«Φρένο» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα βάζει η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού

«Φρένο» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα βάζει η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού

Κάθε συζήτηση περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα κλείνει η βρετανική κυβέρνηση, βάζοντας «φρένο» στις επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εντάξει το εθνικό ζήτημα στην προεκλογική της ατζέντα, στο φόντο δημοσιευμάτων του Bloomberg, της Telegraph και του Guardian, που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα και τα οποία κάνουν λόγο για σύνταξη συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου με την Ελλάδα για την ανταλλαγή ορισμένων από τα γλυπτά, ενδεχόμενο το οποίο βάζει ουσιαστικά «ταφόπλακα» στην πλήρη και οριστική επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν, μιλώντας στο BBC (Radio 4), τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα».

«Η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε η Ντόνοβαν, τονίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου.

Δεν δίστασε δε να κάνει λόγο για παρερμηνεία των όσων είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζόρτζ Όσμπορν. «Δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά» κατέληξε η Ντόνελαν.

Της παρέμβασης Ντόνελαν προηγήθηκε μια ακόμη προσπάθεια εργαλειοποίησης του ζητήματος, αφού αναφέρθηκε στη «συστηματική» και «αθόρυβη» προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εθνικό στόχο της «επανένωσης» των γλυπτών του Παρθενώνα, στη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Telegraph για Γλυπτά Παρθενώνα: Ετοιμάζουν συμφωνία επιστροφής με «εγγύηση» αρχαίους θησαυρούς

Η Τelegraph αποκαλύπτει τι δίνει ο Μητσοτάκης για να πάρει δανεικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αντώναρος για Γλυπτά Παρθενώνα: Η συμφωνία που πάει να υπογράψει ο Μητσοτάκης συνιστά εθνική μειοδοσία

Μυστικό deal Μητσοτάκη με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αναγνωστοπούλου για Γλυπτά Παρθενώνα: Να ενημερωθεί η Βουλή για το deal Μητσοτάκη με το Βρετανικό Μουσείο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter