Γιατί το Ελληνικό ΥΠΕΞ αναβάθμισε τη ρητορική του έναντι της Άγκυρας

Γιατί το Ελληνικό ΥΠΕΞ αναβάθμισε τη ρητορική του έναντι της Άγκυρας
ÓõíÜíôçóç ôïõ õðïõñãïý Åîùôåñéêþí Íßêïõ ÄÝíäéá ìå ôïí Ãåíéêü ÃñáììáôÝá ôïõ ÍÁÔÏ ÃÝíò Óôüëôåíìðåñãê, ôçí Ôñßôç 6 Ïêôùâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Αναβαθμίζει τη ρητορική της η Ελληνική διπλωματία έναντι των τουρκικών απειλών για τα νησιά του Αιγαίου οι οποίες διατυπώνονται εσχάτως όλο και πιο συχνά σε μια πάγια στάση της Άγκυρας να φορτώνει (με ανεδαφικές και παράλογες διεκδικήσεις) την ατζέντα των Ελληνοτουρκικών.

Μάλιστα οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας γίνονται σε μια περίοδο όπου η κρίση στην Ουκρανία δοκιμάζει τις αντοχές του ΝΑΤΟ.

Γι αυτό το Ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο Επιτετραμμένο στην Αθήνα μέσω του οποίου υπογραμμίζει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, μέσω των οποίων αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις σημειώνεται ότι δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάβημα γίνεται αναφορά στο «casus belli» αλλά και στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ακόμη και στο αφήγημα της  «Γαλάζιας Πατρίδας» για να τονισθεί ότι η Άγκυρα κλιμακώνει τη ρητορική της και την προκλητική  συμπεριφοράς της έναντι της Ελλάδας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.

Επιπροσθέτως, το ΥΠΕΞ ενημέρωσε τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Η αλήθεια είναι ότι το Ελληνικό ΥΠΕΚ παρακολουθούσε με έκδηλη ανησυχία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής ειδικά στο Αιγαίο με αιχμή την αποστρατικοποίηση των νησιών και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αφήσει την Άγκυρα να φορτώσει με ένα ακόμη θέμα την ατζέντα των διεκδικήσεών της. Έτσι αποφασίσθηκε να περάσει στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας την Τουρκική προκλητικότητα σε μία περίοδο όπου εκτιμά ότι λόγο Ουκρανικού θα βρει ευήκοα (Δυτικά) ώτα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter