Φτηνά μεροκάματα και γκέτο επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις εισαγωγές μεταναστών (Video)

Φτηνά μεροκάματα και γκέτο επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις εισαγωγές μεταναστών (Video)
Φωτογραφία από την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - ΑΘΗΝΑ 25.8.2023

Εκεί που τους είχαν στοχοποιήσει, που τους απωθούσαν, που τους είχαν δαιμονοποιήσει, τώρα η κυβέρνηση μετά από αιτήματα των επιχειρηματιών αλλάζει ρότα, αναζητά διακρατικές συμφωνίες για εισαγωγή μεταναστών ώστε να ασχοληθούν στον κατασκευαστικό τομέα, στον αγροτικό, στον τουριστικό αλλά και στη φύλαξη ηλικιωμένων.

Η κυβέρνηση έτσι κάνει ένα δώρο σε σειρά επιχειρηματιών που αναζητούν φθηνή εργασία και ασφυκτικό εργασιακό καθεστώς.

Παράλληλα επιτυγχάνει με τις διακρατικές συμφωνίες να πιέσει τους μισθούς προς τα κάτω, αφού διαταράσσει την προσφορά και τη ζήτηση, ελέγχοντας τους βασικούς κανόνες.

Το θέμα δεν είναι σημερινό και ανάλογη συζήτηση είχε γίνει στα τέλη Αυγούστου από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα. Από τότε και πολύ νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοίμαζε να ικανοποιήσει τα αιτήματα κυρίως γαλάζιων επιχειρηματιών για φθηνή εργασία, χωρίς απαιτήσεις και «προβλήματα».

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται διακρατικές συμφωνίες με Ινδία, Γεωργία, Μολδαβία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Αρμενία

Όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα αρνητικό πλαίσιο μετά τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό από την εποχή των μνημονίων αλλά και τη μείωση του πληθυσμού και της υπογεννητικότητας.

Το επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη λέγοντας πως υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με αρκετές χώρες όπως την Αίγυπτο και την Ινδία, αλλά απέφυγε να απαντήσει για τι αριθμό εργατών/μεταναστών συζητούν αλλά και για το χρονικό διάστημα αυτών των υπό διερεύνηση συμφωνιών.

«Μία διακρατική συμφωνία για να λειτουργήσει θέλει αρκετό χρόνο … με την Ινδία είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενδιαφέρεται πάρα πολύ, όπως και η Ελλάδα ενδιαφέρεται. Με την Αίγυπτο, επίσης. Υπάρχουν στη σκέψη μας χώρες όπως οι Φιλιππίνες. Είναι χώρες από τις οποίες κάνουμε μετακλήσεις έτσι κι αλλιώς, απλώς όχι μαζικές. Γίνονται βάσει λίστας του υπουργείου Εργασίας, που επιτρέπει για διάφορα επαγγέλματα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων να μπουν στην χώρα», σημείωσε.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα γενικά, στο μεν δεύτερο υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα στο δε πρώτο η υφυπουργός παρουσίασε μια πιο εξωραϊσμένη εικόνα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πού σχεδιάζεται να στεγαστούν αυτοί οι εργαζόμενοι, η ίδια περιέγραψε λύσεις που μοιάζουν σχεδιασμένες για να λειτουργεί απρόσκοπτα η εκμετάλλευσή τους. «Οι εργοδότες ήδη από τότε που συζητούσαμε για ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στη χώρα, προσφέρονται να δημιουργήσουν συγκροτήματα κατοικιών για αυτούς τους ανθρώπους», είπε η κα Βούλτεψη.

Ωστόσο υπάρχουν και πληροφορίες πως διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας αλλά και εταιρείες με επιβατηγά πλοία δέχθηκαν αιτήματα να ναυλώσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις πλοία για φιλοξενία αλλοδαπών εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αφορά κατασκευαστικές εταιρείες και «φιλοξενία» Ινδών εργαζομένων κοντά στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Όλο το νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε ήδη με γρήγορες διαδικασίες και αφορά αρμοδιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως και να έχει θα πρόκειται για κλειστά και ελεγχόμενα γκέτο που θα προσφέρουν φθηνή εργασία, ορισμένου χρόνου και περιορισμένων δικαιωμάτων.

Στην ουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπιέζοντας τους μισθούς χαμηλά, ικανοποιεί το κομματικό της ακροατήριο κρατώντας μακριά τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά εκατοντάδες χιλιάδες τις δύο τελευταίες δεκαετίες, διατηρώντας τους μισθούς σε μη βιώσιμα επίπεδα ενισχύοντας και τη φυγή και την υπογεννητικότητα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter