Γιατί o σεισμός των 4,8 ρίχτερ «έσπειρε» τον πανικό στη Νέα Υορκη;

Γιατί o σεισμός των 4,8 ρίχτερ «έσπειρε» τον πανικό στη Νέα Υορκη;

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών Ρίχτερ έπληξε τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα), προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Το επίκεντρο του σεισμού που έγινε αισθητός από τη Φιλαδέλφεια έως τη Νέα Υόρκη, εντοπίστηκε περίπου 4,5 μίλια βορειοανατολικά του σταθμού Γουαϊτχάουζ, στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια σεισμική δόνηση που έχει δημιουργήσει αναβρασμό στην ευρύτερη περιοχή και έχει κινητοποιήσει μια σειρά από μηχανισμούς, καθώς η σεισμική δραστηριότητα είναι σχεδόν άγνωστη λέξη για την περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός αυτός ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σημερινός σεισμός προκάλεσε τόσο μεγάλο πανικό στους κατοίκους.

Πόσο σπάνιοι είναι οι σεισμοί μεγέθους 5 στην περιοχή της Νέας Υόρκης;

Οι αξιωματούχοι του Αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (USGS) κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον σημερινό σεισμό ήταν να δώσουν μια εικόνα για το πόσο σπάνια είναι αυτά τα γεγονότα σε αυτή την περιοχή.

Η ομάδα των αξιωματούχων του Ινστιτούτου εξήγησε πώς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 300 ετών, σημειώθηκνα μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος κοντά ή πάνω από 5 που σημειώθηκαν κοντά στη Νέα Υόρκη.

  • 19 Δεκεμβρίου 1737: Ένας σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών έκανε τις καμινάδες να τρέμουν όταν έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης και έγινε επίσης αισθητός σε τμήματα της Βοστώνης και της Φιλαδέλφειας, σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Νιου Τζέρσεϊ.
  • 30 Νοεμβρίου 1783: 100 και πλέον χρόνια αργότερα έγινε αισθητός ένας άλλος σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τις δονήσεις σε όλη τη διαδρομή από το Νιου Χαμσάιρ έως την Πενσυλβάνια
  • 10 Αυγούστου 1884: Αυτός ο σεισμός των 5,3 βαθμών ήταν ο τελευταίος που σημειώθηκε στην περιοχή της Νέας Υόρκης με μέγεθος άνω του 5.

Έξι βασικά σημεία για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Λίβανο του Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, περίπου 64 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη.

  • Οι κάτοικοι περιέγραψαν ότι τα σπίτια τους έτρεμαν και τα έπιπλά τους κουνιόντουσαν κατά τη διάρκεια της δόνησης
  • Σε μια ενημέρωση, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul δήλωσε ότι «δεν έχουν αναφερθεί καταστάσεις που να απειλούν τη ζωή» και προειδοποίησε τους πολίτες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενους μετασεισμούς
  • Η ασυνήθιστα μεγάλη σεισμική δόνηση διέκοψε την αεροπορική κυκλοφορία σε μεγάλα αεροδρόμια στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ – αλλά οι πτήσεις έχουν πλέον επαναληφθεί
  • Υπάρχουν αναφορές για ρωγμές σε πεζοδρόμια και δρόμους, αλλά δεν έχουν αναφερθεί εκτεταμένες ζημιές και τα σχολεία της Νέας Υόρκης ενημερώθηκαν ότι λειτουργούν κανονικά

Η Jessica Jobe, από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS, λέει ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να συνέβη σε σε μια διακλάδωση ενός παλιού ρήγματος που είχε «επανενεργοποιηθεί».

«Αν και δεν υπάρχουν γνωστά ενεργά ρήγματα στην περιοχή, υπάρχουν δεκάδες παλαιότερα ανενεργά ρήγματα που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια», λέει η ίδια σε μια ενημέρωση όπου οι δημοσιογράφοι κάνουν τώρα ερωτήσεις.

«Και κάτω από τις τρέχουσες πιέσεις από την κίνηση των τεκτονικών πλακών τα ρήγματα αυτά μπορούν να επανενεργοποιηθούν κατά διαστήματα».

Προσθέτει ότι οι σεισμοί «μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή».

Μικρή η πιθανότητα μετασεισμών

Υπάρχει 3% πιθανότητα να σημειωθούν μετασεισμοί μεγέθους 5 ή μεγαλύτερου την επόμενη εβδομάδα -και μέχρι τρεις εβδομάδες- σε σχέση με αυτόν τον σεισμό, λένε οι αξιωματούχοι του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Προσθέτουν ότι έχουν ήδη καταγραφεί κάποιοι μετασεισμοί, αλλά δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτούς.

Τα social media μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Σεισμό… προκάλεσε στα σόσιαλ μίντια το σπάνιο χτύπημα του Εγκέλαδου των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών με επίκεντρο το Νιου Τζέρσεϊ.

Η δόνηση που έγινε αισθητή σε πολλές μεγάλες πόλεις της περιοχής, όπως η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια και η Βοστώνη, αρχικά προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους που δεν είναι συνηθισμένοι σε σεισμούς σαν αυτόν, ενώ διέκοψε για λίγο και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που βρισκόταν σε εξέλιξη

Όμως ο πανικός έδωσε στην συνέχεια την θέση του στον ανάλαφρο σχολιασμό και στο χοντρό τρολάρισμα.

Απολαύστε υπεύθυνα:

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter