Γαλλία: Για πρώτη φορά εν ενεργεία υπουργός στο σκαμνί, για σύγκρουση συμφερόντων

Γαλλία: Για πρώτη φορά εν ενεργεία υπουργός στο σκαμνί, για σύγκρουση συμφερόντων

Ο κάποτε μεγαλοδικηγόρος, Ερίκ Ντυπόν Μορετί κατηγορείται για κατάχρηση της θέσης του ως υπουργός Δικαιοσύνης, από την οποία φέρεται να διέταξε έρευνες που στόχευαν δικαστές που ερεύνησαν τον ίδιο ή φίλους του ή πρώην πελάτες του. Η δίκη ενός εν ενεργεία υπουργού αποτελεί πρωτοτυπία για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Επικρίσεις για τη μη παραίτηση

Η άρνηση του να παραιτηθεί, ή τουλάχιστον να αποχωρήσει από τον ρόλο του ως επικεφαλής του δικαστικού συστήματος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της δίκης, έχει προκαλέσει ευρεία κριτική. Ο Μορετί αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Αντιμετωπίζει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και μισό εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο εάν καταδικαστεί για την κατηγορία της παράνομης σύγκρουσης συμφερόντων.

Η δίκη σηματοδοτεί την πρώτη φορά στη σύγχρονη Γαλλία που ένας υπουργός της κυβέρνησης δικάζεται ενώ είναι ακόμη στην εξουσία, σύμφωνα με νομικούς ιστορικούς στη Γαλλία. Μέχρι τώρα θεωρούνταν ως άγραφος κανόνας ότι οι υπουργοί έπρεπε να παραιτηθούν αν τίθενται υπό έρευνα.

Ο Μορετί διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης από τον Εμανουέλ Μακρόν το 2020 και έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επανέλαβε την υποστήριξή της στον Μορετί τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της δίκης.

«Άνευ προηγουμένου κατάσταση»

Δικάζεται σε ειδικό δικαστήριο για φερόμενη αδικοπραγία της κυβέρνησης, το Δικαστήριο της Δημοκρατίας. Θα αντιμετωπίσει τρεις επαγγελματίες δικαστές συνοδευόμενους από 12 βουλευτές, έξι από την Κάτω Βουλή και έξι από τη Γερουσία, οι οποίοι θα εκδώσουν απόφαση. Απαιτείται πλειοψηφία οκτώ ψήφων για να αποφασιστεί η ενοχή και η ποινή.

«Αυτή η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου: Ένας υπουργός Δικαιοσύνης κρίνεται από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας για παραβάσεις που διαπράχθηκαν ενώ παραμένει στη θέση του», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα των δικαστών πριν από τη δίκη.

«Οι οργανώσεις μας θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση βλάπτει την αξιοπιστία του υπουργού Δικαιοσύνης και αποδυναμώνει ολόκληρο το δικαστικό σύστημα», ανέφερε επιπλέον η ανακοίνωση.

Ο Μορετί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικούς δικηγόρους της Γαλλίας και έχει το παρατσούκλι «αθωωτής» για το ρεκόρ των 145 αθωώσεων. Τα τελευταία 10 χρόνια, είχε εμπλακεί όλο και περισσότερο σε πολιτικές υποθέσεις και οι σχέσεις του με ορισμένους δικαστές είχαν επιδεινωθεί.

Αμέσως αφότου διορίστηκε υπουργός, άνοιξε διοικητικές έρευνες εναντίον δικαστών που ήταν υπεύθυνοι για διαδικασίες που τον αφορούσαν άμεσα: τρεις δικαστές από την εθνική οικονομική εισαγγελία και έναν πρώην ανακριτή στο Μονακό. Οι έρευνες δεν διαπίστωσαν αδικήματα από τους τέσσερις δικαστές.

Τα συνδικάτα των δικαστών κατέθεσαν νομική καταγγελία κατά του Μορετί, λέγοντας ότι οι έρευνες ήταν αβάσιμες και μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο ρόλος του ως υπουργού για να ξεκαθαρίσει προσωπικές αποτιμήσεις. Η δίκη επικεντρώνεται σε αυτές τις έρευνες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter