Γερμανία: Αγρότες, σιδηροδρομικοί στήνουν τον Σολτς στον τοίχο

Γερμανία: Αγρότες, σιδηροδρομικοί στήνουν τον Σολτς στον τοίχο

Η Γερμανία παρέλυσε από τις κινητοποιήσεις, ενώ η οικονομία της κλυδωνίζεται

Αντιμέτωπη με μια… τέλεια καταιγίδα βρέθηκε η γερμανική κυβέρνηση την εβδομάδα που πέρασε, καθώς η χώρα παρέλυσε από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την απεργία στους σιδηρόδρομους, ενώ την ίδια στιγμή στοιχεία που δημοσιεύτηκαν επιβεβαίωσαν ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο σοκ για την κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς ήρθε όταν οι αγρότες απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους δεκάδες εισόδους αυτοκινητόδρομων και διαδήλωσαν σε πολλές μεγάλες πόλεις ενάντια στα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού να διακόψει τη φορολογική έκπτωση στο αγροτικό ντίζελ και στις επιδοτήσεις για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι επιδοτήσεις να καταργηθούν σταδιακά και να μην καταβάλλονται πλέον από το 2026, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κατάργηση της επιδότησης διαμιάς. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά της υπό την πίεση των αγροτών.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Μπλόκα αγροτών μέσα στο Βερολίνο – «Δεν υπάρχουν χρήματα», λέει ο υπουργός Οικονομικών

Το δεύτερο σοκ ήρθε όταν το συνδικάτο GDL των μηχανοδηγών στους σιδηρόδρομους προχώρησε σε τριήμερη πανεθνική απεργία, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στη Γερμανία. Τα αιτήματά τους ήταν η μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 εβδομαδιαίως με πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους σε βάρδιες, αυξήσεις 555 ευρώ μηνιαίως και εφάπαξ «επίδομα πληθωρισμού».

Η ακροδεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί

Το τρίτο σοκ, που έχει και ειδική πολιτική σημασία, ήρθε όταν άρχισε να γίνεται γνωστό ότι η διαμαρτυρία των αγροτών έγινε σε κάποιες περιπτώσεις αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές οργανώσεις.

Στη Δρέσδη το ακροδεξιό κόμμα Ελεύθερη Σαξονία (Freie Sachsen) διαδήλωσε μαζί με τους αγρότες, οι οποίοι ωστόσο έλαβαν αποστάσεις από αυτό. Ο Τρίτος Δρόμος (Der III. Weg), νεοναζιστική παράταξη που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του εξτρεμιστικού νεοναζιστικού NPD (από τον περασμένο Ιούνιο μετονομάστηκε Die Heimat) το 2013, απηύθυνε έκκληση στον ιστότοπό του προς τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Παράλληλα και το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) χρησιμοποιεί τις διαμαρτυρίες σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιτεθεί στον κυβερνώντα κεντροαριστερό συνασπισμό του Σολτς –αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP)– και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγρότες.

Εκ των πραγμάτων όλα τα παραπάνω προκαλούν ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι εάν η κυβέρνηση Σολτς αποτύχει να ξεπεράσει τους σκοπέλους, δεδομένου ότι η ακροδεξιά έχει σπεύσει να εκμεταλλευτεί την οργή των αγροτών για να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους ενόψει τόσο των ευρωεκλογών όσο και των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν σταδιακά σε κάποια κρατίδια. Η AfD βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει ισχυρότερο κόμμα σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2024.

Σε ύφεση ο τομέας των κατασκευών

Η ανάκαμψη της ενωμένης Γερμανίας από τα τρία μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα (νομισματική κατάρρευση το 1923, μεγάλη ύφεση αρχές του ’30 και ήττα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) ήταν αξιοσημείωτη. Ομως η άλλοτε θαυματουργή οικονομία φέρεται να βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση. Η αύξηση του δημόσιου χρέους από την πανδημία του κορονοϊού και η ενεργειακή κρίση ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία μετέτρεψαν τη χώρα που κάποτε θεωρούνταν η ατμομηχανή της Ευρώπης στον μεγάλο ασθενή της γηραιάς ηπείρου.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Ανησυχία Σολτς για τις διαδηλώσεις των αγροτών και την άνοδο του εξτρεμισμού (Video)

Η Γερμανία έχει βαθύτερα προβλήματα. Η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε κρίση, με τον κατασκευαστικό τομέα να βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλη ύφεση το 2024, ενώ οι δαπάνες του μειώνονται πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2009. Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου DIW, ο όγκος των κατασκευών θα συρρικνωθεί κατά 3,5% στα 546 δισ. ευρώ το 2024. Στη συνέχεια θα ανακάμψει ελαφρώς με αύξηση 0,5% το 2025.

Μια ξεχωριστή μελέτη από το ινστιτούτο Ifo έδειξε ότι η κατασκευή κατοικιών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991, όταν το ινστιτούτο άρχισε να την καταγράφει. Ο επικεφαλής των ερευνών στο Ifo οικονομολόγος Κλάους Βολράμπε χαρακτήρισε «ζοφερές» τις προοπτικές για το 2024. Σημείωσε μάλιστα ότι το 22,1% των κατασκευαστικών εταιρειών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη μίλησε για ακυρωμένα έργα έναντι 21,5% τον Νοέμβριο, ενώ το 56,9% παραπονέθηκε ότι διέθεταν ελάχιστες προμήθειες.

Πληρώνει ακριβά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μπορεί η Γερμανία να κατόρθωσε να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αναπληρώσει την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο ήταν πιο ακριβή λύση. Ακόμη και τομείς ενέργειας όπως τα χημικά έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η ύφεση είναι γεγονός για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με ενδεικτικό του οικονομικού τέλματος το γεγονός ότι η Γερμανία ανακάμπτει από την πρωτοφανή ύφεση της πανδημίας με χαμηλότερο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η γερμανική οικονομία, από τις ισχυρότερες του κόσμου, μπορεί να γλίτωσε τη μεγάλη ύφεση που προέβλεπαν πολλοί εξαιτίας της ενεργειακής «καταιγίδας» που θα έπληττε την Ευρώπη τον περσινό χειμώνα, ωστόσο δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τις δικές της αδυναμίες. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας που είχε ηγετικό ρόλο στη βιομηχανική παραγωγή και ήταν τρίτη σε εξαγωγές παγκοσμίως συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το 2023

Γερμανία: Στους δρόμους οι αγρότες – Μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο

Γερμανία: Το 68% των πολιτών υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων – Τη Δευτέρα συλλαλητήριο στο Βερολίνο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter