Γαλλία: Ο ακροδεξιός Μπαρντελά σαρώνει στις δημοσκοπήσεις – Κλέβει τα φώτα από τη Λεπέν

Γαλλία: Ο ακροδεξιός Μπαρντελά σαρώνει στις δημοσκοπήσεις – Κλέβει τα φώτα από τη Λεπέν

Μπορεί η Μαρίν Λεπέν να εξακολουθεί να είναι το κεντρικό πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς, ωστόσο, ο χαρισματικός πρόεδρος του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού (RN), φαίνεται ότι της κλέβει όλο και περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας.

Το κόμμα ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας, μόλις τρεις μήνες πριν από τις κάλπες.

Χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν σε εκθεσιακό κέντρο που «στολίστηκε» στα χρώματα της γαλλικής σημαίας σηματοδοτώντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με το σύνθημα «η Γαλλία επέστρεψε, η Ευρώπη ξαναγεννιέται». Αλλά οι πιο δυνατές επευφημίες δεν ήταν για τη Λεπέν, αλλά για τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά.

Γεννημένος στο Παρίσι, έγινε γρήγορα γνωστός στη γαλλική πολιτική σκηνή, από τότε που ανέλαβε αρχηγός του κόμματος, στα τέλη του 2022. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Μπαρντελά θα μπορούσε να οδηγήσει τη γαλλική ακροδεξιά στη μεγαλύτερη νίκη της μέχρι τώρα. Το κόμμα του αναμένεται μάλιστα, να συγκεντρώσει σχεδόν το 30% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σημειώνεται, ότι το RN δεν έχει φτάσει ποτέ το όριο του 25%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την άλλη, βρίσκεται 12 ποσοστιαίες μονάδες πίσω, συγκεντρώνοντας μόλις 18%, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις.

«Εάν ο Εθνικός Συναγερμός επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, αυτό θα είναι πλήγμα για τον Μακρόν τόσο στο εσωτερικό, καθώς εκείνος επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο ανόδου της Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας το 2027, όσο και στο εξωτερικό, όπου μία νίκη Λεπέν θα εμπόδιζε τα σχέδια Μακρόν για ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολίαζαν σε πρόσφατη ανάλυσή τους οι Financial Times.

Η γαλλική Ακροδεξιά έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά της την τελευταία δεκαετία εξαιτίας του κύματος λαϊκισμού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και καταγράφει κάθε φορά καλύτερες επιδόσεις.

Ο εκλεκτός της Λεπέν έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του κόμματος από τότε που ανέλαβε την ηγεσία, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Μπαρντελά είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, πίσω μόνο από τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και μπροστά από τη Λεπέν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter