Σ. Φάμελλος στόχευσε στο «να έχουμε πρόσωπα με προοδευτικό πρόσημο σε όλες τις αυτοδιοικητικές βαθμίδες» και μάλιστα «να είναι σε πολλές παρατάξεις», αναγνωρίζοντας πως «στην αυτοδιοίκηση έχουμε έλλειμμα».

Εξαπέλυσε και εδώ επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την πως οι αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης «λαμβάνονται στην Αθήνα, στα κομματικά γραφεία της ΝΔ».

Περί ενότητας

Αρκετά ήταν τα ερωτήματα που δέχθηκε για το μέλλον του κόμματος και τα σενάρια διάσπασης, εξαιτίας των δηλώσεων στελεχών τις τελευταίες ημέρες, καθώς σηκώνονται οι τόνοι στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές.

«Ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί έχει συνεισφέρει. Θέλουμε να ενισχυθεί η συμμετοχή. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Είναι πολύ λίγα τα περιστατικά των αντιθέσεων που προβληματίζουν, ενώ οι προτάσεις πάρα πολλές» εμφανίστηκε ενωτικός και σε προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, προσθέτοντας πως «η ενότητα και η συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερο μας όπλο. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση. Δημοκρατία στο κόμμα, σεβόμαστε τον πλουραλισμό και την εσωτερική δημοκρατία».

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως πρόσθεσε με νόημα «αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πολλές φωνές προς τα έξω. Να είμαστε όλοι μαζί μία φωνή».

Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ για Χάγη

Επισημαίνεται πως ο Σωκράτης Φάμελλος εμφανίστηκε συναινετικός -σε πρώτη φάση- απέναντι στον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, βάζοντας όμως σημαντικούς αστερίσκους.

«Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό κοινό την εξωτερική πολιτική της χώρας. Το ξεκαθαρίζουμε, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό μας. Ο διάλογος δεν πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για δείξει η Τουρκία μια δήθεν μετριοπάθεια. Ο Μητσοτάκης μίλησε για υποχωρήσεις πριν ανοίξει ο διάλογος. Κυριαρχία και άμυνα της χώρας, οι δύο κόκκινες γραμμές» ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως ο διάλογος οφείλει να πληροί σημαντικές προϋποθέσεις.

Αφενός, να είναι συγκροτημένος και με χρονοδιάγραμμα, και αφετέρου, με τις παραπάνω κόκκινες γραμμές, της άμυνας της χώρας και της κυριαρχίας. Επιπροσθέτως, η πάγια εθνική θέση, της μίας και μόνης διαφοράς, αυτής της οριοθέτησης της ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας. Ζήτησε μάλιστα να δεσμευτούν οι ΗΠΑ ώστε να δεσμεύσουν τους Τούρκους σε έναν διάλογο που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στο τέλος των προκλήσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter